Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

dar la alte surse cunosti principiul de functionare?se apropie 2 ani de cand sant pe forum; mi-am propus sa ajut cu putinele mele cunostinte la intelegerea functionarii surselor uzuale--ATX, televizoare, monitoarela partea teoretica mai subtila (mai ales stabilitate) a depus o munca deosebita @smilexsingura persoana pe care am simtit-o ca facand un efort sa progreseze a fost @pisica matache si @ionutz(cu el tin legatura telefonic)personal nu mi-am propus sa raspund aceleasi lucruri la N userisi ma mai supara faptul ca nu sant decat 2 tipuri de surse cu care ne intalnim mai des pe forum:flyback si forward; push-pull/semipunte/punte plina nu sant decat dublu forwardo simpla privire la diodele redresoare(nu cele de pe retea) si poti sti daca este fly sau forwla flyback poti pune condensatorul electrolitic direct pe dioda redresoarela forward este o dioda redresoare si una de recuperare care se unesc pe o bobina ce duce la electroliticul de iesire2)uc3842/3/4/5 cred ca sant cele mai utilizate in sursele simpleaici ma adresez in primul rand lui MIHAI: sa mai intrebi dupa atata timp de activitate la alimentatoare, perioada in care ai mai dat si sfaturi altora, daca cele 2 scheme au protectie la scurt cand se vede clar ca din rezist din sursele mos-urilor se duce semnalul in pinul 3 al integratelor, mi se pare superficialitate mai ales cand este vorba de un student de nota 10cum vad eu lucrurile? fa un calcul dupa cunostintele acumulate pana acum si noi numai sa corectam eventualele greseli;plus ca in felul acesta vedem si cum abordezi problema si aici te putem ajuta cel mai mult daca faci greseli

Link spre comentariu

cu tot respectul eu doar am pus o întrebare pentru că nu ştiam, e drept că până acum m-am jucat decât doar cu HB şi cunosc cât de cât principiul de funcţionare. Eu nu am construit nici un flyback sau forward până acum şi nici nu prea am citit despre ele prea mult pentru că nu am avut nevoie de informaţie. nu cunosc cum lucrează uc3843(nu încă ). Am dat sfaturi doar atunci când am ştiut că ştiu despre ce era vorba, în rest când nu ştiu tac. Oricum e total vina mea, dar sunt responsabil. O să fiu mai rezerva pe viitor în a posta pe forum. O zi bună!

Link spre comentariu

Mi-am luat si eu un iz de osciloscop si generator de semnal DS203.Face de toate si nimic bine. Este drept ca si eu sunt incepator.Am aruncat si eu un ochi pe sursa mea sa vad cum lucra.Am pus sonda x10 pe un secundar si iata ce am vazut:Ceva comentarii si sugestii?

post-402-139829478061_thumb.jpg

Link spre comentariu

fara schema sursei nu se poate spune mare lucrupare o sursa in contratimp (de la simetria semnalelor)dar cu o bucla de stabilizare incorectapt a vedea comportarea buclei trebuie pusa si o oscilograma cu baza de timp lenta,ceva 1--10 milisec/divpe urma la ce incarcare procentuala in putere este sursa?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am modificat recent o sursa forward,cu PCF activ,comandata de FAN4803.Sursa proiectata sa scoata 13,5V la 15A,poate livra acum intre cca 3V si 35V,la cca 10A.Se poate regla si curentul de iesire,de la zero,la maxim 10A.Secundarul format din doua infasurari in paralel,l-am modificat inseriind infasurarile.Problema e urmatoarea...sursa e de 200W,daca o fortez scot 35V la 8A,tragand 80W in plus.Creste insa temperatura mosfetilor si desi are ventilator si protectie cu termocontact, care decupleaza la 95 grade,aceasta n-a fost suficienta,crapand mosfetii.Curentul prin mosfeti e monitorizat de integrat,asa ca nu vad alt motiv sa cedeze,decat temperatura prea mare.Daca sursa debiteaza 35V/6A,temperatura nu depaseste 40 grade,sursa functionand fara probleme.

Daca reglez limitarea curentului,la un 6A,sa zicem,la tensiuni mici limitez puterea,mult sub cei 200W.M-ar interesa o modalitate de a trage maxim din sursa,indiferent de tensiunea de iesire. M-am gandit sa monitorizez temperatura cu un comparator,iar la peste 50-60 grade,acesta sa-mi limiteze curentul maxim pe iesire.O alta solutie la care m-am gandit,ar fi folosirea unui potentiometru dublu,o sectiune regland tensiunea pe iesire,cealalta sectiune sa regleze curentul maxim,ambele sectiuni comandate simultan.Astfel indiferent de tensiunea reglata,puterea maxima sa fie intodeauna cca 200W,cel putin intre 35 si 20V.Astept pareri despre aceste doua metode,eventual alte solutii.

Sursa modificata,e SP-200-13,5 http://www.sursedetensiune.ro/shop_orde ... 0-spec.pdf

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu discutam faptul ca exista posibilitatea ca prin ce-ai facut sa schimbi caracteristica Bode a sistemului ducandu-l intr-o zona instabila.Primul meu gand ar fi sa folosesti informatia de tensiune de la iesire, pentru a interveni in citirea curentului. Dar ar fi nevoie de schema, macar aproximativa.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Tensiunea si curentul sunt monitorizate de cate un AO,dintr-un HA17358.Pe tensiune se compara o parte din tensiunea de iesire,obtinuta cu un divizor rezistiv,cu cea de referinta de 2,5V obtinuta cu un 431.Pe curent,se compara caderea de tensiune de pe un sunt de cca 5 miliohmi,cu o tensiune de referinta obtinuta printr-un divizor din acei 2,5V. Iesirile AO,comanda un optocuplor,ce regleaza umplerea la FAN4803.Acesta comanda cu 135khz,un mosfet ce are ca sarcina primarul trafului.Tensiunea de alimentare,390V.N-am masurat inductantele si nr de spire a trafului,doar inductanta de iesire ce are 32 micro.O sa incerc sa scot si schema,functie de cum am timp.Referitor la instabilitatea ce ar fi putut aparea dupa modificari.....N-ar trebui sa se manifeste cumva si prin instabilitatea tensiunii de iesire?Aceasta este insa foarte buna.Indiferent de tensiunea de iesire,sau curent,stabilitatea e foarte buna.De ex,de la 30,60V in gol,scade la 30,59V la 10A trasi din sursa. Desi ma pot insela,cred totusi ca regimul termic a distrus mosfetii.Azi fiind mai racoare,am refacut testele;am tras peste 200W dar temperatura n-a mai depasit cca 40 grade.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Mircea Crisan a postat mai sus un exemplu de instabilitate la o sursa care aparent poate functiona perfect. Trebuie sa citesti in "totul despre surse" ce vreau sa spun. Instabilitatea se manifesta adesea prin fluieratul sursei, dar nu e obligatoriu sa fie in domeniul audio. Poate sa apara la anumite sarcini sau la anumite variatii ale sarcinii. Chiar si asa, sursa functioneaza bine, dar procesele sunt mai haotice, apar variatii de curenti care ies din proiectarea initiala. Tensiunea de la iesire se poate sau nu, sa se mentina constanta. Asta nu are importanta, decat pentru utilizator. Daca privesti problema in ansamblu, sistemul trebuie sa indeplineasca niste conditii de stabilitate. In bucla deschisa el are o amplificare globala variabila in functie de frecventa (caracteristica Bode). O proiectare corecta presupune compensarea caracteristicii pentru a ajunge la conditia stabilitatii: -20dB/dec panta si 30-60 grade defazare la intersectia cu abscisa (0dB). Uneori, datorita solutiei constructive, modificarea tensiunii de la iesire se face implicit prin modificarea caracteristicii Bode (a amplificarii globale). Nu e o problema, variatia nu schimba conditia de stabilitate, daca e in limitele prevazute. Dar daca depasesti limitele pentru ca doresti o variatie mai mare... Se poate ca prin solutia constructiva variatia tensiunii de la iesire sa nu se faca prin modificarea caracteristicii. Nu stiu, ar trebui o schema.

Pentru orice eventualitate poti cauta niste tranzistoare mai bune decat originalele. Vezi capacitatile (stii tu care sunt problemele cu ele). Resurse mai bune la tranzistoare, pot face sursa mai rezistenta la aparitia eventualelor instabilitati. Oricum, banuiesc ca din proiect e "strans" la maxim.

Ar fi bine sa nu postezi schema in intregime daca o ridici. Stii patania cu stergerea lor anterior, ceva drepturi se autor, etc. Intereseaza doar partea de secundar, probabil pana la opto au loc corectiile. Sau poate gasesti un link pe net.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Exista modalitati practice de a constata instabilitatea?Ma refer daca folosind multimetrul sau osciloscopul,pot determina tendinta de instabilitate a sursei.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cam superficial, dar poti urmarii la anumite sarcini mentinerea formei de unda fara modificari. Ideal ar fi un osc digital care iti da posibilitatea sa inregistrezi intreaga sedinta si poti urmarii impuls cu impuls forma si variatia umplerii, chiar si la variatii de sarcina.Aaa! Si asta la mai multe tensiuni la iesire.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator b59adr

Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate: Cum pot scoate dintr-un alimentator in comutatie pentru laptop de 20V/4A , o alimentare diferentiala pentru TDA1514A , multumesc anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări