Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

marian nu ai de ce sa te stresezi cu traful de curent, daca tensiunea data de secundar este mai mica decat ai calculat poti compensa din circuitul de protectie.

In sursa construita de mine (pe la pagina 83) am folosit aceeasi ideie la traf: tor galben cu alb, aprox 50-60 spire (asa l-am recuperat) si "jumate de spira" in primar, tensiunea de dupa redresare ajunge la 3V inainte de anclansare a protectiei, reglata cam la 7A.

Asa arata traful:

http://elforum.info/download/file.php?id=38922&mode=view

Link spre comentariu
Vizitator smilex

O spira inconjoara complet sectiunea. Poate fi 0,5 sau 0,75 (daca treci si cobori pe langa laturi), asa este, oricum ar fi poti compensa din valoarea sarcinii. Daca sectiunea nu este inconjurata (cablajul conteaza) nu este o spira.Nu-ti recomand din pulbere de fier, ci ferita. Dar incearca.Ce riplu ai la filtraj la 500W?

Link spre comentariu

...sau intervine smilex sa-l lamureasca...

De unde crezi ca am preluat ideea asta? daca citesti din nou ce am scris vei gasi ce-am spus cum ca in urma discutiei cu @smilex am mers pe configuratia/ideea asta, deci n-am facut ceva asa din capul meu cu care apoi sa va stresez pe voi contraizcandu-va ca n-am nici un motiv sa fac asta... Oricum repet pentru ultima oara, azi imi voi face timp sa testez ideea pe o sursa ATX sa ma lamuresc ca sa stiu ce-i de facut ca fie 50 fie 100 de spire pentru mine este totuna, loc este suficient.@Smilex, nu sunt sigur daca am tor de ferita asa micu, daca testul nu ma va satisface o sa mai caut prin ce am, vad ce gasesc, poate voi folosi pana la urma chiar tor din bec economic, sper doar sa nu fie prea mic. Cat despre riplu... ala care o fi ( destul de mare ) asa ramane, n-am ce-i face, nu am unde pune pe placa asta asa cum este acum la dimensiunile alea, conzii aia mari de 450V, sunt prea mari ca si dimensiuni si trebuie marita placa inevitabil, iar realizarea ei costa deci un compromis care nu-mi place dar care e necesar.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

O spira inconjoara complet sectiunea. Poate fi 0,5 sau 0,75 (daca treci si cobori pe langa laturi), asa este, oricum ar fi poti compensa din valoarea sarcinii. Daca sectiunea nu este inconjurata (cablajul conteaza) nu este o spira.Nu-ti recomand din pulbere de fier, ci ferita. Dar incearca.Ce riplu ai la filtraj la 500W?

Discutam de un tor,nu de un traf EI;cum poti face 0,5 sau 0,75 spire pe un tor ferita?Poate ca discutia e off topic,in cazul de fata,s-a mai spus,raportul de transformare nu e critic.
Link spre comentariu

printr-un tor (inel) ,nu se pot trece decat un numar intreg de spire,deci nu fractiuni.O trecere inseamna o spira .Daca cu capetele incrucisate s-ar obtine o spira si cu ele neincrucisate s-ar obtine doar o jumatate de spira ,atunci si tensiunea de la capetele bobinei ar trebui sa fie dubla in cazul incrucisarii capetelor,deoarece o spira insemna dublul unei jumatati de spira.Oare asa sa fie?!!!

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

printr-un tor (inel) ,nu se pot trece decat un numar intreg de spire,deci nu fractiuni.O trecere inseamna o spira .

Sunt exact de aceeasi parere;daca printr-un tor trec o sarma perfect dreapta,de 10m,tot o spira e,nu jumatate,chiar daca asa pare.Ca sa am curent prin spira respectiva,trebuie sa conectez printr-o sarcina,capetele acelei sarme.Discutia n-ar avea relevanta in cazul de fata,dar am mai intalnit confuzia asta si cred ca trebuie lamurita;sper totusi ca la smilex e o greseala de exprimare.Daca nu,astept explicatii despre cum se poate realiza un traf curent,pe un tor,cu 0,5 spire in primar.
Link spre comentariu

Asa cum am promis revin cu testul, am scos din secundarul de 12 al unei surse ATX 2 cabluri scurte cu clesti din aia, am fixat torul pe o placuta de test si am trecut prin el o sarma cam asa:

Configuratia asta mie imi sungereaza cam 30% dintr-o spira, deci un raport de cam 1/166, sarcina acelei asazise spire am pus o rezistenta de 27 Ohm/5W, am masurat cu oscilocopul cam 11,5V cu acea sarcina, deci cam 425mA curent prin spira trafo curent; "secundarul" trafului de curent are asa cum am zis 50 de spire la care am pus sarcina de 470 Ohm, si am gasit asta cu oscul:

Setarile oscului sunt 500mV/5uS, varful ala merge pana pe la 1,2V ceea ce pe 470 Ohm ar insemna cam 2,55mA, acum 425m/2,55m=166, cu asta cred ca am lamurit ideea asta, o spira nu poate fi decat atunci cand sectiunea se inconjoara complet, inelul ala este doar o chestie de geometrie, n-are nici o treaba cu discutia de fata, ceea ce conteaza este sectiunea miezului ca prin ea circula campul electromagnetic, deci traful meu ramane asa, voi avea cel mai probabil tensiune arhisuficienta cu care sa lucrez protectia.

Link spre comentariu

Ca si studiu comparativ, daca timpul iti permite, ai putea reface seria de masuratori cu spira de curent cat mai completa geometric?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Citesc si ma minunez in continuare..S-a ajuns sa se afirme ca raportul de transformare e dependent de configuratia spirei ce constituie primarul.Incep sa inteleg si de unde vine confuzia;nu raportul se modifica,ci eventual cuplajul care e cu totul altceva.Sper totusi sa intervina smilex,miticamy,sau altcineva de acelasi calibru,altfel se ajunge la aberatii de proportii.Am facut un test simplu,cu un cleste ampermetru,care e un traf curent;pozele arata ca nu se modifica curentul,oricum as face spira.

post-1-139829626977_thumb.jpg

post-1-139829626993_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Acolo trebuie detectat un prag nu e instrument de masura sa-ti bati capul cu liniaritate/corectii de.Cand ai o instalatie trifazica pe bare ,pt a masura curentii din cu clestele infasori barele in jurul lui?

Link spre comentariu

Mi-as dori sa nu se apeleze la expresii colorate, nimeni nu abereaza, ci fiecare isi expune un punct de vedere propriu si personal, daca o opinie nu coincide cu alta asta nu inseamna ca respectivul abereaza chiar daca viziunea sa este una eronata, eu unul asa vad lucrurile si testul meu de mai sus mi-a confirmat cat se poate de evident ca in felul meu asa minimalist/obtuz de a vedea lucrurile, am dreptate, adica 50 de spire vor fi mai mult decat suficient pentru a obtine o tensiune utila cu care sa lucrez la protectie, tensiune care oricum se poate ajusta prin rezistenta de sarcina a trafului de curent deci din punctul meu de vedere subiectul traf de curent este unul incheiat, nu mai fac nici un test, este clar ca deja intervin orgolii si devine o polemica din aia interminabila cum s-a intamplat mai demult pe la trafo retea cu nu mai stiu ce subiect, am obtinut ceea ce am dorit de la test restul e offtopik.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Marian,e foarte posibil sa aberez eu;tu n-ai nici-o vina,atata timp cat opinia nu-ti apartine tie,ci altcuiva.Suntem pe un forum de electronica,nu pe unul de literatura,unde o poezie poate fi comentata in n variante.De confuzia asta il gasesc raspunzator pe smilex,asa ca sper sa-si justifice punctul de vedere.Ala cu 0,5 sau 0,75 spire..

Link spre comentariu

Pana la urma este o chestie de perceptie/conceptie, eu unul prefer sa privesc lucrurile dintr-un punct de vedere mai logic indiferent de situatie, adica incerc sa-mi explic logic orice situatie/comportament, si uneori asta poate fi un mare defect, sunt unele lucruri ( n-au legatura cu electronica ) care nu pot fi explicate si care oricum si-ar pierde farmecul daca ar fi explicate, in situatia de fata eu mi-am explicat ideea asta prin faptul ca se inconjoara miezul magnetic/sectiunea sa, pentru o spira completa, este foarte posibil sa ma insel ca pana la urma sunt mult sub nivelul vostru dar pana la urma ceea ce doream sa stiu mi s-a elucidat prin acel test deci restul discutiei pe mine personal nu ma mai intereseaza atat de mult.

Link spre comentariu

Marian, exact cum ai facut tu pe placa aia de test mai sus asa am gasit eu 3 trafuri d-astea de current din sursa aia a calculatorului 286 de unde am tot luat componenteUnul din acele inele se afla acum in sursa mea, montat asa cum il ai tu montat pe acea placa de test

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări