Marian Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Daca poarta nu a fost strapunsa atunci nu vad de ce IR ar avea de suferit, la functionarea normala tranzistorii oricum se deschid la maxim ( cam la fel cu scurtcircuitarea drena-sursa ). Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Acum 30 minute a venit coletul cu piese..Azi am desfacut si verificat fiecare componente, toate ok,insa nu am gasit condensator de 3,3uf, am pus de 2,2uf, are ceva?Am montat tranzistori IRF840 si sursa a plecat frumos din prima...Deci sa inteleg ca ranzistori aceia erau facaturi sau ceva defect din fabrica...ca de incompatibilitate nu cred ca se pune problema.. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Daca te referi la condensatorul de pe alimentarea iesirii de sus, mie mi se pare putin si 3,3u, ce sa mai zic de 2,2u... pune si tu 10u secondat daca se poate cu 100n ceramic.LE: Exclus ca mosfetii aia sa fi fost nepotriviti, erau mai buni din multe puncte de vedere... Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Sursa functioneaza ok, insa in secundar nefiind stabilizata, scade cam 5-6v la un curent de peste 5A, probabil din cauza ca in secundar am pus sarma de 1.2mm.Rezistenta de 22k/5W (R9), sare de 100 grade..e ok? de fapt eu am pus doua de 47k/3W in paralel.. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Pai pe R9 cad ceva mai mult de 300V ( depinde de cat este reteaua ) asta inseamna putin peste 13mA, si deci minim 4W disipatie, este deci normal ca acele rezistente sa se incalzeasca, este inconvenientul acestui stil de alimentare al partii de control, ai putea incerca cu 2 rezistente de 47k la 5W fiecare, si eventual poate sa le fixezi pe un mic radiator ( de ce nu? ), ca sa nu permiti incalzire prea tare a placii acolo.Sarma de 1,2mm la secundar pentru sarcina de 5A inseamna o densitate de cam 4,4A/mm^2, este normal sa pice tensiunea in sarcina si din cauza ei, dar nu e singurul contributor la pierderi, acestea variaza in functie de curent incepand de la diodele redresoare din secundar pana la electroliticii mari de filtrare din primar...e inconvenientul surselor nestabilizate. Acuma depinde si de tensiunile in gol si de natura sarcinii ( ce alimenteaza sursa ) in determinarea gradului de "inconvenienta" al acestor caderi. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 La sursele nestabilizate, tensiunea in sarcina scade si din cauza timpului mort. Cu cat acesta e mai mare, cu atat caderea de tensiune in sarcina e mai mare. IR2153, are o particularitate, ca sa nu-i zic neajuns. Timpul mort e fix, de cca o microsecunda, indiferent de frecventa. Adica, cu cat crestem frecventa, cu atat scade umplerea semnalului de comanda, cu atat caderea de tensiune in sarcina din cauza timpului mort, va fi mai mare. De aceea, e de preferat o frecventa cat mai mica, un 30Khz de exemplu. Exista si o varianta de IR2153, IR2153D parca, care are deadtime redus la jumatate, adica cca 0,5 microsecunde. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Timpul mort afecteaza din cate stiu eu tensiunea in sarcina doar in situatia in care sunt si ceva inductante serie imediat dupa redresare, chiar daca sursa nu e stabilizata, folosite in acest caz pentru a nu permite cresterea abrupta si foarte mult a curentului in eventualitatea de suprasarcina, si caderea de tensiune depinde de valoarea ei si a timpului mort; in lipsa inductantelor de dupa redresare, nu prea vade cum timpul mort poate afecta tensiunea in sarcina, adica umplerea ramane aceeasi indiferent de valoarea sarcinii si in conditiile in care tensiunea in primar este una relativ constanta, atunci cea din secundar va fi dictata de raportul de transformare si tensiunea din primar, adica eliminand toate celelalte pierderi, timpul mort nu poate afecta tensiunea in sarcina deoarece este fix atat el cat si umplerea indiferent de capacitatea sarcinii. In cazul de fata din cate am observat in schema, nu exista inductante pe iesire. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 La o sursa nestabilizata, tensiunea in gol la iesire, depinde strict de tensiunea de intrare si raportul de transformare. In sarcina insa, tensiunea la iesire scade daca scade umplerea, indiferent ca exista sau nu inductanta serie. Daca ma crezi, bine, daca nu experimenteaza si-o sa te convingi. Fa o sursa nestabilizata, cu umplere reglabila, cu SG3525, de exemplu, fara inductanta serie, pune o rezistenta la iesire si-o sa vezi ca poti regla tensiunea, modificand umplerea. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 N-ai inteles ce am zis eu, am spus ca atata vreme cat umplerea este fixa ( aceeasi ) tensiunea nu poate scadea, sarcina indiferent de capacitatea ei nu poate afecta nici timpul mort si implicit nici umplerea la o sursa nestabilizata, acestea 2 sunt intotdeauna fixe, deci nici tensiunea nu poate fi influentata. Ca faci umplerea ajustabila... asta e alta chestie, in cazul de fata schema presupune umplere fixa, timp mort fix, si asta este motivul interventiei mele, m-am raportat strict la schema folosita de @costyy86. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Atata vreme cat umplerea e fixa, tensiunea in sarcina va fi mai mica ca tensiunea in gol. Cu atat mai mica, cu cat umplerea, FIXA, e mai mica. Eu am spus ca e de preferat un timp mort cat mai mic, adica umplere cat mai mare, ca diferenta de tensiune gol/sarcina, sa fie cat mai mica. Adica e de preferat o umplere FIXA de 95%, fata de una de 90%. Iar inductanta serie n-are nici-o treaba aici, ea doar modifica forma curentului, nu si puterea livrata sarcinii. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 @marian, sursa din linkul de mai jos ai finalizat-o? cum se comporta? am si eu un ETD49 si as vrea sa fac o sursa cu el, si nu stiu ce schema sa aleg...sa duca un 7-800w.. http://img221.imageshack.us/img221/4241/dispunerecomponente2.png Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Ok Giongiu, poate ca ai dreptate, pana la urma conteaza mai putin asta, cert e ca la sursele nestabilizate caderile de tensiune in sarcina sunt practic inevitabile, in cazul de fata 5V pentru sarcina de 5A nu mi se pare foarte mult, mai ales daca sursa este destinata alimentarii de amplificatoare ( doar presupun, nu pot fi sigur ). Caderile mai pot fi limitate prin folosirea de sarma mai groasa, folosirea de mosfeti cu rds-on cat mai mic, diode cu vf cat mai mic...etcCosty nu am facut acea sursa, de capt nu mai stiu nici daca am terminat de proiectat cablajul la ea, ca ala din imagine e doar o ciorna. Ideea este ca beneficiarul de atunci a renuntat la proiect iar eu nu aveam nici o utilitate pentru sursa atunci si deci nu-mi permiteam sa investesc in ceva ce nu as fi folosit. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Marian, m-am lovit de problema scaderii tensiunii in sarcina, la o sursa nestabilizata, datorita umplerii, atunci cand am testat robotul auto in comutatie. Comanda mosfetilor facuta cu IR2153 si IR2110. Din cauza asta, am folosit 30Khz, desi 2110 putea comanda corect mosfetii si la 50-60Khz. La 30Khz, timpul mort e jumatate fata de 60Khz... Pe langa cauzele deja pomenite, filtraj, caderi tensiune pe mosfeti, diode, conductori, umplere, trebuie amintit si cuplajul primar/secundar, care trebuie sa fie cat mai bun. Adica intercalarea secundarului, intre doua jumatati secundar. Acum nu stiu daca in cazul de fata, traful a fost bobinat asa...Daca n-a fost, se poate rebobina, se va obsrva diferenta.Desigur ca este inerenta caderea de tensiune in sarcina, la o sursa nestabilizata, dar cunoscand si tinand cont de toti factorii ce duc la aceasta cadere, aceasta se poate micsora. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 @costyy86 spune-mi te rog, ce destinatie ar trebui sa aiba sursa ta? si ce tensiuni la iesire i-ai setat? Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Sursa o voi folosi in loc de transformator pentru sursa reglabila...tensiune de iesire 32-35v/5A Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum