Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Low Power LM3886

Blacksmith

Postări Recomandate

Vreau sa fac si eu un amplificator cu acest integrat. Nu vreau putere mare, 5W imi ajung, de aceea m-am gandit sa fac schema cu alimentare simpla si iesire prin cond. Imi place ideea asta pt ca nu mai nevoie de protectie pt boxe. Pentru inceput as vrea sa va intreb daca a mai facut cineva asa cu alimentare simpla si ce parere aveti ? Sa fac schema din datasheet sau exista vreo varianta mai performanta ? Cat este alimentarea minima in cazul meu ? In datasheet scrie ca minim 20V dar nu inteleg daca e vorba de 20V simplu sau +/-20V...

Posted Image

Link spre comentariu

daca vrei putere mica pune  lm1875. Are aproximativ aceleasi calitati ca lm3886 dar putere mult mai mica si e mai simplu de facut. Vorba lui "encenece" :   "e pacat de integrat..." . Alimentarea  dubla e mult mai buna decat cea simpla pentru ca  la alimentarea simpla iti trebuie condensator pe iesire.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Lasa ca e bine sa aiba acolo o rezerva de putere in plus... O sa pot sa-i pun radiator mai mic...

Si daca trebuie condensator pe iesire ce se intampla ? Nu mai trece sunetul prin condensator ?

De ce pacat de integrat ? La puteri mici ii scad performantele ?

Imi pare rau dar eu nu sint surd, aud destul de bine si la 1W... ce sa fac cu mai multa putere daca nu-mi trebuie ?

Si LM1875 nu e deloc la fel de performant ca 3886...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Cum doresti. Eu am renuntat la LM3886 si am pus lm1875. Lm3886 i leam dat unei rude ca mie nu imi trebuie putere asa mare.  Succes in realizare. 

ps: ai zis ca vrei doar 5W; pai lm1875 are 20W rms(deci rezerva de 15 W) . La LM3886 ai 68 W rms(in anumite conditii) aici ai rezerva de 62W rms.Probabil vrei sa spui ca lm3886 are slew rate mai mare iar aici nu te contrazic dar la ureche nu e mare diferenta intre lm1875 si lm3886.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Va fi limitat de tensiunea de alimentare, de sursă în general, puterea teoretică e irosită, se va auzi distorsionat şi comprimat. Una e să faci un amplif cu componente discrete pe care-l poţi bibili ptr o tensiune mai mică de alimentare şi alta acest integrat care are o plajă de alimentare mai mare decît cea dorită ptr puteri atît de mici şi în care nu se poate interveni (generatoarele de curent constant interne de exemplu).

Cea mai corectă rezolvare e alimentarea normală, simetrică, la tensiunea nominală, dar cu scăderea drastică a amplificării. Are marele avantaj că zgomotul de fond poate fi inexistent, iar rezerva de putere chiar se va face simţită cu semnale mai mari.

Mai are un avantaj scăderea amplificării, radiatorul poate fi mult mai mic, ca şi trafo de alimentare (aceleaşi tensiuni, la curenţi mai mici).

Că cond pe ieşire protejează difurile e un mit, mai mult încurcă şi denaturează curba de frecvenţă. Poate chiar el să distrugă diful dacă se scurtcircuitează, stricînd apoi şi integratul (U/2 se găseşte permanent la polul pozitiv). Siguranţe bine dimensionate pe alimentări şi pe ieşire şi nu se întîmplă nimic deosebit.

Editat de zal
Link spre comentariu

Va fi limitat de tensiunea de alimentare, de sursă în general, puterea teoretică e irosită, se va auzi distorsionat şi comprimat. Una e să faci un amplif cu componente discrete pe care-l poţi bibili ptr o tensiune mai mică de alimentare şi alta acest integrat care are o plajă de alimentare mai mare decît cea dorită ptr puteri atît de mici şi în care nu se poate interveni (generatoarele de curent constant interne de exemplu).

Cea mai corectă rezolvare e alimentarea normală, simetrică, la tensiunea nominală, dar cu scăderea drastică a amplificării. Are marele avantaj că zgomotul de fond poate fi inexistent, iar rezerva de putere chiar se va face simţită cu semnale mai mari.

Mai are un avantaj scăderea amplificării, radiatorul poate fi mult mai mic, ca şi trafo de alimentare (aceleaşi tensiuni, la curenţi mai mici).

Că cond pe ieşire protejează difurile e un mit, mai mult încurcă şi denaturează curba de frecvenţă. Poate chiar el să distrugă diful dacă se scurtcircuitează, stricînd apoi şi integratul (U/2 se găseşte permanent la polul pozitiv). Siguranţe bine dimensionate pe alimentări şi pe ieşire şi nu se întîmplă nimic deosebit.

Deci daca il alimentez la +20V (sau +/-10V) se va auzi "distorsionat si comprimat" ?? Dar e in plaja pe care o da producatorul... 20-94V...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Alimentează-l la +/-25V, scade-i amplificarea la maxim x10 şi pune-i siguranţe pe alimentări şi ieşire. Probabil că la 20V (sau +/-10V) se poate folosi ca monitor la radioamatori, nu ptr audiţie.

Link spre comentariu

Kit-ul de amplificator audio produs de IPRS de 10W a mulțumit pe majoritatea utilizatorilor din anii '80 până in prezent , iar tensiunea de alimentare recomandată era ( uluitor !!! ) de fix 20 V ... Merita sa cititi printre rânduri cine merita atenție si cine scrie literatura .

Link spre comentariu

Mersi pt sfat Zal. Eu inca nu inteleg cum functioneaza ce ai zis tu dar o sa studiez si asa o sa fac. Nu mai stiu electronica cum stiam inainte... (nu ca atunci as fi stiut prea multa).

Link spre comentariu

Iar unora le lipseste experienta practica cu acest integrat...

La 10x amplificare ai sanse sa nu fie stabil. Un semnal dreptunghiular scoate la iveala problemele.

Iar legat de integrat, pot spune cu mana pe inima ca e bine protejat, atat termic cat si de scurt la masa, V+ sau V-.

Protectia termica/scurt actioneaza instantaneu, iar pragul ei variaza o data cu temperatura!

Daca vedeti cumva ca oscileaza pe sarcini mici, nu e vorba de oscilatie data de ampliful in sine, ci de protectia care intra cam agresiv, dar isi face treaba!

Totodata acest integrat nu lucreaza sub 20V parca (protectie interna, intra in mute), asa ca nu alimentati la limita. Cade tensiune in sarcina si va mirati de ce functioneaza ciudat.

Scosesem saptamana trecuta un amplif facut acu vreo 8 ani cu acest integrat.

O sa il prezint pe forum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări