Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse diverse

Black Death

Postări Recomandate

La 10.01.2015 la 11:16, flow_dumi a spus:

Bună ziua! Am un monitor LCD Samsung 710N la care s-a defectat sursa de alimentare pe partea de HV de la lămpi. Sursa are ca circuit de comandă al lămpilor un BIT3102A care comandă 2 trafuri prin 4 tranzistoare 2SC2881.

Am descoperit aseară ce are defect, și anume un condensator snubber pocnit - marcat 150nF și pe tester are câteva sute de pF. Condensatorul defect a dus și la defectarea unuia din tranzistoarele de comandă (joncțiunea BC scurtcircuitată). Am înlocuit aseară tranzistorul defect cu un tranzistor pe care-l aveam la îndemână (marcat S43). După înlocuirea pieselor defecte monitorul s-a aprins, totul în regulă timp de 2 ore cât l-am testat, la luminozitate maximă.

Astăzi am încercat din nou să-l aprind, și după aprox. 5s de la aprindere s-a stins și nu se mai aprinde, doar dacă îl închid și îl deschid din nou, și după alte 5s se stinge.

Snubber-ele sunt în regulă. Tranzistoarele de comandă par să aibă joncțiunile bază-emitor străpunse: multimetrul pus pe poziția "diodă" indică 100-300mV pentru tranzistoarele originale, în ambele direcții (B->E și E->B). Cel montat de mine este în regulă.

Ce tranzistoare îmi puteți recomanda ca înlocuitoare pentru cele originale? Nu neapărat SOT89. Mulțumesc anticipat!

Posted ImagePosted Image

Buna!Stie cineva va rog unde se gaseste BIT 3102A,mi s-a defectat la un monitor de 15"samsung.Va multumesc.

Link spre comentariu

Multumesc mult de informatie, am si gasit la ei,un prieten are cont la ei,si mi-o comandat.Daca nu va suparati,mai am o problema,de nu gasesc nici pe asta in tara,nicaieri:LA 8522-Step down DC-DC-DC converter,la un mainboard tv,doua am pe placa,unul imi era in scurt.Poate ati avut dvs.de a face cu acest cip. Multumiri.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare! Nu stiam unde sa ma decid sa postez, cred ca e ok aici. Am un UPS Mustek1000 usb, azi i-am luat acumulatori noi si vad ca atunci cand il conectez la retea da avarie, led rosu. Pe baterii merge ok, fara sa fie conectat la retea. Nu prea ma pricep la ups uri, l-am desfacut am masurat partea de putere si este ok. Ceva sfaturi? Multumesc mult! 

Link spre comentariu

Cred ca este si sectiune cu surse,dar pot sa-ti spun,ca probabil mai e ceva de scurt  totusi pe acolo,chiar si  piesele mici,tranzistori -diode ar trebui masurate!Eu am unul tot Mustek ,dar 600era functional,ok dar odata am scos bateria pt.ceva si cind am pus inapoi, l-am pus invers!Gata a fost,l-am refacut cu greu dar si asta da ceva avarie! Cred ca e cipul defect,o fis ajuns scurtul acolo!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

IMG-20200709-174902.jpg

buna seara

Am aceasta sursa 12v/10A Ic OB 2269 cu un singur tranzistor

Tensiunea poate fi modificata din semireglabil+/- aprox 1,5-2v

Pentru a o folosi la incarcare acumulatori (de capacitati mici)  as avea neoie sa pot regla curentul.

Se pot face modificari pentru un curent reglabil?

multumesc

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Ideal conform cui?

Ai o sursa de laborator cu afisaj V/A?

Daca da atunci da-o la 14,4V si curentul la maxim.

Pune pe acumulatorul de UPS si vezi cat curent trage cand se incarca.

PS: E daca nu imposibil, oricum foarte dificil ce vrei tu, lasa sursa asa, daca poti mari tensiunea la peste 14 atunci e ok, daca nu urci peste atunci oricum n-ai ce face cu ea, risti sa sulfatezi acumulatorul.

Link spre comentariu

Testul sugerat mai sus este pentru a vedea daca acumulTorul ia peste 10a?

Daca se incadreaza sub 10A o pot fosi asa

Ma gandeAm in caz ca trebuie sa incarc alt acumulator sa pot regla curentul,era bn si 1_5a

Daca e complicat. ,renumt la idee

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Sursa se opreste la depasirea curentulu sau doar limiteaza curentul prin reducerea tensiunii?

Daca se opreste nu ai cum s o flosesti la incarcat acumulatori.

Daca face doar limitare la 10A atunci o folosesti asa cum este pt orice tip de baterie auto iar la bateriile de UPS poti inseria un mic rezistor de 1-3ohm. Doar tensiunea trebuie sa mai mai cresti pt a fi in intervalul 14.2-14.4V.

Link spre comentariu

Protectia este cu stop doar la suprasarcina, initial la limitarea de curent nu se opreste. Incarcarea bateriei nu este suprasarcina, dupa PDF nu se opreste.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări