Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Low Power LM3886

Postări Recomandate

C5 la 100u e cam greu nepolarizat dpdv financiar, dar na, arta cere sacrificii! :). Evident, daca loc este, de ce nu?

Dar intreb si eu, daca designul permite, de ce nu putem folosi un montaj inversor?

Ai nevoie de un singur cond si folosind anumite valori pt rezistente sa zicem 10k si 100k, putem folosi un simplu cond mkt de 3.3u nepolarizat.

Dudica, Selectorul ala iti va influenta banda de frecventa la felul in care ai proiectat filtrul de pe intrare. Ma rog si fara el tot aia e, banda va fi influentata de pozitia potentiometrului.

Link spre comentariu
Dar intreb si eu, daca designul permite, de ce nu putem folosi un montaj inversor?

Ai nevoie de un singur cond si folosind anumite valori pt rezistente sa zicem 10k si 100k, putem folosi un simplu cond mkt de 3.3u nepolarizat.

LM-ul oscilează de-l ia dracu' în configuraţie inversoare, dacă-i laşi intrarea în aer. Are nevoie de o sursă cu impedanţă mică de ieşire care să fie conectată permament (un buffer, de exemplu).

Link spre comentariu

Am reusit !! Am pus 2 rezistente de 15 ohmi si nu mai are nici un pic de zogomot ! :dsaf

Incredibil cat de importante sint rezistentele astea...

Posted Image

Dupa cum au remarcat si dujmanii mei  ( sa moara , sa faca , sa dreaga , ei cu mama lor :) )  , mi-am limitat interventiile doar pentru cativa useri .

Ma bucur ca interventia mea nu a fost in zadar si ca acum esti multumit . 

Ca tot s-a ajuns la o discutie legata de utilitatea unei impedante de iesire cat mai mici a etajului ce precede orice etaj final , ar trebui sa introduci un etaj buffer .

Nu va transforma montajul tau in amplificator audiofil pur sange , dar schimbarile in bine vor fi sesizabile instantaneu .

Sper sa intelegi ce e de inteles , sau modifici tot si gata , ai castigat la LOTO lozul cel mare .

Astept multumiri dupa cateva luni de auditie , daca va fi cazul :) !

Sper sa nu renunti sa studiezi schema propusa de mine , are cateva secrete bine ascunse care justifica efortul modificarii montajului tau .

Spor la treaba !

Posted Image

Link spre comentariu

Pai si de ce e bine sa ai buffer inaintea amplifului ? Ca sa inteleg si eu... Amplifu nu consuma prea mult din semnal.

Eu nu vad ce ar putea imbunatati, se aude foarte bine si fara. Oricum nu mai modific nimic la asta, dar asa ca sa stiu pentru alta data...

Buffer-ul are amplificare unitara. Se foloseste pentru adaptarea impedantei de intrare al amplificatorului propriu zis si sursa de semnal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Buffer_amplifier

Editat de viperash
Link spre comentariu

In cazul de fata "buffer-ul" are amplificare 5.1 iar LM-ul 3.3. Amplificarea totala in tensiune e produsul celor 2 amplificari.

Eu doar am zis in mare... cam la ce se foloseste buffer-ul nu am intrat in discutii ... si/sau alte calcule eu am raspuns la ce a intrebat Dudikoff "Pai si de ce e bine sa ai buffer inaintea amplifului ? Ca sa inteleg si eu"

Nu m-am referit explicit la "buffer-ul"  din schema propusa.

Editat de viperash
Link spre comentariu

DACA vrei sa folosesti 3886 inversor, cind lasi intrarea in gol amplificarea e 1. Regim nerecomandat in foaia de catalog, de parca 3.3 ar fi recomandat   :rade: . Bufferul nu lasa niciodata intrarea in gol. Rusul care a proiectat schema a vrut sa nu aiba condensatoare in "calea semnalului" (de parca cele de filtraj nu sunt in calea semnalului). Servo-ul ala functioneaza, e cam la fel cu cel propus in diferite documente Texas Instruments. Gramada aia de condensatori de compensare (C1, C2, C3, C4) nu stiu cit de buna e. Doar nu crezi ca ma apuc acum sa fac calcule si experiente...  :rade:

Poate poti citi mai multe aici: http://forum.vegalab.ru/showthread.php?t=32310

sau aici: http://www.tehnari.ru/f170/t60087/index33.html

Nu e nici o mare smecherie cu acel buffer. Un 3886 neinversor, cu servo si protectie e mai bun. In primul rind nu mai are un operational in plus, deci o sursa de zgomot si distorsiuni suplimentara. De fapt nu cred ca ajuta la nimic nici acel circuit servo pentru ca oricum off setul e foarte mic, insesizabil. E o chestie mai mult pentru snobi sau hai sa zicem experimentala. Protectia ar putea fi utila pentru boxe. La prima vedere pare OK.

Eu am "TUNAT" catastrofal un 3886 in teste si tensiunea pe iesire a fost zero, dar nu e sigur ca se intimpla intotdeauna asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări