Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Low Power LM3886

Postări Recomandate

In ce situatii se foloseste ecranarea cu tabla de fier si in ce situatii se foloseste ecranarea cu tabla de aluminiu (sau neferoasa) ?

Din imi mai aduc eu aminte tabla de aluminiu se foloseste pentru ecranarea magnetica ,insa metoda nu este la fel de eficienta ca ecranarea cu o tabla de cupru ce inconjoara bobinajul trafului ( vorbind de trafuri cu totle E/I )  , formand o spira in scurt circuit .

Tabla de fier pentru ecranarea electromagnetica .

Se pot combina cele doua metode , un ecran din tabla de aluminiu ,urmat de un ecran din tabla de fier .

Acuma sigur ca o mare infulenta are si pozitionarea componentelor perturbatoare ( traful spre exemplu ) in interiorul carcasei .

Imagini cu solutia pe care am adoptat-o eu .......doar ca exemplificare .

post-230317-0-12712100-1427139991_thumb.jpg

post-230317-0-22844700-1427140000_thumb.jpg

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Cu AL sau cu CU (in cazurile mai pretentioase) se ecraneaza [doar] impotriva campurilor electrice sau/si a componenentei electrice a campului electromagnetic.

Pt campuri magnetice sau componenta magnetica a campului electromagnetic se ecraneaza cu materiale feroase (feromagnetice), de preferat cu permeabilitate magnetica (miu) cat mai mare.

Al, Cu, sunt practic transparente pt campul magnetic.  Probati cu un magnet.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Cu AL sau cu CU (in cazurile mai pretentioase) se ecraneaza [doar] impotriva campurilor electrice sau/si a componenentei electrice a campului electromagnetic.

Pt campuri magnetice sau componenta magnetica a campului electromagnetic se ecraneaza cu materiale feroase (feromagnetice), de preferat cu permeabilitate magnetica (miu) cat mai mare.

Al, Cu, sunt practic transparente pt campul magnetic.  Probati cu un magnet.

In cazul campurilor electromagnetice , componentele electrica si magnetica se genereaza reciproc , sunt campuri care se propaga multumita acestui principiu de generare mutuala. 

Daca reusesti sa atenuezi foarte mult una din componente  , ai castigat lupta in mare masura...

Feroasele si neferoasele exemplificate , manifesta doar proprietati dia- (sau) para- magnetice.=(unele sunt atrase , altele respinse de un camp magnetic de un anume sens...)

Pentru aparatura electronica pretentioasa se foloseste ecranaj in doua sau mai multe straturi .... (pe baza de cobalt ... exista chiar folii speciale la preturi pe masura)

Este adevarat ca cea mai buna ecranare  in domeniul 1-500hz o ofeta otelul tras in folie care urmareste linile de camp(tras aproape sferic)

Editat de jvl_77
Link spre comentariu

Daca reusesti sa atenuezi foarte mult una din componente  , ai castigat lupta in mare masura...

Nu este adevarat. Oricat de bine ai ecrana electric, componenta magnetica poate produce efecte extrem de deranjante.

Se probeaza cu orice preu de semnal [f] mic, ecranat in AL sau CU si apropiat de un transformator.

Am uitat sa precizez ca ecranele feromagnetice functioneaza si impotriva campului electric.

La nivel industrial. ecrane electromagnetice de f mare eficienta sunt intradevar in mai multe straturi, in general din permalloy (f rar supermalloy sau mumetal). Nu stiam de folosirea cobaltului.

Cum intensitatea campului scade cu patratul distantei, nu exagereaza nimeni cu supermateriale la costuri fabuloase; o simpla departare de cativa cm a zonei sensibile fata de sursa de camp reduce enorm cerintele de ecranare.

Pe vremuri, la unele casetofoane deck  si  pick-up-uri transformatoarele (E+I) se puteau roti (existau mai multe gauri dispuse pe un arc de cerc) pt a gasi pozitia in care campul radiat spre zonele sensibile era minim.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Daca am 2 canale total separate, fiecare canal avant puntea si filtrajul lui (doar secundarul trafului merge in paralel la cele 2 canale), si vreau sa pun radiatoarele la masa, cum fac ? Radiatoarele sint legate intre ele prin carcasa. Leg fiecare masa de la fiecare canal la radiatorul lui sau leg doar masa de la un singur canal la radiator iar celalalt va primi masa prin carcasa ?

Link spre comentariu

Din cate vad eu se facen un punct mare de masa din mediana trafului si de acolo pleaca doua trasee GND de forta pentru fiecare canal

Tot de acolo cred eu ca e bine sa se lege si sasiul cutiei, radiatoarele fiind cuplate prin suruburi la sasiul cutiei si deci si ele vor trage masa tot de acolo

Sa vedem ce parere au si colegii 

post-195032-0-63610800-1427208027_thumb.png

Editat de maxente
Link spre comentariu

Asa ma gandesc sa fac cablarea... defapt e singurul mod in care se poate face. Eu zic ca sint 2 bucle de masa: una in cablul de semnal exterior (fiind 2 fire, fiecare cu masa lui si unite la capete prin mufa) si una in cablul de semnal interior care pleaca din capatul comun de la mufa si se inchide in masa de putere. Posted Image

Sa pun cate o rezistenta de 10R la intrarea GND a fiecarui acanal ?

Link spre comentariu

[/url]">http://Posted Image

Legaturile la masa la cablurile de semnal mic de la intrari daca le faci cum ai desenat tu, o sa ai brum de-ti tiuie urechile, iti spun asta ca am patit pe pielea mea.

Ti-am desenat cum am facut eu legaturile, in cazul meu am folosit mufe RCA si cablu de microfon mono, iar ecranele sunt separate, atat pe traseul cablului cat si la mufe, si de aceea am folosit doua fire de masa legate in steaua de masa, in cazul tau daca folosesti mufa jack stereo si cablu din ala "stereo" de genul celui folosit de obicei la casti(cablu in forma de 8 cu doua fire separate de semnal si doua ecrane separate), atunci vei folosi doar un fir pe care il vei lega cu un capat in steaua de masa si cu celalalt capat vei face punte intre ecrane, cat mai aproape de placutele cu LM-uri.

Legat de cablurile folosite la conectarea difuzoarelor de la placuta pana la mufele de pe carcasa, in ceea ce priveste firul de masa, nu-l mai legi cum ai desenat tu, adica nu pleci cu firul de masa din placuta, ci direct din steaua mare de masa, daca legi firul de masa din placuta o sa ai iarasi brum de-ti flutura urechile. Practic din placuta trebuie sa ai doar 5 conexiuni: firul de +VCC, firul de -VCC, un singur fir de GND(masa), firul cald de semnal si firul cald de difuzor. ATAT!!! Restul conexiunilor (de masa) TOATE se fac dintr-un surub de pe carcasa in care se va aduce steaua de masa. Atentie!! Surubul se va lega izolat fata de carcasa, iar intre carcasa si surub se va intercala o rezistenta de 10 -30 ohmi la vreo 2-5 W in functie de ce ai, nu-i foarte critic.

Asta-i parerea mea, daca sunt greseli rog pe altii mai experimentati sa ma corecteze. Eu asa am procedat si nu am nici pic de brum, chiar si la functionarea in 4 ohmi.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Sper sa intelegi din prima incercare cum sta treaba cu bucla de masa ( nu intru in amanunte in genul cuvintelor cheie :  impedanta , emitator , cale de transmisie , receptor sau faptul ca limitarea curentului in bucla este realizata de rezistenta buclucasa de 10 ohmi etc )  , nu mai vars din casa prea multe pe acest forum datorita userilor taiwanezi :) !

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări