Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Nu stiu cat consuma motorul, dar un alimentator 6V/4A costa 16lei, unul de 12V/4A costa 22lei si cu modificari infime poate fi adus la 6V/8A. Sau o gramada de alte variante. Chiar merita efortul?

Link spre comentariu
Vizitator marianspy

Am desfacut transformatorul si primarul are 200 spire iar secundarul 16 spire .

Miezul este acesta http://www.tme.eu/ro/details/e16_8_5-3f3/miezuri-de-ferita/ferroxcube/#tac4e7780fb9574762f2969d38fd290fb

Vreau sa pun in locul acestuia un alt traf dintr-un tor de ferita ( Lung:10,6mm; Diam.int:14mm; Diam.ext:25,8mm ) ,ma puteti ajuta cu calculul celor doua infasurari ?

Cu stima !

Link spre comentariu

nu stiu cum gandesc ceilalti forumisti dar eu cred ca avem o anumita responsabilitate cand raspundem unor persoane ce evident nu au niste cunostinte minimale;eu nu vad nici-o diferenta in a explica cuiva cum se face un amestec exploziv,in a sfatui pe cineva ce amestecuri de etnobotanice se pot face in bucataria proprie si a incuraja un incepator sa faca o sursa in comutatie DIRECT PE RETEA!(ca poate fi sursa in comutatie si in secundarul unui traf facut de o firma de specialitate)dau cazul unui coleg ce a lucrat ani de zile la trafo retea pe fier;intr-o zi nu a putut veni un bobinator ce facea trafo pe ferita si a fost inlocuit de colegul amintit(la locul de munca era si documentatia necesara)din acea zi a aparut un defect ciudat la o sursa de CORAL-la testul obligatoriu de alimentare cu 242vca se ardeau BUT12A;a durat cateva zile pana cand 2 ingineri s-au gandit sa desfaca si traful si sa vada ca din obisnuinta noul bobinator aducea sarma de la sfarsit bobinaj peste ultimul strat fara sa-l izoleze suplimentaram dat exemplul pt a intelege ce poate face cineva care nu a auzit probabil de izolatia de electrosecuritate primar-secundar(nici eu nu stiu exact ce as putea folosi pt ca in fabrica aveam un proiectant specializat,noi ne ocupam strict de electronica plus ca aveam in atelier un aparat englezesc ce genera 6kvcc si 12kvca cu care testam toate sursele)

Link spre comentariu
Vizitator marianspy

Fara suparare dar cine a intrebat de izolare si de ce riscuri sunt ?Consideri ca pot pune in practica doar persoanele avizate... nu era mai simplu sa raspunzi la intrebare si apoi sa faci referire la riscurile care se impun ?Din spusele tale inteleg ca pe acest forum au voie sa puna intrebari si sa ceara sfaturi doar cei ce lucreaza in domeniu ( meseriasi ) .Incearca te rog frumos sa iti ti asemenea discursuri pentru tine ,riscuri sunt si atunci cand schimbi un simplu bec ce dumnezeu sa fim seriosi .Cu stima .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@miticamy Chiar nu esti deloc diplomat...

@marianspy Raspunsul "enervant" de adineauri nu e chiar gratuit. Nimeni nu-ti poate spune ce sa faci in conditiile atator informatii incomplete. Probabil sursa ta e flyback, deci miezul nu e cel prezentat: coloanele din mijloc nu se ating, are intrefier. Nu stiu ce date are torul, poate ma insel, cred ca nici tu nu stii. Daca vrei sa schimbi traful si sa faci calculele aferente, trebuie sa cunosti miezul. Ar fi necesara o schema, in anumite conditii poti sa pui si E65 ca nu rezolvi nimic, majoritatea flyback-urilor intrerup impulsul la atingerea unui anume curent prin tranzistor adica schimbarea trafului nu ajuta, trebuie schimbat rezistorul de pe care se culege informatia de curent. etc...

Asa cum spuneam, nu merita. Daca e o ambitie personala, pune schema si mai vedem...

Link spre comentariu
Vizitator marianspy

Da este o ambitie personala si nu ma dau batut asa usor . In viata omul trece prin incercari mult mai grele si sa ma las batut de o sursa.... niciodata .Din pacate schema nu gasesc la acest incarcator doar daca ar ajuta sa atasez poze cu sursa .Referitor la miez aveti dreptate azi noapte dupa ce am postat , dupa lungi cautari ( asta pana la 4 dimineata ) am inteles ca trebuie cunoscut miezul . Sfatuiti-ma cu un model de tor care ar merge la aplicatia mea .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In primul rand trebuie cunoscut consumul motorului de 6V, ca sa se vada diferenta dintre ce este si ce trebuie, poate din sursa nu mai ramane nimic. De asemenea, chiar si traful existent ar putea fi de ajuns (vedem curentul necesar). Nu pot sa-ti recomant tor cu intrefier distribuit decat la forma continuua de flyback. Cred ca e discontinua si deci ar trebui traf. Schema (absolut necesara) o faci singur de pe cablaj, o desenezi (cu soft, paint, de mana, etc) si o postezi.

Link spre comentariu

domnule,nu prea ma intereseaza ambitiile dumitale si nici nu vreau sa fiu diplomatce nu intelegi dumneata este ca de la prima propozitie postata poti arata cine esti si ce stii;faptul ca nu ai in primul rand o imagine despre puterea unui incarcator de telefon si puterea unui motor si faptul ca ai considerat ca poti mari curentul de iesire prin crestera sectiunii sarmei arata in ce stadiu estisi faptul ca te-ai putea electrocuta ca nu stii meserie iar ma lasa rece;problema este ca pui in pericol sotia,mama sau cine o lucra cu acea masinasi ma enerveaza oamenii care sar peste etape si vor direct "realizari marete"--stii ca puterea la iesire mai depinde de tranzistorul folosit,de ce limitare de curent are montajul ce-l folosesti,de ce driver foloseste?tocmai ca dau raspunsuri incepatorilor cu mai multa placere dar exista niste reguli:sa te ajutam sa calculezi traful dar eu nu am inteles consumul motoruluimotorul nu a avut un alimentator ca sa-i stim parametrii?sau daca masina a venit fara acesta nu scrie pe vreo eticheta consumul?o sa spui din nou ca nu te intereseaza dar nu este o realizare ca sa faci o sursa dupa ce se umplu 2-4 pagini cu indicatii si dupa ce arzi nu stiu cate componente;daca esti ambitios(felicitari,asta e o calitate) trebuie sa ai o imagine globala asupra produsului final,definirea unei scheme si apoi aplecarea asupra fiecarui bloc in parte,cu variante posibile si eventual cu folosirea a cat mai multor piese pe care deja le detiisi o realizare este ca dupa un rezultat final pozitiv sa fii in situatia de a ajuta un "mai incepator"sa faca un proiect identic

Link spre comentariu
Vizitator marianspy

Sincer acum daca am fi fost fata in fata tot tonul asta ai fi avut ? Nu crezi ca ai cam prea mul tupeu , cum iti permiti sa faci asemenea afirmatii ( de la prima propozitie postata poti arata cine esti ) ma cunosti cumva ,sti cine sunt eu ,am ciocnit valizele in gara si eu nu stiu ?

Daca esti suparat ca sa nu spun (frustat ) asta nu inseamna ca poti jigni pe oricine :bataie

Ti s-a mai spus ca nu sti sa fi diplomat .

Am rugamintea ca un moderator sa-mi stearga postarile .

Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva .

Link spre comentariu

@marianspy -eu il sustin 100% pe miticamy

Daca esti atent,observi ca raspunusul meu anterior e la fel

Da,de cum ai pus intrebarea ne-am dat seama ca habar-nu-ai de domeniul asta. NU o lua ca pe o ofensa,sau un lucru rau,fiecare face ce poate! Atentie,ca nu ti-a spus nimeni ca esti prost sau incompetent,ci pur si simplu ca nu ai avut tangente cu domeniul asta pana la urma. Tu esti ala fustrat,daca reactionezi asa!

Si da,poti invata cum sa faci sursa aia (si practica vei ajunge la o cu totul alta sursa,chiar daca schema de baza e aceeasi),dar ai nevoie de multa rabdare,determinare si timp (zeci spre sute de ore) + explicatii la anumite chestii (evident,explicatiile venind de la cei care au trecut de mult prin asta).

Abia cand vei avea o asemenea experienta vei intelege ca miticamy a avut dreptate.

Vorba aia: cu cat stii mai mult,cu atat iti dai seama cat de putin stii!

Si da,nu poti posta orice oriunde. Daca vrei sa inveti de la 0,deschide un nou subiect si daca ai noroc ca cineva sa aiba suficient timp la dispozitie,atunci..e bine. Nu uita ca nu poti sari peste chestiile de mai sus (rabdare,determinare si mult timp)!

Ce ai facut tu aici e ca si cum te-ai duce la liceu,la ora de romana,sa te invete profesoara sa scrii!

Link spre comentariu
Vizitator marianspy

Mda era de asteptat un asemenea raspuns . Doar nu puteai tine partea nou venitului pe forum sau incepatorului , era de asteptat asa ceva .Frustrat nu am de ce sa fiu pentru ca am o sotie , o casa , o masina si un ingeras de baietel . Deci cu alte cuvinte... un om implinit si nu vad de ce a-s fi frustrat dar in opinia voastra.... :rade: Deci prin urmare eu unul am fost cat se poate de politicos asa ca incercati si voi acelasi lucru ca nu este greu si nu dauneaza grav sanatatii .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@marianspy Eu tin partea ta, imi place determinarea si chiar agresivitatea (constructiva), de aceea am raspuns. Totusi, asa cum am spus, exista motive pentru care obtii asemenea raspunsuri. Si trebuie sa recunosti ca o simpla intrebare pusa, poate creea interlocutorului o imagine asupra a ceea ce cunosti, in domeniul respectiv. Uneori intrebarea in sine poate fi o gafa monumentala. Nu e cazul de fata, dar sunt atatea probleme ce trebuie rezolvate la o modificare de acest gen, incat un raspuns simplu e imposibil. Marirea puterii unei surse pleaca de la informatia necesarului de putere, in primul rand. Apoi, configuratia schemei. Exista posibilitatea ca schema, in configuratia actuala, sa nu-ti poata asigura puterea necesara indiferent de modificari, daca de exemplu e autooscilanta (ca majoritatea) - solutie universala la puteri mici. Apoi tranzistorul folosit, obtinerea timpilor de comutatie buni, adica comanda tranzistorului. Filtrajul initial ce ar necesita schimbari, puntea redresoare, noua caldura si evacuarea ei. Si o gramada de alte chestiuni neglijabile in primul moment.

Eu personal am facut cateva zeci de surse (sub 100, dar majoritatea conceptie proprie), am reparat alte zeci (poate peste 100) si am modificat tot asa. Iar inainte de a deschide prima sursa m-am documentat cat am putut. Lucrez intr-un domeniu legat de problema, am acces gratuit la componente pe care altii nu le inalnesc niciodata. Cu toate astea, n-as efectua modificarea de care pomenesti, as abandona. As opta pentru o sursa laptop (deja incasetata, cabluri, etc) de dublul puterii necesare, pe care sa o modific dupa dorinta. Asta daca originala sursa ar fi de negasit. Si as face asta, pentru ca intuiesc deja ce probleme pot apare (si poate mai ales din cauza pretului surselor). Ca si ceilalti care ti-au raspuns.

Imi place sa cred insa ca nimic nu-i imposibil. Cum stai cu schema?

Link spre comentariu

ieri am jurat sa nu mai raspund decat dupa o atenta urmarire a subiectului pt ca am mai dat gres de cateva ori;dar dupa durerile ce le am la 6 saptamani dupa o operatie banala de hernie inghinala vad mai mult partea intunecata a lucrurilor:medici scosi pe banda rulanta ce nenorocesc oameni si care se tocmesc pe ciubuc ca in piata,meseriasi dupa care se prabuseste tavanul si nu mai continui lista infinita cu judecatori,politisti...............)cand puterile m-au mai lasat am descoperit Forumul si in nemernicia mea am crezut ca poate fi un mic refugiu,un loc in care dupa 20 ani de libertate sa vad cu placere acei tineri ce ne vor inlocui si prin realizarile lor sa indulceasca amarul nerealizarilor noastreau ei oare timp sa le explic cum prin anii 80 incercau sa ne impuna folosirea aluminiului in loc de cupru?cum am pierdut cei mai frumosi ani incercand sa folosesc finalul de linii din tv sport la surse in comutatie pt ca inca nu reusisera sa faca bine BUX80,cum incercam sa simulam sg3524 cu 555,324,cdb474,porti logice si nu stiu cate tranz?si nu stiu cate alte magariicum nu reuseau sa faca toate loturile de BUX bune si fiind tehnolog de sectie nu semnam si atunci stergeau marcajul de pe BUX Philips si-l puneau pe caracterograf,poate nu sant atent si dau ok-ulsi dupa toate acestea nu am fost trimis intr-o delegatie nici macar in Bulgaria dupa ce colegii fusesera in RDG,Cehoslovacia,Rusia,China,Vietnam si asta pt ca nu eram membru de partid si nu m-am dus cu sacosa la sefice nu intelege dl Marian este ca nu poti avea nimic cu o persoana necunoscuta;dimpotriva,doresc sa fie sanatos,fericit si implinit alaturi de familie si in speranta ca va cotiza la prapadita mea de pensie(asta daca o mai apuc)si unde l-am jignit eu?i-am vorbit cu dumneata si a raspuns cu tu desi mai mult ca sigur ca sant de o varsta cu tatal luisi uite asa in loc sa postez formele de unda la toate tipurile de surse depanate sau sa vad un singur tanar spunand ca acum poate face o sursa banala de la zero fara ajutor dupa ce a citit tot de pe aici,pare ca santem intr-o sectiune de la Bodegama bucur ca Dr.L si tyc sant pe o pozitie asemanatoare si le multumesc daca au facut asta pt sustinera mea dar in acelasi timp as vrea sa-mi duc crucea singur,asa m-am nascutprofitati de experienta mea,de dotarea cu aparate, de disponibilitatea de a renunta la ciubucuri pt a raspunde si nu va mai impiedicati de "lipsa de diplomatie"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări