AlinEX Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 bun! deci daca tiristorul simulat se face cu doi tranz de tip bc... sa zic 171 - 251 ar fi suficient de rapid? ori fac cu tranz de tip BF? am si ceva in comutatie de putere mica... de tip 2N(nu mai tin minte seriile acum pe moment) atat NPN cat si PNP! banuiesc ca ar fi recomandat cu aceste tipuri in comutatie! in fine comanda tiristorului se poate face pe oricare din bazele tranzistorilor? bineinteles respentand polaritatea tranzistorului comandat! sincer eu banuiesc ca va diferii pragul de anclansare al tiristorului astfel obtinut(adica 1,2V daca se polarizeaza baza pnp cu tensiune negativa, si 0,6V in baza npn)! sper ca nu bat campii dar cam la nivelul asta sunt si nu am mai simulat tiristori!multumesc de sfaturile primite pana acum! sunt de folos!!! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 20, 2011 Partajează Postat Octombrie 20, 2011 Pentru un CI de genul 2153, ar fi un lucru deosebit, cred eu, realizarea unui sistem de protectie eficient. Lipsa lui, a condus pe multi la abandonarea solutiei.Uitandu-ma prin PDF-uri am vazut: BR103 (1,2us!); SH0R3D42 (2us); BT149 si BT169 (2us). As opta pt. BR.Simulat (tranz comutatie), cam asa ceva: Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 Varianta IRS2153 (7lei) are in catalog o valoare a tensiunii pe Ct numita VCTSD (CT voltage shutdown) la 2,3V deci mai simplu (la amorsare, sub 1V pe Ct cu schottky): Link spre comentariu
AlinEX Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 am inteles cum sta treaba pe acolo! insa o nelamurire!!! de unde naiba IRS2153 cu 7 lei? cand IR2153 ma costa 17 lei prin ploiesti ori sunt astia de la noi hoti, ori nu stiu eu!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 am cautat niste aplicatii pt ir2153 si cele mai multe erau pt balasturi electronicede fapt ce sursa vrei sa faci si de ce nu ai ales un integrat specializat Link spre comentariu
mitidj2008 Postat Octombrie 21, 2011 Partajează Postat Octombrie 21, 2011 salutaream si eu un lot de vrei 25 de surse de calcualtor si o sa mai primesscam vrea sa fac o sursa mica de +35V 0 -35V de maxim 120W continuu 150W sa zicem peack, daca se poate mai mult binesi apoi vreu sa fac una pentru tnisuni mai mici+/-15V 2-3A5V 1A12V sau 24V 2-3Ace zice pot face? se gasesc schemeam osciloscopsi inca cevaam o sursa de la un decodorimi da 12V,15,22,30Vas vrea la parte de 22V sa inverse dioda (si condesaotri) pe perte de 15V asa sa am -15Vcredeti ca va merge? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Banuiesc ca IR e ales de multe ori datorita simplitatii.Pret 7lei IRS la TME. Incearca la firme ce se aprovizioneaza de acolo. Sunt si pe net, colet postal (de cele mai multe ori cu comenzi de diferite piese de min. 30-35lei).Cu 2x1k, tiristorul simulat are nevoie de minim 1,2mA prin el ca sa ramana amorsat (ce e peste se scurge prin jonctiuni). Cu rez. sarcina 4k7, e nevoie de min. 6,8V la V+ pt. asta. Deci dezamorsarea se poate face si ca mai jos. IR(S) are UV detect si la 6,8V e deja inhibata iesirea. Asta seamana cu simularea startului. Desigur, si suntarea th e valabila. Pentru a-l imuniza, poate ar trebui si un cond (1n) intre BE pnp. Sau tinut departat de perturbanti (traf, bobina filtru). Link spre comentariu
scormonel Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Accesati pagina http://forum.infoelectronica.ro/viewtop ... 772568f419 unde veti gasi cum sa transformati o sursa de calculator intr-un alimentator. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Am toate indoielile pt. eficienta sistemului de protectie de acolo. De ce oare?Totusi ideea de a prelua de pe un rez. nu e de lepadat. Simplifica mult, are dezavantajul ca nu actioneaza pt. high ci doar pt. low. Daca insa inductanta dintre punte si condensatorii de filtraj e sufi, poate ca permite un impuls si ceva din al doilea. ??82 ohmi + 22u e nebunie. Tine poate la 1kHz. Link spre comentariu
AlinEX Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 am cautat niste aplicatii pt ir2153 si cele mai multe erau pt balasturi electronicede fapt ce sursa vrei sa faci si de ce nu ai ales un integrat specializatva salut! pai de fapt nu doresc sa fac mare lucru! in primul rand sa invat! apoi voi folosii circuite specializate cu stabilizare, schema este simpla si functioneaza din prima, iar motivul principal este ca dotarea mea este precara (osciloscopul cel putin este absent)! in viitorul indepartat urmaresc sa imi schimb traful mare si greu cu un SMPS la +/-50V! daca rezultatele sunt bune poate chiar acest integrat il voi folosii pentru ca nu am nevoie de stabilizare, ci doar de protectie la scurt si suprasarcina pentru ca din varii motive poate aparea scurcircuiteanu la iesire(un final srapuns, diode strapunse, etc etc)! am mai avut o incercare cu acest tip de integrat, insa probabil alimentarea integratului nu a fost proiectata corect si integratul a sucombat datorita supratensiunii aplicate pe pinul 1, insa pana la acest moment am tras din sursa cam 200W fara a se incalzii absolul nimic! totul rece ca mortul! acum ma macina protectia MOSFET(traf de curent si tiristorul simulat de care similex amintea) dar si a integratului (bobina pe iesire si circuitul snuber cred ca fac asta)in fisierul atasat mai sus este o eroare grava!!! butonul pune in scurt alimentarea IR Link spre comentariu
scormonel Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Am toate indoielile pt. eficienta sistemului de protectie de acolo. De ce oare?Totusi ideea de a prelua de pe un rez. nu e de lepadat. Simplifica mult, are dezavantajul ca nu actioneaza pt. high ci doar pt. low. Daca insa inductanta dintre punte si condensatorii de filtraj e sufi, poate ca permite un impuls si ceva din al doilea. ??82 ohmi + 22u e nebunie. Tine poate la 1kHz.Deci poti face scurt de cate ori vrei pe oricare dintre iesiri si sursa nu are nimic. Doar ca dupa scurt este blocata nu mai livreaza nimic pe iesire si trebuie scoasa din priza circa 20 secunde pana se descarca condensatorii de filtraj si se dezamorseaza tiristorul. Am probat cu IRF840 si cu H15NB50FI si functionarea este sigura. Ideea nu este a mea ci am preluat-o din aplicatiile firmei "International Rectifier" de la transformatoarele electronice pentru becuri cu halogen. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Atentie ca avem un topic separat pentru modificari surse atx!! viewtopic.php?f=41&t=38801&hilit=sursa+atx+modif Link spre comentariu
scormonel Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Da desigur dar exprimarea mea din primul post nu am ales-o bine. Corect era: Constructia unui alimentator electronic cu piesele recuperate dintr-o sursa PC. Acolo este vorba intradevar de modificarea unei surse PC pentru alte tensiuni. Dar din ce am citit acolo (si nu am citit tot) se pare ca nimeni nu intelege ca sursele de doi lei chinezesti nu sunt surse in comutatie in adevaratul inteles al cuvantului ci sunt doar niste etaje de putere autooscilante si comandate. Exista o infasurare pe transformatorul driver ce asigura reactie pozitiva pentru ca etajul final sa autooscileze. Functioneaza exact ca un montaj din becurile economice dar comandate de un integrat. Link spre comentariu
mitidj2008 Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 ok in schimb la sursa aia de la decocor cu dioda pusa invers am vreo 60V in loc de 15Vcum este posibil. tre schimbata dioda??? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Un cuplaj foarte bun al trafului va cere, in cazul unui scurt, curenti enormi tranzistoarelor de putere. Nu exista inductanta, ce o sugeram, necesara intarzierii cresterii curentului, mai mult, tiristorul se actioneaza printr-o retea RC cu constanta de 1,8ms ce determina existenta multor impulsuri pana la incarcarea celor 22uF. Imi pastrez indoielile (nu recomand solutia), dar nu contest autenticitatea celor relatate. Totusi, dezamorsarea ar putea fi facuta prin suntarea th cu un simplu buton (ND).Ai dreptate, autooscilante, sau oscilatie intretinuta, cum am fost corectat odata. As zice autooscilante la AT (au cate o rez CB care initiaza oscilatia in permanenta) si cu oscilatie intretinuta la ATX. CI (de multe ori 494) prin driveri, scurtcircuiteaza primarul trafo driver, oprind oscilatia. Lasand succesiv cate un driver in stare de blocare, permite amorsarea oscilatiei care se intretine prin infasurarea pomenita (pana la urmatorul scurt). Am observat si eu ca e o chestiune mai greu de digerat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum