Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Acum pomenesti prima data de 2sk1796;ceva mai inainte spuneai ca ai inlocuit irf840 cu 2sk1794.Chiar si 2sk1796 tot are Rds mai mare fata de irf840;1,2R la 5A primul,0,8R la 4,4A al doilea.Restul parametrilor nu sunt relevanti,zic eu...in scaderea puterii.

Link spre comentariu

In alegerea trz,astia sunt parametrii importanti,in ordinea asta:Tensiunea DSCurentul prin drena (la >100 grade)RDS (rezistenta drena-sursa)Capacitatea grila-sursa@gxg24fun -daca tu prin curent de drena mai mare intelegi ca e mai bun...pai intelegi gresit!Degeaba ai putea trece un curent mai mare prin trz,daca pe el cade mai multa tensiune. Deci 2SK se va incazi de 2 ori mai tare ca IRF-ul,pt aceeasi sarcina. Ti se pare ca asta e o imbunatatire? :nebunrau:

Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun

Pisica matache scuze a fost greseala de tipar 2sk 1794Cum se calculeaza rezistentele din gate la mosfet?Am experimentat schimband rezistentele originale de 75 ohm prima oara cu 10ohm rezultat a scazut tensiunea pe iesire, a doua oara cu rez 150 ohm rezultat tensiunea a crescut fata de schema originala cu 75ohm.As vrea sa stiu pana unde este limita la cat pot mari rezistentele si sa fiu safe deci cum sa calculez?Ps am montat tranzistorii originali inapoi pe montaj (irf840)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

De calculat nu stiu cum se calculeaza;ar fi fost foarte util un osciloscop,sa vezi forma semnalului de comanda a mosfeturilor.In mod normal,cu rezistenta de 10 ohmi trebuia sa fie comandati mai bine tranzistorii;presupun insa ca o valoare asa mica, strica forma semnalului.Se observa vreo diferenta de temperatura a feturilor,in functie de valoarea rezistentei din grila?

Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun

Nu se schimba temperatura mosilor dar puterea sursei este prea mica Nu cred ca am gresit ceva la constructie totusi pe o sarcina de 50 de ohm nu ar trebui sa scada asa tare tensiuneaAm scos diodele d2-3-4-5 si tensiunea de iesire nu se schimba, concluzia e ca circuitul acela care merge in pinul 16 al ci nu limiteaza in vreun fel puterea

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Tranzistoarele MOS au o capacitate de intrare de ordinul nanofarazilor. Unele mai mult, altele mai putin. Se urmareste evident, scaderea ei. Cu cat e mai mica, cu atat mai usor este a trece tranzistorul in alta stare de comutatie. Cele de curenti mari au de regula capacitati mari datorita suprafetelor semiconductorilor mai mari, e inevitabil. Dar capacitatile mari pot fi totusi invinse prin utilizarea unor driveri si rezistoare mici de comanda in poarta. Rezistoarele sunt pentru protectia driverului si limiteaza varful de curent prin driver, asadar valoarea lor depinde de tensiunea de alimentare a driverului si curentul suportat de el. Degeaba insa se scade rezistorul daca driverul nu poate da acel curent necesar. De exemplu la 12V, un BD139 trebuie limitat la 1A, pentru ca atat poate conform PDF, deci se va pune un rez. de 12ohmi in poarta (12V/12ohmi=1A). Putem sa-l schimbam cu BD441 si sa scadem la 3ohmi in poarta, asta ar face comutatia mai rapida, dar degeaba se face asta daca nu se schimba si polarizarea care sa faca posibila obtinerea curentului de 4A in poarta. Asta e motivul recomandarii de a scadea 3k3 la 330ohmi. Cresterea rezistoarelor si obtinerea unor puteri mai mari nu este explicabila. Din punctul meu de vedere. Si asta daca toate piesele si montajul sunt bune, iar limitarea nu intra in functie.Valoarea Rds este mai putin reprezentativa aici, nu s-a ajuns la acei curenti. Ca se pierde 0,1V sau 0,6V din alimentarea de 150V (jumatatea lui 300V) conteaza mai putin.

Link spre comentariu
Vizitator gxg24fun

Cred ca fara osciloscop nu reusesc sa inteleg prea bine ce si cum.Poate este cineva pe forum din Tg. Mures cu osciloscop sau experienta dispus sa ajute un incepator

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Mă ajută cineva vă rog că îmi dă cu virgulă rău de nu mai dorm noaptea.Am următoarea problemă cu nişte surse în comutaţie 220v/12v cc. Mai exact crapă ca muştele după Flit. Sursele sunt de diferite puteri, folosite pt alimentarea unor benzi de led-uri cu lungimi diferite. S-a luat în calculul surselor puterea pe metru specificată de fabricant plus o marjă de 25-30%. Concret în momentul de faţă am crăpate aşa: 4 bucăţi de 12V/2A folosite la puteri între 10W şi 18W. 2 bucăţi 12V/10A folosite la 85W şi 95W. 1 bucată 12V/26A folosită la 280W. Surse identice de 12V/10A am montat acum 8 luni în altă parte şi funcţionează peste zece ore pe zi fără probleme. Sursele au mers ce au mers (între câteva ore şi două zile) şi au cedat brusc. Nu au fost scurtcircuitate sau suprasolicitate. De ambalare termică nici vorba, erau călduţe cănd au crăpat (cea de 26A eram lângă ea şi imediat am pus mâna pe ea, nu avea mai mult de 50-60 de grade). Şi toate au aceleaşi simprome: mos-ul străpuns, cele mari au punţile ok, cele mici au şi diodele străpunse, siguranţa de pe alimentare arsă. Tensiunea de alimentare am urmărit-o o oră şi nu a fluctuat mai mult de 236V. Cel mai puţin a avut 228V. Este adevărat ca uneori se observa în iluminat ca o stingere bruscă, o fracţiune de secundă (ca un flash, doar că invers), însă asta se întâmplă de mult în locaţie, nu am ce-i face, şi nu au fost probleme cu sursele din PC-uri sau altele.Ce naiba au că nu reuşesc să pricep?

Link spre comentariu

zice ca are mos-ul(adica se refera doar la unul singur) strapuns. ori e un flyback ori forward. Dar cred ca la puterile astea sunt flyback.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

O posibila cauza de strapungere a mosurilor,ar fi existenta varfurilor de tensiune,pe retea.Altfel nu-mi explic defectul...Poate ca ar fi utile ceva diode transil,pt protectia la supratensiune...Eventual inlocuirea mosurilor arse,cu altele de tensiune mai mare,care din pacate vor fi mai scumpe...

Link spre comentariu

Cele de putere mare sunt flyback după cablaj, nu am stat să scot schema întreagă. Cele de 2A nici nu m-am obosit să le desfac, le-am schimbat pt că aveam destule. Doar că în ritmul ăsta le schimb pe toate într-o săptămână. Şi eu m-am gândit la vârfuri de tensiune, imposibil de detectat cu un simplu aparat de măsură.Probabil voi face rost de un osciloscop ca să verific. @Vlad Mihai la 2A normal că are doar unul. Cea de 350W are doi moşi. Culmea este că pe lângă ele mai am unele de 60W(15 bucăţi) şi unele de 200W(4 bucăţi). Astea nu au zis nimic, merg bine mersi. Şi sunt pe aceleaşi circuite.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

La prima vedere si eu ti-as recomanda nu inlocuirea surselor ci depanarea lor prin schimbarea tranzistoarelor cu un tip mai bun in ce priveste tensiunea si curentul. In care caz trebuie sa cauti ceva cu capacitatea Cgs cat mai mica.N-am idee ce faci cu atatea surse, dar o alta cauza poate fi consumatorul in sine. Daca e la limita de curent, exista posibilitatea ca regimul termic sa distruga sursa. Alege surse cu de 2-3 ori mai mare putere decat consumatorul. Daca repari sursele folosind tranzistoare mai bune, poate poti face ceva si cu radiatoarele lor. Sau cu ventilatia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări