Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Low Power LM3886

Postări Recomandate

Posted Image

Este schema interna a integratului. Cu iesirea in gol daca una din ramuri lipseste, curentul de mers in gol este zero deoarece biasul etajului final este zero, mai mult decat atat, curentul de mers in gol cu iesirea libera, circula intre cele 2 ramuri de alimentare, daca una din ele lipseste atunci evident ca prin finali nu trece nici un curent. Cu sarcina conectata catre masa situatia se schimba insa. Daca lipseste ramura negativa atunci baza NPN de sus este dusa catre plus de catre sursa de curent constant, partea de jos a schemei este practic lipsa, reactia nu-si mai poate indeplini scopul, in atare situatie baza este deschisa la maxim, curentul prin partea de sus a etajului final este unul foarte mare, pericol de bum daca sarcina este una mica; daca ramura pozitiva lipseste atunci baza tranzistorului NPN de jos ( cel dinaintea PNP-ului ) teoretic ar trebui sa fie dusa catre minus de sursa de curent constant si deci acesta ar fi blocat, indiferent de sarcina curentul prin etajul final este zero, ambele ramuri ale sale fiind blocate, totusi asta depinde de pozitia bazei celuilalt NPN comandat de catre VAS, teoretic si acesta ar trebui sa fie blocat deoarece baza sa s-ar afla "in aer" in situatia lipsei uneia din ramurile de alimentare, daca totusi o sarcina parazita neevacuata din baza ar cauza mentinerea sa deschis pentru o anumita perioada atunci acesta ar comanda deschiderea completa a NPN-ului din emitorul sau si acesta ar trage dupa el baza PNP-ului, si partea de jos a etajului final ar fi deschisa complet, daca sarcina e mica, ar putea face bau.

Link spre comentariu

Si aia de multe ori duce la decese urite in etajul final, cu explozii de piese si alte alea...

Vezi aici:

http://www.elforum.info/topic/78255-feriti-va-de-peavey-pv3800-series/?hl=%2Bferiti-va+%2Bpeavey

Mie nu mi-a facut niciodata dar, fiecare cu experientele lui....

Eu oricum prefer sa repar un etaj final decit o boxa.

E mult mai ieftin si mai usor de obtinut rezultate satisfacatoare.

Link spre comentariu

Pai v-am zis ca dupa pauza asta lunga am uitat aproape tot Posted Image.

Ok, asa o sa fac. Dar ii pun si sarcina cand fac testul asta ? Iar nivelul semnalului dreptunghiular cat trebuie sa fie ? Adica il bag in clipping sau nu ?

Aaaa, si nici frecventa nu stiu de cat sa fie...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Occasionally, current in the output leads (which function as antennas) can be coupled through the air to the

amplifier input, resulting in high-frequency oscillation. This normally happens when the source impedance is high

or the input leads are long. The problem can be eliminated by placing a small capacitor, CC, (on the order of 50

pF to 500 pF) across the LM3886 input terminals.

Deci curentul prin firele de iesire (care la mine era zero pt ca nu ii dadusem nici un semnal) s-a cuplat la intrarea amplificatorului (care nu avea nici un fir conectat la ea si era legata la masa). Din ce cauza ? Pai din cauza ca impedanta sursei era mare... (10K e mare ? ) sau din cauza ca firele de pe intrare erau lungi.... (care fire, ca nu exista nici un fir)... E aiurea, n-are nici un sens... Posted Image

Oricum, am pus condul la loc si merge foarte bine. Dar e ciudat, pt ca nu trebuia sa oscileze in cazul asta nici fara cond...

Sharky, modulul ala pe care ai testat tu era amplificator simplu sau in punte ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

10k e chiar la categoria mică. În legătură cu acel cond buclucaş, majoritatea amplifurilor comerciale îl au (vorbesc de cele japoneze şi orientale din anii de glorie) şi nu degeaba. E adevărat că se folosea cu impedanţe mai mari, tipic de la 47k în sus, pînă pe la 150k (Matsushita), inclusiv la cele cu dublufet pe intrare. O măsură suplimentară e şuntarea colectoarelor sau drenelor trz din diferenţial cu un cond sau reţea RC, dar aici nu e aplicabilă.

La testare contează şi condiţiile specifice, de multe ori nu se pot replica.

Link spre comentariu

Si cu intrarea in aer sau la masa ampliful trebuie sa fie cuminte. Un amplif care are legaturile bine facute trebuie sa fie aproape mut cu intrarea in aer. (Evident, fara fire lungi pe intrare)

Ceva e tare dubios la tine. Vezi daca te scapi si de RC-ul (de cateva sute de ohmi si pF) de pe reactie ce se intampla.

Cum sa fie impedanta sursei mare daca intrarea era la masa? :)

Ma uit si la cablaj: http://www.elforum.info/topic/98352-low-power-lm3886/?p=1101869, vad ca nu ai mase separate de putere si de semnal mic, in caz ca ala e.

Dar asta nu conteaza asa mult cat ampliful merge. Lasa-l asa, in configuratia in care e stabil si sa ai noroc de el!

Eu am dat pe subiectul respectiv toate detaliile, o sa postez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări