Vizitator smilex Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 din 150v cu umplere 50% rezulta 75vCe inseamna afirmatia asta?Chiar asa, daca pe ramura sunt 35V, de ce asemenea tensiuni? Vad un 2 spre sfarsit, e UC3842? Acela are max 95% umplere.Varfurile sunt chiar mai mari de 150V, trebuiesc diode corespunzatoare, inductantele lor (si a celorlalte componente) parazite creeaza oscilatii parazite (mareste puterea disipata), aici intervin snubberele. Daca exista un tip de dioda care se comporta termic bine si fara snubber, acel tip ar trebui folosit, cu snubber. Ideal este unul pentru fiecare dioda, rez. nebobinata, terminale cat mai scurte, cat mai aproape de capsula diodei. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Forward cu infasurare de demagnetizare egala cu primarul nu poate avea conductie mai mare de 50%.Sau cel putin asa faceam noi in anii 70-80.De atunci eu nu am mai proiectat nici-o sursa asa ca ma opresc aici.Sursele ATX/IBM depanate de mine aveau uc3844Acum am la reparat surse forward cu CM6805 la care scrie durata iesire EXACT 50%.Oare de ce? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 Cu toate ca se poate si altfel, sunt de acord in principiu cu cei 50%. Eu intrebam despre cei 75V. Pe ramura apare ca tensiune "mediata" 34V+opto=35V. Pe comutatie la on si off, sa zicem 150V datorate raportului traf si demagnetizarii. Ce-i cu 75V? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 300v era aproximarea noastra ptr reteua nominala redresatadaca traful are raport 2:1 in secundar avem 150vcu delta max 50% se obtin 75vpana la 35v avem cale lunga,deci la retea nominala delta este putin peste 25%este adevarat ca trebuie compensata variatia retelei (noi calculam delta ptr retea +10%,-15%) dar aici rezerva este prea mare Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 cu delta max 50% se obtin 75vUnde se regasesc cei 75V? Indiferent de umplere, impulsul este tot de 150V (la 300V alimentare). Pe ultima schema apare o limitare in tensiune cu opto de 35V pe ramura. Cei 35V se vor obtine cu acele impulsuri de 150V, nu am inteles cei cu 75V. Sau nu despre acea schema e vorba? Link spre comentariu
nouvenit Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 Revin cu o intrebare referitoare la SMPS half bridge:Transformatorul folosit de mine este un ETD49, 3C90 , cu 24 spire in primar, care incarcat in secundar cu aproximativ 100W s-a incalzit pana la aproximativ 35 de grade dupa 2 ore de functionare, neventilat. Am citit in datasheet ca miezul de ferita poate fi afectat de temperaturile mari; deci pana la ce temperatura este sigura functionarea trafului de ferita?Am supradimensionat intentionat transformatorul, in ideea de a folsi sursa neventilata, pe carcasa ammplificatorului, bazandu-ma pe convectie naturala. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 Inainte de a fi afectat miezul,se arde emailul de pe sarma.Am intalnit trafuri care lucrau fierbinti(fierbinti=nu poti pune mana) ,de ani de zile. Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 In urma discutiilor cu @miticamy am ajuns la concluzia ca uc 3842 nu este potivit pentru forward si este un ci specializat pt flayback cu o umplere de 95% asa ca am trecut la uc3844 care are umplere de 50% Toate bune si frumoase, sursa este mai linistita nu se incalzeste nimic dar intra in limitare dupa 25w Cand foloseam uc3842 nu se punea problema de transfer de putere. Care ar putea fi cauza? Am modificat schema exact ca in site-ul slavacului si tot de geaba Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Puterea este data de limitarea de curent,pune osc-ul in sursa mos si vezi sa nu ai varf de 1vDaca ai avea un traf separator de retea ar fi idealDaca ai sarcini rezistive(3 becuri de 26v in serie) sursa forward se poate lasa fara bucla,nu e periculoasa ca flybackIn cel mai rau caz pune ptr inceput pe iesire cond din tv,100micro/160v,caz in care poti lasa sursa si in gol daca ai lasat raportul 1:2Si dupa cum am vorbit,pune becuri dupa diode-fara bobine si fara cond si vezi la cat limiteaza puterea.Forward-ul este mult mai permisiv Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Varianta trafo este cea de 2/1 adica 40sp primar si 20 sp secO sa masor tensiunea de pe r sursa mos sa vad cat este, cu toate ca nu cred a fi 1v asta ar insemna o putere disipata de 5,55w pe rezistenta si un curent de 5,55a cea cear fi dus la ambalarea termica a mosfet-ului O sa mai sap sa vedem... Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Am masurat tensiunea pe rez de 0.18r si in gol 3mv, cu o sarcina de 36r am 0,39v, cu o sarcina de 18r am 0,27v iar cu sarcina pe ambele ramuri de 18 r am 0,15v Doua chesti nu reusesc sa inteleg 1-la 0,39v asta arinsemna 2,1a si cam 400w consum, unde se duc astia ca in sarcina nu ajung. si 2 de ce scade tensiunea pe rez de 0,18r o data cu micsorarea rezistentei consumatoare Frecventa este de 80khz si este in graficul feritei 3c90 Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 14, 2012 Partajează Postat Februarie 14, 2012 pune osc-ul in sursa mosTensiunile sunt masurate cu voltmetrul sau sunt varfurile de pe osc? Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 14, 2012 Partajează Postat Februarie 14, 2012 Sunt masurate cu multimetrul pe domeniu vccMasurarea cu dioda si cond da valori eronate, adica 7v iar asta insemna un bum reusitNu am osciloscop Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 14, 2012 Partajează Postat Februarie 14, 2012 Am sa incerc sa explic cam ar trebui sa se petreaca acolo, poate iti foloseste.Daca tensiunea de alimentare este de 280V, datorita raportului de transformare tensiunea din secundar (Us) are varful de 140V. Intrucat tensiunea dorita (Uout) este de 35V (prin reactie opto), echilibrul se va stabili la raportul tensiunilor si timpilor astfel timpul de conductie (ton) va fi: ton=T•Uout/Us. T este perioada de 12,5us in care are loc ciclul. Deci ton=12,5us•35/140=3,125usIn functie de valoarea inductantei de dupa punte, exista o variatie de curent prin ea. Daca aceasta variatie este de 1A (sa zicem), iar curentul consumatorului (Ic) de 2A, atunci variatia prin bobina (deci si prin secundar) este de la 1,5A la 2,5A.Tinand cont de raportul de transformare, in primar sau prin MOS curentul (Imos) variaza de la 0,75A la 1,25A.Nu exista nici un motiv ca acel curent prin tranzistor sa scada daca cel prin consumator creste. Dimpotriva, sunt proportionale (in functie de raportul de transformare).De asemenea, nu exista nici un motiv pentru ca citirea cu dioda+cond pe R=0,18 sa duca la asemenea rezultate.La echilibru, nu conteaza daca e 3842 sau 3844, timpii vor fi aceiasi, si ambele il pot asigura. Timpii sunt dati de raportul tensiunilor de dinainte si de dupa inductanta serie. Prin echilibru, se poate intelege stabilizarea prin opto.Toate cele de mai sus, pe mine m-ar indruma catre sensul bobinajelor, e dificil intrucat si tensiunea inversa e limitata de demagnetizare care avand acelasi nr. spire generaza in secundar aceiasi valoare ca si primarul. Daca ai avea un L-metru ca sa poti inseria primarul cu secundarul ar fi mult mai simplu de gasit legarea corecta.Daca totusi fazarea e corecta, nu pot sa dau o explicatie pentru scaderea curentului prin R=0,18 la cresterea curentului in secundar, dar orice risipa trebuie sa se traduca prin inrautatirea randamentului si implicit, prin puteri disipate deci incalziri excesive. Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 14, 2012 Partajează Postat Februarie 14, 2012 Am masurat cu dioda +10r+4,7Uf si tensiunea este de 4,63v+ caderea pe dioda 0,6v =5,23v asta ar insemna 29A de aceea zic ca nu este in regula masuratoarea. Mosfetul are ids4,1A iar diodele de redresare au 3A, deci sar fi facut scrum Asta nu inteleg eu de ce scade tensiunea pe 0r18 o data cu cresterea sarcini, cand ia trebuia sa creasca o data cu marirea sarcini In mintea mea se contureaza doua idei, prima ar fi ca aparatul de masura indica eronat si pe pinul 3 ajuge de fapt 1v sau un pic mai mult si uc3844 reactioneaza (daca se dovedeste a fi adevarat, asta nu ar putea fi de cat din fazarea incorecta a infasurarilor) tragand sursa spre limitare de acea scade si u pe rezistenta de 0r18 si adoua chestie CI uc3844 contrafacut, inscriptionarea ci este cam dubioasa A doua ci unul scrie pe el SG3842 si pe asta scie UC3844 (scris cu un fel de vopsea nu gravate)facute de aceasi firma LinFinity si banuesc ca nu este instare ca conduca mosfetul si de aici si lipsa transferului de putere. Pai tocmai asta este curios ca nu se incalzeste nimic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum