Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS pentru centrala pe gaze.


Postări Recomandate

 Detin o centrala Immergas de 28kW cu boiler. In ultima vreme raman pe intuneric destul de des si am hotarat sa-mi procur un ups pentru centrala termica pe gaze. Imediat mi-am amintit ca centrala nu lucreaza decat cu stecherul introdus in priza intr-o singura pozitie. In discutiile avute cu prietenii, reprezentatii unor firme si rascolirea internetului nu m-am lamurit, in sensul ca nimeni nu imi poate garanta functionarea sigura a centralei pe ups. 

Curios este si faptul ca centrala porneste si cu stecherul pus invers dar functioneaza cateva secunde apoi intra in avarie; asta ma duce cu gandul la faptul ca partii electronice de supraveghere "nu-i place" asa.

Eu va intreb daca s-ar interpune un traf separator intre centrala si ups (iar borna centralei care functioneaza in mod normal, fara ups, cu nulul retelei, s-o leg la nul, ar functiona?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar funcționa sigur fiindcă ar avea legarea necesară la împământare.Am spus împământare în loc de nul fiindcă legarea la împământare a centralei e obligatorie oricum, de obicei specialistul care face punerea inițială în funcțiune verifică prima dată asta.Nulul este practic legat la pământ ca potențial.

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca priza are impamantare puteti, temporar, s-o izolati.

 

Daca dupa manevra asta nu mai conteaza cum bagati in priza ar trebui sa verificati componentele de pe placa centralei

care au un terminal conectat pe traseul de impamantare , condensatori de obicei.

 

Daca sursa de pe placa centralei este in comutatie, mai rar dar sunt si asa, atunci e mai greu de depistat de unde-i vine supararea pe L-N  in loc de N-L.

 

Dupa trei de daca parca merge si o certitudine, va merge sigur cu un UPS cu iesire sinusoidala pura.

Link spre comentariu

Mai întâi trebuie să-și verifice împământarea centralei.Fiindcă legal și normal, trebuie s-o aibă în regulă.Supraveghetorul de flacără se raportează la ea, de asta nici nu merge fără la cele mai multe centrale (nu știu dacă toate sunt așa).

Editat de validae
Link spre comentariu

"Dupa trei de daca parca merge si o certitudine, va merge sigur cu un UPS cu iesire sinusoidala pura"

Bineinteles ca asta e prima grija dar, asa cum am spus, nimeni din cei chestionati (un magazin are si consultant online!) nu-mi garanteaza functionarea cu produsul recomandat.

Multumesc pentru raspunsuri, poate e cineva care a rezolvat problema, practic. M-am interesat si am aflat ca sunt si centrale fara aceasta "problema".

Editat de gica70
Link spre comentariu

Exista centrale la care ionizarea merge corect indiferent de felu in care is conectate la retea. Unele au convertor DC-AC intern pentru aprindere si ionizare, de exemplu la Vaillant, Protherm sau Saunier-Duval, altele au o sectiune a transformatorului de alimentare dedicata pentru alimentarea ionizarii cu separatie galvanica, de exmplu la Viessman, unele modele de Immergas.  In ambele cazuri una din iesirile din convertor sau transformator ii conectata la carcasa centralei si cealalta iesire face polarizarea electrodului de ionizare. 

Pentru cazu in care trebuie respectata corespondenta L-N polarizarea electrodului de ionizare ii facuta direct de pe faza retelei si inchiderea circuitului electrod-flacara-arzator se face catre pamantare. Solutia cea mai sigura ar fi transformatoru de separare galvanica:

post-196263-0-43927800-1419008007_thumb.png 

 

Exista si alte situatii decat astea amintite: preluarea tensiunii de polarizare a electrodului dintr-un divizor capacitiv, cum ii la Ariston, care functioneaza cu stecheru conectat in orice pozitie da in cazu alimetarii din ups ar avea nevoie tot de un montaj asemanator pentru a functiona corect.  

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Este clar, la Polul Nord impamantarea nu poate fi asigurata deci anumite centrale termice nu vor functiona.

 

Legatura N-PE, in opinia mea, este in egala masura riscanta si ilegala.

 

Comportamentul diferit L-N fata de N-L este anormal sau eroare de proiectare, daca cineva vrea sa ma contrazica s-o faca cu o schema.

Link spre comentariu

Este clar, la Polul Nord impamantarea nu poate fi asigurata deci anumite centrale termice nu vor functiona.

 

Legatura N-PE, in opinia mea, este in egala masura riscanta si ilegala.

 

Comportamentul diferit L-N fata de N-L este anormal sau eroare de proiectare, daca cineva vrea sa ma contrazica s-o faca cu o schema.

Legatura N-PE  ii facuta dupa transformatoru de separatie galvanica. Nu vad de ce ar fi riscanta. Notatiile le-am facut strict pentru identificarea corespondentei in care merge corect.

 

Schema modul de aprindere SIT care merge numa cu respectarea corespondentei L-N:

post-196263-0-09299200-1419060374_thumb.jpg

Nu garantez ca ii 100% corecta da cam asta ii ideea in toate.

Polarizarea electrodului de ionizare ii facuta direct de pe faza prin C7-R10-R11-R12. Ansamblu electrod de ionizare-flacara-arzator are comportament de dioda.

Cand flacara arde una din alternante ii suntata prin flacara catre arzator care ii conectat la impamantare. Daca inversezi nulu cu faza intre electrod si arzator o sa ai 0V.

Link spre comentariu

"Cand flacara arde una din alternante ii suntata prin flacara catre arzator care ii conectat la impamantare. Daca inversezi nulu cu faza intre electrod si arzator o sa ai 0V."

Posibil sa fie asa, cred ca electrodul are 2 functii; da scanteie de initializare a flacarii dupa care trece in functie de senzor de flacara, daca tensiunea masurata e 0V, atunci intra in avarie, e ca si cum aprinderea n-a avut loc (ratare). De altfel, cum am mai spus, la pornire apare flacara cateva secunde dupa care intra in avarie.

"Eu zic sa pui un UPS si sa o pornești."

Pai daca-l aveam faceam proba, poate mi-l trimiti tu! Lasand gluma la o parte, trebuie sa  ma inteleg cu cel de la care-l voi achizitiona ca, daca nu functioneaza, nu-l cumpar.

Link spre comentariu

Multumesc pentru schema, se justifica afirmatiile dvs. anterioare.

 

Impamantarea ar trebui sa se limiteze, exclusiv, la rolul de protectie nu si functional ca in acest caz.

Cine are in instalatie o siguranta diferentiala ar trebui sa se astepte in orice moment sa-i sara cu o asa centrala termica.

Link spre comentariu

Ionizarea nu are efect asupra sigurantei diferentiale. Curentu prin electrodu de ionizare cu flacara aprinsa are o valoare mica, de ordinu microamperilor, mult sub 6mA cat are punct de declansare o siguranta diferentiala.

 

@gica:Exista si varianta constructiva descrisa de tine, cu un singur electrod cu functie de aprindere si ionizare. Aici secundaru transformatorului de aprindere ii legat serie cu electrodu de ionizare si din punctu lui rece catre masa exista un varistor care sunteaza in momentu aparitiei tensiunii inalte de aprindere.

Logica de detectie ii altfel: daca pe electrod fata de arzator ai ambele alternante sau daca ai scurtcircuit intre electrod si arzator flacara nu ii detectata. In momentu aprinderii flacarii dispare una din alternante fiind suntata prin flacara iar cealata determina aparitia pe c14 a unei tensiuni care deschide tranzistoru.

Sper ca nu m-am exprimat prost in ce am scris.  

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări