Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Stabilizator paralel,fig 10.http://www.fairchildsemi.com/ds/TL/TL431A.pdf

Desi un simplu zenner ar fi suficient...

Fa un test simplu;ia un zenner de 12V,injecteaza prin el 1mA de ex sau mai putin si vezi ce tensiune ai.Ca o fi 11,sau 10V,nu cred ca mai conteaza in aplicatia asta.Eventual ajustezi tensiunea,inseriind cu zennerul cateva 1n4148.

Link spre comentariu

Adica pagina 6, Figure 10. Shunt Regulator @pisica matache- ideea e sa scadem curentul necesar, iat TL-ul se multumeste cu 1mA, pe cand zennerele de tensiune mica vor mai multi

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Deja despicam firul in patru,pentru o chestie minora.O sa ajung sa spun ca e mai ieftin si mai simplu,cu traf retea.

Link spre comentariu

Daca stau bine si ma gandesc cred ca ma complic inutil, oricum n-as prea scuti spatiu important pe placa fata de versiunea cu traf si colac peste pupaza intru intr-un teritoriu incert mie, m-am lecuit de experimente asa ca multumiri pentru idei dar raman totusi la varianta cu traf retea, cele incapsulate pentru pcb sunt destul de mici si usor de montat. O sa ma apuc de placa si revin cu noutati.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Du-te cu traf.Zenerul de 12 functioneaza perfect si cu 1mA daca e bun si nu are curent de fuga. Chiar si cu 0,1mA.TL431 aici nu ar avea nevoie de compensare, poate functiona cu cea interna a AO.Daca folosesti tranzistor, vezi 2N3439 sau asemenea. Are hFE mai mare. In care caz dioda si rezistorul din emitor sunt inutile.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Oare o sursa in comutatie nu se incalzeste? Ca un zener de 12V are deriva cu temperatura in timp ce 431 e termocompensat (din nascare) . Un traf micut,d'ala de PCB (recuperat din un harb de TV, de centrala , etc) e solutia ideala .Banuiesc ca nu ai carcasa dupa care faci sursa (Procust) ci invers.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ideea cu mosfetul pare cea mai indicata din punct de vedere al disipatiei rezistentelor din poarta, sa vad ce am la dispozitie si apoi decid ce si cum. Oricum important este ca ideea pare functionala si scap de traful de retea.

Se foloseste asa ceva la http://www.trifolium.de/netzteil/kap13.htmlsau este una fara bobina in pagina asta http://www.joretronik.de/Web_NT_Buch/Ka ... el8_2.html
Link spre comentariu

Intr-adevar, si zenner-ul are deriva si indiferent ce sisteme de racire as face eu in carcasa vor fi inevitabil variatii de temperatura, cat de mari? habar n-am... oricum nu asta ar fi motivul principal pentru care aleg varianta cu traf mic de retea, ci intreg ansamblul asta cu alimentare fara traf ar complica putin cablajul plus ca... in fine, nu mai conteaza. Habar n-am in ce carcasa voi monta sursa si ampliful ce-l va alimenta, voi incerca conceptia unor placi cat mai mici pentru fiecare chestie, la modulele de amplificare nu placile vor fi o problema ci radiatorul finalilor care este destul de mare si intr-o configuratie oarecum ciudata, ramane de vazut cum aleg fixarea finalilor pe el si implicit pozitia in viitoarea carcasa, la sursa dimensiunile placii sunt oarecum impuse de catre unele elemente mai mari pe care trebuie sa le folosesc, traful de putere singur are 65*65mm, cei 2 electrolitici de 470u pentru filtrarea HV au capsule cu diametru de 35mm, traful de curent mai are si el vreo 30*30, colac peste pupaza radiatorul pentru sursa care este unul mare, recuperat dintr-un invertor, este probabil supradimensionat pentru cerintele sursei asteia dar... voi incerca sa concep placa astfel incat elementele care necesita fixare pe radiator sa fie atasate pe partea de dedesubt ca acolo sa fizez si radiatorul, daca nu merge atunci mai vedem...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Deriva zenerului e pistol cu apa. Ce-ti pasa tie ca iarna e 11,8 si vara 12,2 alimentare?Da, arata-ne cablajul ca sa bagam de vina. Tu preventiv prezinti marimile componentelor ca sa justifici un viitor metru patrat...

Link spre comentariu

...ca sa justifici un viitor metru patrat...

:rade: Ma cunosti asa de bine :rade: Chiar acuma lucrez la editarea printurilor pentru elementele ce nu sunt asa cum doresc eu in eagle si e o chestie.... in fine pana deseara termin eu :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări