maxente Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Lasa un mic spatiu si la puntea de pe redresarea 220v sa poti atasa un mic radiator pe ea, la mine dupa ce am sodomizat sursa cteva minute cu sarcina am observat ca puntea era cea mai calda dintre toate (cred ca avea 45 - 50grade) si dupa atasarea unei mici tablite taiata dintr-un radiator de atx sta rece Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Puntea se incalzeste, condului de filtraj nu-i place caldura ambientala, ii scurteaza durata de viata.Poti gauri cablajul in dreptul suruburilor de prindere a MOS si diode (e loc si de patru). Totul se poate astfel monta/demonta pe radiator cu toate componentele lipite pe cablaj. Char si asa, tot trebuie bucsate gaurile terminalelor componentelor din spate.Pamantarea are traseu prea apropiat de o intrare. Daca acea intrare va fi faza, daca pamantarea va fi inexistenta si "trage" peste textolit, vei introduce faza la carcasa. Aia numesc eu distractie adevarata!... Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Nici nu aveam de gand sa las puntea redresoare fara racire, o sa fie fixata pe radiator dedesubt tocmai pentru a evita incalzirea electroliticilor care oricum nu-s noi, si in ciuda faptului ca la verificari au aratat ok ( capacitate si ESR ) totusi nu vreau sa cauzez eu motive suplimentare. Acuma traseul pamantarii se remediaza simplu ( intr-adevar e cam aproape de o intrare ); referitor la diode, nu m-am plansd ca n-ar fi loc de 4 ci ca configuratia radiatorului nu permite fixarea a 4 diode in spatiu util ( adica in acel spatiu )... e complicat de explicat, am incercat, am masurat dar nu se poate, abea reusesc pe cele 2 deci asa ramane, asa cum am zis se va folosi avbea jumatate din ceea ce ele pot oferi si avand in vedere dimensiunile foarte generoase ale radiatorului nu am nici un motiv sa-mi fac griji in privinta regimului termic; cat despre gaurirea placii in dreptul diodelor si al mosfetilor, asa cum se poate observa, este simplu de facut dar devreme ce oricum folosesc bucsele alea sunt ambivalent, la puntea redresoare oricum nu as avea loc pentru gaura deci tot ar fi necesara o lipire pe deasupra... Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Nu mai pot edita anterior....Ma tot uitam pe cablaj si la raduiator si nu-mi place catusi de putin cum arata, mult prea mare, mult prea imprastiat, mult prea urat... cred ca o sa fac ceva modificari de esenta dar intai vreau sa am toate componentele la dispozitie ca sa fiu sigur ca dimensiunile corespund intocmai, dar ceva trebuie neaparat modificat, la cat este de mare acum nu vreau sa ma gandesc la costurile realizarii placii in sine... in fine, caut solutii si voi revenii. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Daca tot modifici, fa ceva si traful de curent. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 E primul care pica ( adica ce va fi modificat ) Link spre comentariu
Marian Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Revin asa cum am primis cu un nou concept pentru cablaj: http://img703.imageshack.us/img703/7029/dispunerecomponente1.png -Am renuntat la electroliticii mari de 450V si folosesc configuratia uzuala de la ATX-urile banale cu 2 electrolitici de 200V la 470u, dimensiunile lor fiind la jumatate fata de ceilalti, pe langa asta pot renunta la flotantul din cei 4 conz\i care iarasi imi castiga spatiu important, pretul este o reducere a capacitatii la filtrarea HV dar este un compromis necesar pentru dimensiuni cat de cat acceptabile ale placii; -Am urmat sugestia lui @Maxente ( caruia ii multumesc pentru ea ) si am mutat partea de comanda pe o placuta mica ce va fi montata vertical chiar in fata mosfetilor in acele pad-uri, un alt mod de a castiga spatiu important plus ca traseele sensibile sunt astfel mult mai scurte deci un bonus zic eu; -Am schimbat si traful de curent, la sugestia lui @Smilex am cautat cu tor micut, am gasit unul galben cu alb in genul celor de la stabilizarile ATX dar mult mai mic, am dat 50 de spire pe el si le-am lacuit, spira de putere va fi de fapt o jumatate de spira, pur si simplu trec o sarma prin tor si o lipesc pe placa in punctele acelea mai mari dintre traf si mosfeti, raportul este tot de 1/100 si evident tot @smilex mi-a sugerat ideea ( mii de multumiri ). Incredibil cat de mic poate fi traful de curent pentru o asemenea sursa...; -Am schimbat modul de fixare al tranzistorilor pe radiator, acum acesta va fi pe margine, atat pentru interventii ulterioare mai usoare cat si pentru a evita gaurirea radiatorului in locuri oarecum nepotrivite si greu de folosit... in fine cert este ca modul asta de fixare imi usureaza esential munca. -Toate traseele au doar rol informativ cat priveste configuratia, evident ca urmeaza consolidari in functie de cerinte, asa ca rog ignorati subtirimea lor, pun asa dispunerea pentru a prezenta conceptul si a-l supune parerilor voastre, consolidarile se pot face ulterior. Restul de poate observa pe imagine, orice parerea sau sugestie este apreciata, trebuie sa stiu daca considerati ca asta fiind un progres, oricum dimensiunile sunt ok, deasemenea sper sa nu fii strecurat erori serioase de principiu... in fine ramane sa va dati cu parerea. Toate cele bune. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 -Am schimbat si traful de curent, la sugestia lui @Smilex am cautat cu tor micut, am gasit unul galben cu alb in genul celor de la stabilizarile ATX dar mult mai mic, am dat 50 de spire pe el si le-am lacuit, spira de putere va fi de fapt o jumatate de spira, pur si simplu trec o sarma prin tor si o lipesc pe placa in punctele acelea mai mari dintre traf si mosfeti, raportul este tot de 1/100 si evident tot @smilex mi-a sugerat ideea ( mii de multumiri ). Incredibil cat de mic poate fi traful de curent pentru o asemenea sursa...;.Cred ca am mai intalnit de cateva ori pe forum,expresia ''jumatate spira''.Poate gresesc,dar cred ca e vorba totusi de o spira,atunci cand treci un fir printr-un tor,ca in cazul de fata... Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Da, din punct de vedere electric e o spira. Dar cam arata a jumatate Link spre comentariu
Marian Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Ceva in genul:Cam asa am inteles eu ideea sugestiei lui @Smilex si in asazisul "desen" sunt 2 exemplu, in stanga este ceea ce va fi la mine si in dreapta ceea ce eu consider a fi o spira intreaga, deoarece o spira intreaga trebuie sa fie aceea care inconjoara complet miezul magnetic, deci prima vartianta nu prea are cum sa fie o spira completa.LE: Oricum voi testa maine ideea cu ajutorul unei surse ATX, daca raportul de aproximativ 1/100 se confirma atunci ramane asa, daca nu atunci este cat se poate de simplu sa dau 100 de spire pe tor, deci macar sa fie asa cea mai importanta problema. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Nu ,spira se trece prin tor ,adica prin prin inel ;nu pe linga sau lateral -prin el.Uite asa Link spre comentariu
Marian Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Dar ca sa fie spira intreaga nu trebuie sa se inconjoare complet sectiunea torului? pana la urma "inelul" e o chestie de geometrie, ceea ce conteaza este sectiunea in sine ca pe acolo circula campul magnetic si daca ar fi sa comparam cu configuratia clqasica EI, spira completa este evident de jur imprejurul sectiunii, sau cel putin eu asa vad lucrurile, oricum repet, maine voi testa si voi confirma sau infirma ideea. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Pai e ca si cum ai intreba daca o spira pe un miez de 1cm^2 e aceelasi lucru ca o spira pe un miez de 2cm^2.Sau asa inteleg eu Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Treci sarma pe acolo ,prin mijloc si capatul il prinzi langa inceput ,face o bucla si e suficient ;smilex zice ca e suficient si trecerea ,intradevar am vazut asa ceva ,cred ca si tu ai vazut (clamp-metru) . Si tocmai curenti masoara ala! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Uite cum coboram din inalte sfere,intrebandu-ne...e o spira,sau jumate de spira?Pentru mine e o spira,pentru Marian nu,daca nu sunt capetele rasucite;asta pana testeaza,sau intervine smilex sa-l lamureasca...Marian,in punctele alea albastre,desenate de tine,e conectata o sarcina,care inchide circuitul,in ambele cazuri.Sau fa un exercitiu de imaginatie,pune jumatate de spira in scurt,apoi o spira...Cum faci cu jumatatea? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum