Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Ok deci inca o confirmare a functionalitatii trafului asta asa cum este. Oricum din pacate discutia a divagat destul de tare si in afara de tine ( pe privat ) si @smilex aici nimeni nu prea acorda importanta, pana la urma daca erau erori serioase s-ar fi vazut si lumea ar fi intervenit, deci e si asta o chestie pozitiva, stiu si inteleg foarte bine avertismentul lui @Smilex cu privire la riplul posibil foarte mare pe filtrare dar nu am ce sa fac, nu am loc pentru conzii aia mari asa ca nu-mi ramane decat sa il testez asa ca sa vad cum se comporta. In alta ordine de idei, ceea ce-mi place la configuratia asta de cablaj este asa cum ai zis si tu, posibilitatea folosirii destul de simple a unui alt traf de putere cu modificari minore pe placa, deci iarasi o veste buna.

Link spre comentariu

Daca mai ai timp, poti sa mai asezi putin partea de HV si o sa ai loc de inca o pereche de condensatori de ~470uF/200V, si anume:- traful auxiliar mutat mai spre dreapta (eventual o punte redresoare mai mica sau din diode 1n400x)- MOV-ul pus inaintea filtrului EMI, imediat dupa siguranta; cred ca acolo ii este si locul- puntea redresoare putin mai jos- eventual daca mai este nevoie, condul C8 pus paralel cu snubberul din primar si pui un strap dintre conzii de 470 la el (C8)Ar fi excelent daca ai conzi de 680uF.Si inca ceva: condensatorul C21 nu cred ca are loc pe placa verticala, eventual pune unul mai mic (220uF) si pune pe ala de 1000uF pe placa mare imediat dupa redresare.PS. Diodele drena-sursa au amprenta cam mica ar fi ok diode gen UF500x....nu sunt neaparat necesare (tranzistorii au acea dioda intern) dar nici nu strica acolo unele mai rapide decat dioda internaPPS. Diodele din grila tranzistorilor le-ai scos voit, sau e o scapare?

Link spre comentariu

Sunt in curs de finalizare partii de forta din primar si inainte sa las loc altor discutii am ales sa postez asa cum este progresul.

http://img221.imageshack.us/img221/4241/dispunerecomponente2.png

-Deci, in primul rand, am ascultat avertismentul lui @Smilex si profitand de spatiul ramas liber inspre iesiri am mutat putin toata harmalaia si am facut loc inca unei perechi de condensatori, 2*470u pe ramura este suficient din punctul meu de vedere, si asa va ramane.

-Condul de la punctul median spre trafo va fi de 2,2u;

-C21 o sa aiba loc arhisuficient, am calcula si masurat atent inainte sa pun punctele alea de legatura, am ales intai condul ce va fi pus acolo si apoi tinand cont de dimensiunile sale ( ca si inaltime ) am pus acolo padurile, mosfetii in caz ca nu se observa, vor merge spre marginea placii pe radiator, adica fix 5mm loc eliberat, deja exista 18 mm intre paduri si mosfeti, vor fi in total 23 pe cand condul ce-l voi folosi ( evident unul nou ) pentru C21 are 16mm, daca nu era el placa ar fi fost si mai aproape de mosfeti pentru trasee cat mai scurte de la ea, dar e ok si asa;

-Diodele drena-sursa vor fi UF4007, capsulele lor sunt de 6mm lungime, rastrul este de 7,5mm deci suficient spatiu;

-Diodele din portile mos ( nu le zice grila ) au fost scoase de mine din discutie, IR este capabil de +/-2A iar rezistenta din poarta este de 6,8 Ohm, adica resurse arhisuficiente pentru o comutare eficienta a mos, pe deasupra nici frecventa nu-i deloc mare deci este ok asa;

LE: Cam asta este placa principala, mai ramane placa de comanda dar nu mai am timp acum de ea, ramane pe zilele urmatoare, ca maine voi fi plecat.

Link spre comentariu

@Marian

mi-ar trebui un smps ca al tau de +/-85V ingol pentru un amp clasa AB sa suporte puterile respective:

300Wx2 8 ohm

450Wx2 4 ohm

si daca se poate amperaj mai mare pentru 525Wx2 2 ohm

900W bdrigde 8 ohm

si 1000W 4 ohm. logic daca se paote faza cu 2 ohm intra si aceasta

transformatotru lui este de 1700VA.

ampu are 7 final brat. deci nu se pune probelma.

si un aux de +/-15V max 1.5A

accept orice sfat sau proiect

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ii datorez scuze lui marian. Nel65 are dreptate, prin tor nu poti duce decat o spira completa (multiplu) sau nimic. Nu conteaza ce se petrece in afara torului. Nu e o greseala de exprimare ci de perceptie (sau de principiu), chiar daca m-am mai ciocnit de asta. Dar e foarte bine ca v-ati exprimat, si eu gresesc.

@marian Asta nu inseamna ca nu poti folosi torul, alegi sarcina care iti convine pentru o tensiune generata de cate spire poti sa bagi acolo... Calculeaza si puterea pe acel rezistor.

Cablajul arata mult mai bine. Nu am urmarit partea de comanda...

Link spre comentariu

Nu mai conteaza pentru mine cine a avut dreptate si cine nu, cert e ca merge si ala, o sa vad daca este loc pentru mai multe spire, undeva pe la 70-80 cred, pentru un curent cat mai mic in secundar si deci o disipatie cat mai mica pe rezistorul de sarcina pe care il voi alege in functie de tensiunea optima pentru comanda protectiei.Acuma ca am incheiat in sfarsit subiectul traf curent, sa inteleg ca aprobi configuratia asta de cablaj, asta e bine, inseamna ca n-am incins cerebelul degeaba. Partea de comanda este totusi destul de simpla de urmarit, nu cred ca am timp maine sa o finisez dar cand va fi o sa verific inca o data corectitudinea traseelor si legaturilor electrice. Nu ar mai ramane decat sa comand si restul componentelor si sa ma apuc de treaba.PS: @mitidj2008 referitor la cererea ta, cum adica traful este de 1700VA? care traf? conform caror parametrii este realizat si ce tip de traf este?

Link spre comentariu

Din cate am inteles eu mitidj2008 se refera la traful original al amplificatorului care probabil este toroidal, are o putere de 1700VA si vrea sa il inlocuie cu o sursa in comutatie cu tensiunile scrise de el mai sus

Link spre comentariu

@mitidj300W 8 ohm ... +-80V 450W 4 ohm ... +-75V525W 2 ohm ... +-60V900W bdrigde 8 ohm ... +-70Vsi 1000W 4 ohm... +-60VIti trebuie o sursa cu stabilizare cu niste zennere care se strapeaza cand vrei tensiune mai mica@marian: folosesti diode complementare? cum se cheama?

Link spre comentariu

da transformator-ul este acesta.

Posted Image

Posted Image

la 2 ohm nu este asa de important.

amplificatoru poate debita putere pe 2 ohm la completarea finalilor pe brat. el are doar 6 si mergu cu minim 4 ohm cu a 7 pereche de finali pote da si pe 2 ohm.

eu am completat cu toti fianli. si in curand ii voi pune MJL.

Link spre comentariu

Ok atunci imi cer scuze ca am fost greu de cap si multumiri @maxente pentru lamurire. Apoi sa inteleg ca doresti deci inlocuirea acelui traf masiv cu sursa in comutatie nu? ( de aveam eu traf ca ala pentru amicul meu nu ma mai chinuiam atat cu sursa asta ) :nas:

Link spre comentariu

Pentru instalatie fixa e ok poate si mai bun si sigur, dar cand este vorba de mutat mereu nu mai merge treaba. de asta voiam sa stiu daca cu aceasta sursa ,evident suplimentata cu piese dimensionate pe masura ei.

as cam avrea 2 trafuri din trun SMPS care mi sa ars capabil de 2000W. numai ca era proiectat pentru alimentare nesimentrica 0-115Vdc. din astea 2 trafuri unu ducea parte de putere iar unu parte de coamnda, auxiliare. etc etc. as putea sa injumatatesc pe ele. unu imi dai +80V(+15Vaux) si unu -80V(-15V aux).

as vrea sa ii fac si PFC :)

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator 1234mar

Va salut.Am o sursa in comutatie de International Power Sources,PU110-45-1A,pe care vreau sa o modific. Nu gasesc schema pe net(e cu triac,BT151) ,doar poza si param.Va rog daca are cineva schema ,macar la seria PU110-45.Multumesc,M.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări