giongiu Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Deconecteaza din circuit, primarul trafului. Daca becul sta tot aprins, inseamna ca se suprapun timpii de conductie ai mosfetilor. Posibil rezistente prea mari in porti, sau frecventa de lucru prea mare. Cu 10-20 ohmi, la 30-50khz, poti comanda fara probleme mosfetii mentionati.PSConstructia unei surse in comutatie, chiar simpla, ca cea cu IR2153, fara osciloscop, e la ghici. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 @marian, am schimbat acel condensator, desi era nou, am pus altu..Din pacate nu am osciloscop... @giongiu, am scos traful si becul sta aprins...aceasta sursa am mai realizat-o a functionat din prima exact in aceasta configuratie cu exceptia tranzistorilor care erau IRF840 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Subscriu la parerea lui @Giongiu, constructia si depanarea de surse in comutatie fara osciloscop e foarte greoaie, faptul ca fara traf cdomportamentul este acelasi sugereaza ca problema este la mosfeti, nu tipul lor ci mai degraba poate vre-un defect la ei sau o problema in comanda lor, problema pe care o puteai depista mai usor cu osciloscopul. Esti sigur ca ai verificat si sunt ok ambii mosfeti? Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Am legat un led in serie cu o rezistenta in Drena mosului,si celalalt capat al ledului la borna pozitiva la o beterie de 12v, minusul in Sursa mosului, apoi cu un deget pe plus si cu altul am atins poarta, ledul s-a aprins, si asa sta, cu degetul pe minusul bateriei si cu celalalt am atins poarta, ledul s-a stins si asa a ramas... Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Ce rezistente ai in portile mosfetilor, cu ce frecventa sunt comandati acestia? Masoara ambele rezistente cu multimetrul, frecventa tot asa. Am inteles ca nu ai osciloscop, daca nici un multimetru care sa masoare frecventa nu ai....ar fi cazul sa-ti cumperi. Macar un DT9208, care e foarte ieftin. Ca sa testezi mosfetii, chiar in circuit, deconecteaza rezistentele ce vin in porti, iar intre poarta fiecaruia si sursa, pune o rezistenta de pana in 10K. Daca becul nu se stinge, schimba mosfetii. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 ^Rezistentele din porti sunt din cate inteleg de 4,7 Ohm, mi s-ar parea totusi ok, cred ca mai degraba lipsa rezistentelor poarta-sursa ar putea cauza problemele, poate blocarea intarziata...zic si eu... Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Am deconectat portile in care am rezistente de 4R7 si am pus la fiecare mos cate o rezistenta de 10K din poarta in sursa, si becul sta aprins....Am multimetru caremasoara fregventa, dar daca tot nu sunt buni mosfeti...o sa vina maine alti....Multumesc pentru ajutor amandurora.... Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Daca becul sta aprins, inseamna ca ambii mosfeti sunt in scurt. Parca totusi n-as crede, eu n-am intalnit inca mosfet care sa dea bine la masuratoarea cu multimetru, iar el sa fie defect....Mai fa un ultim test, da afara ambii mosfeti afara, daca becul nu se stinge nici acum, ai probleme cu puntea redresoare, adica o dioda in scurt, sau conectata invers. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Da, am scos mosfeti, se pare ca ceva nu e ok, becul sta aprinss, am schimbat 3 punti, la fel afce cu toate, le-am masurat sunt ok...Cred ca o sa demontez fiecare piesa pe rand si le verific,o sa mai ferific si cablajul odata, desi ma cam indoiesc sa fie defect daca la-m mai facut...Va tin la curent..L.E. se pare ca cele 3 punti toate defecte, am montat una cu fire, nu mai am acel model, si becul s-a stins, acum o sa montez tot la loc sa vad daca functioneaza. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Daca tot ai scos mosfetii, eu as sugera sa scoti si restul componentelor din primar, adica electroliticii mari de filtrare, rezistentele in paralel cu ei, C7, R9, si condensatorii in paralel cu diodele din punctea redresoare, lasi pe placa doar puntea in partea de primar si alimentezi, daca becul sta aprins si asa atunci clar sunt probleme ori pe placa ori la puncte, daca becul se stinge atunci adaugi rand pe rand cate ceva si verifici din nou, spre exemplu condensatorii de pe diodele puntii redresoare, alimentezi si verifici din nou, daca becul sta in continuare stins, pui electroliticii mari de filtrare si rezistentele de pe ei, alimentezi si verifici, si tot asa pana gasesti ce anume cauzeaza efectul, metoda este laborioasa dar nu prea are cum sa esueze. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Asa am facut, insa toate buna pana pun tranzistori, atunci se aprinde becu,fie ca e conectat sau nu traful..Am pus in poarte cate doua rezistente de 4R7 inseriate, aceleasi simptome..O sa vad maine ce si cum..acum ma obosit prea tare sursa asta. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Pai stai putin, mai sus ziceai ca becul se ap;rindea si fara mosfeti si ca problema ai localizat-o la puntile redresoare deoarece legand alta cu fire becul s-a stins... sa inteleg ca dupa asta becul s-a aprins din nou la conectarea mosfetilor pe placa? Mie comportamentul mi se pare inexplicabil, asa cum @Giongiu zicea, daca pe multimetru arata ok atunci mosfetul ar trebui sa si fie ok... Eu pastrez in continuare convingerea ca nu tipul mosfetilor este problema ci mai degraba un defect al lor nesesizat la verificare, masoara rezistenta in ohm intre drena si sursa, cu poarta nealimentata ar trebui sa fie teoretic infinita, sau oricum foarte mare... O alta posibilitate ar putea fi izolatia necorespunzatoare dintre talpile metalice si radiator daca acesta este unul comun la ambii mosfeti... Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Se pare ca un tranzistor a decedat.....cum nu stiu, dar are scurt intre drena si sursa...Asteptam maine alti, pana o sa vina o sa demontez fiecare piese de pe cablaj si o verific... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Atunci era cat se poate de normal sa stea becul aprins, ti-am zis eu sa masori rezistenta drena sursa ca sa fii sigur... Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Daca a fost tranzistoru in scurt, cu Ir2153 se putea intampla ceva? tinanda cont ca inainte sa depistez ca tranzistoru e ars,becul nu mai statea aprins,ma bucurasem,insa nu scotea nimic pe secundar si nu ajungea tensiune la traf, asa mi-am dat seama ca ceva nu e ok cu tranzistori...apoi am citit ce ai scris si cand am masurat dupa cum ai spus, drena si sursa in scurt la un tranzistor...mai concret T2. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum