Marian Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 @mitidj2008 pentru cerintele tale trebuiesc oaresce modificari destul de importante. Intai insa ar trebui stabilita clar ce tensiuni principale vor fi prezente la iesire, sursa la care lucru eu este nestabilizata deci tensiuni fixe, fara posibilitate de reglaj, in functie de tensiunile stabilite se poate decide apoi si curentul si implicit puterea totala a sursei. Daca sa zicem ai avea +/-80Vcc asa cum ai cerut atunci, pentru amplificator cu etaj final bipolar ( ai spus ceva de MJL ) ar presupune cam 350W pe sarcini de 8 Ohm, cam 700W pe 4 Ohm si dat fiind ca ai adus in discutie si sarcini de 2 Ohm, acolo ai avea cam 1,4KW; curentul estimat va trebui sa fie cel in relatie cu sarcina minima, deci cea de 2 Ohm deoarece acolo trebuie sa ai cele mai mari resurse, si curentul de varf ar fi 38A iar cel nominal ( acesta te intereseaza ) ar fi ~12A, deci puterea iesirilor principale ar trebui sa fie (80+80)*12=~1,9KW, la care se mai adauga acel auxiliar de 2X15 la 1,5A, deci sursa ar trebui sa duca cam 2KW. La etajul final numarul perechilor de tranzistori trebuie dimensionat pentru sarcina minima, care in cazul tau este de 2 Ohm, si pentru 7 pererchi de care zici ca dispui, curentul de varf prin fiecare ar fi 38/7 cam 5A, cred ca ar fi ok numai ca ai nevoie de racire foarte serioasa ( banuiesc ca o ai deja ).Acuma ai zis ca ai acele 2 trafuri, trebuie insa stiut ce fel de trafuri sunt, ce miezuri au ( fara intrefier ca-i forward ), ca sa stim daca pot suporta puterea asta si/sau daca ai spatiu suficient de bobinare la ele ( ca o sa trebuiasca sa le desfaci si sa le rebobinezi ). Apoi puterea asta mare va necesita consolidarea redresarii, a filtrarii iesirilor ( riplu curent mare ), elemente electromagnetice mult mai solide, adica sarma mai groasa sau mai multe fire in paralel, in primar ar cam trebui minim 2 perechi de mosfeti daca folosesti tit irfp ca si mine, filtrarea tensiunii de la retea marita ( probabil cel putin dublu fata de cat am eu ), condensatorul inseriat cu primarul cred ca ar cam trebui de fapt 2 in paralel ( la fel, riplu curent mare ), marirea numarului de mosfeti in paralel presupune Ciss cel putin dublu deci e posibil sa fie necesare interventii chiar si la comanda, deci per ansamblu modificari serioase la schema, iar placa mea asa cum este acum nu vad cum le-ar putea suporta deci cel mai probabil si ea ar trebui refacuta...cu alte cuvinte multa munca si probabil un buget necesar deloc de neglijat. Link spre comentariu
mitidj2008 Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Cred ca apar probleme de spatiu cu optiunea 2 ohm. ori raman pe puterile 4 si 8 ori nu mai fac la acest amplificator nimic si fac un poriect de la 0 totu made by LECO poate sa fac nu mai parte de primar si o bucata de secundar fara condesatori de deja ii are. de cat sa ma complic asade mult mai bine las asa cu e. apoi ajung sa nu termin sii tot asa mai departe. banii aruncati aiurea. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Trebuie sa fac o corectie la mesajul anterior, cei 12A necesari pentru sarcini de 2 Ohm sunt doar pentru un singur canal, inmultesti valoarea aia cu cate canale ai la amplificator si afli ce curent ai nevoie de la sursa, ca exemplu pentru 2 canale stereo ai nevoie de minim 24A... deja suna a puteri comparabile cu un mic invertor de sudura...As recomanda renuntarea fara echivoc la ideea de a comanda sarcini de 2 Ohm la asemenea tensiuni, cerintele sunt ridiciol de mari pentru sursa, te limitezi la sarcini de minim 4 Ohm si sa zicem putere de 500W pe fiecare canal pentru 4 Ohm, asta presupune alimentari de 65-70V pe ramura si 10-12A curent necesar pentru 2 canale cumulat, pe 8 Ohm ai avea cam 250W, acuma tu stii la ce ai nevoie pentru asemenea puteri dar eu cred ca 2x500W la 4 Ohm este suficient pentru a sonoriza multe chestii, de la mici chefuri pana la nunti sau discoteci daca ai boxe corespunzatoare. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 sugestie:Sau C8 chiar mai la dreapta. Poti lipi condensatoarele, sau poti intoare la 90 grade C4+C5. Rezistoarele de egalizare le plasezi sus sau jos sau smd, valorile nu sunt critice.Rezistenta de descarcare de la pamantare se poate pe langa C19 in sus spre GND.Se poate 110 pe verticala sau chiar 105 daca te strangi un pic. Eu as tinti spre 100, ca e rotund. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Traful auxiliar impune verticala aia, nu prea am unde sa-l mut, suficient cat sa castig 10 sau si mai rau, 15mm, si sincer sa fiu nici nu mai am motiv, sunt constient ca multe se mai pot inghesui sau repozitiona si ca tendinta este spre dimensiuni cat mai mici, dar personal sunt multumit de rezultat si dimensiuni, un alt motiv pentru care pastrez dimensiunile astea este ca pentru eventuale viitoare proiecte placa asta ar fi asa cum este, destul de flexibila, putand sa se foloseasca traf de putere si/sau auxiliar si de alte dimensiuni cu modificari minime, si in ambele cazuri este important detaliul asta, la traful de putere pentru ca probabil pe viitor voi face inca o astfel de sursa pentru mine si in ciuda faptului ca mai detin un traf EE65 nu cred ca l-as folosi datorita dimensiunilor sale mari si este important sa fie mai mic datorita trafului auxiliar care in situatia de fata prin generozitatea unui coleg de pe forum am unul de tip PCB atat de mic, in comert dimensiunile pentru trafurile incapsulate sunt ceva mai mari si... in fine sper ca se subantelege ideea... din cate observ mutarea C8 are ca logica eliminarea strapului ( scz daca ma insel ), eu am ales traseul ala asa cu strap pentru a fi sigur ca-i cat mai departe de traseul ala de forta ( deci nu va fi paralel cu el ), pentru a evita o eventuala poluare a alimentarii circuitului de comanda, in fine e foarte posibil sa aberez dar asa am gandit eu la momentul respectiv... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Da, elimini strapul. Orice ai putea suprapune peste redresata, urmeaza un filtraj si stabilizator.Iti intra placa de comanda, mai precis IC3 in picioare? Ai putea sa-l culci, iar C21 pe placa de baza. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 17, 2013 Partajează Postat Mai 17, 2013 Ok atunci asa voi face, voi elimina strapul. Capsula stabilizatorului ocupa pe verticala aprox 15,5mm ( masurat ), capsula condensatorului de 1m are 16mm, spatiul acolo dupa fixarea tranzistorilor pe radiator va fi de aproximativ 23mm deci va fi suficient loc pentru ambele, am spus-o, am tinut cont de detaliile astea atunci cand am dispus padurile alea acolo. Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun Postat Iulie 15, 2013 Partajează Postat Iulie 15, 2013 Vad ca nu mai e nou nimic de ceva vreme.Va rog sa ma indrumati la pagina unde se discuta calculul trafului sursei pentru ca 96 de pagini e cam mult.Cei care au finalizat sursa va rog sa postati sa ne inpartasiti experienta.Eu am populat o parte de cablaj urmeaza sa bobinez traful (ca sa ma laud 7,7 cm * 4,5 cm * 3,5 cm cred ca e recuperat din aparat de sudura nu am mai vazut asa ceva)A si schemei de la inceput ce modificari i sau adus ?Marian te rog sa mai postezi odata schema finala Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 16, 2013 Partajează Postat Iulie 16, 2013 Calculul trafului cat se poate de detaliat ( lectura obligatorie ): http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1315545#p1315545 Schema: http://img10.imageshack.us/img10/9976/ix99.png Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Multumesc Aici sunt pozele cu forma undei in portile mosfet Ajutati-ma sa imi explic de ce una este 50% on iar cealalta pare cam 20% on, si de ce una pare sa aiba doua cresteri de tensiune (se vede asa ca o umbra)? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Esti sigur ca este aceeasi schema pe care am postat-o eu? sincer nu-mi explic asimetria dintre ramuri, dublura aia poate fi de la o nesincronizare a osciloscopului, butonul ala level... verifica iesirile 494, pune masa oscului pe pinul 7 si sonda pe rand pe 9 si 10 si vezi acolo ce forma de unda ai, ar trebui sa fie simetrica si cat mai aproape de perfect dreptunghiulara. Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Pe tl si in intrarile ir unda e perfecta si simetrica Am avut ceva probleme din cauza protectiei care imi oprea sursa foarte des sau marea dead time incat ramaneam cu 10-15% on din timpul totalAm folosit la protectie transistori tip bc 171 care intradevar nu lucreaza la tensiunile celor din schema oare de acolo sa fie problema din protectie?Dar cum am spus mai sus la intrarea ir2110 unda e simetrica Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 In schema mea ( pe care inteleg ca ai folosit-o ) am R14 si R15, rezistentele de 6,8 din portile mosfetilor, scoate-le si verifica apoi iesirile IR, asigura-te ca si ele sunt simetrice, daca nu sunt atunci IR este cel cu probleme, daca totusi sunt ok atunci problema poate fi ori de la mosfetii folositi ori de la partea de limitare, ori traful de curent ( cum l-ai facut? ) ori tranzistorii din tiristorul simulat... eu as anula protectia pentru moment ridicandu-i mult pragul din potentiometrul P1 din schema, reglezi ca intreaga sa rezistenta sa fie inseriata cu R10, si pe iesiri pui sarcini foarte mici, undeva intre 0,1 si 0,5A. Apoi pui mosfetii si verifici din nou functionarea schemei. Nota:Atentie, sonda oscului se conecteaza la mosfeti intre pinii poarta si sursa la fiecare, deci la mosfetul de sus masa osciloscopului n-are ce sa caute la masa sursei, ci pe pinul sursa al mosfetului de sus, deci ai putea avea nevoie de traf de separare pentru sursa. Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Atunci cred ca am masurat eu gresit cu osciloscopul refac masuratorileO intrebare suplimentara ,traful pe care il folosesc avea o foaie de cupru peste infasurari, am reusit sa o scot intreaga de pe el si as vrea sa o folosesc, dar nu cunosc rolul ei si nici daca ar trebui legata la vreo masa (cea a primarului sau cea a secundarului)?Un sfat o indrumare? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Din cate stiu este o ecranare a miezului/trafului, daca era data peste miez atunci capetele nu trebuie sa se atinga, daca era data peste intreg traful atunci nu conteaza daca se ating sau nu, in ambele situatii platbanda aia cred ca poate fi legata la masa iesirilor sau pamantare daca ai posibilitatea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum