amatorul Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 am inteles ce mi-ti spus dvs..eu am bobinat traful in secundar cu 2x15spire pt 2x45v dar cum fac cu comanda tranzistorilor,se poate folosi aceasta comanda: http://i55.tinypic.com/vgr5fn.gif ?,sau dati-mi dvs. ceva simplu si scuzati-ma ca insit atat Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 la motto va exprimati dorinta sa va lasam sa invatati;ia sa vedem ce iese daca incercam:sursele in comutatie au ca principala caracteristica faptul ca tranz de putere nu au decat 2 stari:blocat si saturattranz comuta intre aceste 2 stari cu o anumita frecventa,functie de tipul lor si miezul folositun tranz saturat este echivalat cu un scurt intre emitor si colector sau intre sursa si drenain sg3525 alimentat la 15v de exemplu,cea mai mare tens la iesire este 15vcand mos-ul care are drena la +300v se satureaza trage sursa la aceasta tensiunein poarta trebuie sa avem cu 10v mai mult decat in sursa ca sa deschidem mos-ul,deci poarta la +310vsg3525 am hotarat ca da max 15v---ce ne facem ca avem nevoie de 310v?singura solutie la indemana este trafo driverschema este in nota de aplicatii sg3525 pe care am postat-o special,la pagina 10 Link spre comentariu
amatorul Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 acum am inteles. deci eu ca sa deschid mosul trebuie sa am +310v in baza,deci imi trebuie un traf driver care sa mareasca tensiunea de la 12 sau 15v la 310V.pot folosi trafurile acelea mai mici de pe placa de sursa de calculator asa cum sunt ele sau trebuiesc rebobinate?daca trebuiec rebobinate cu cate spire si ce trebuie sa mai modific ca sa mearga la +/-45V,inafara de transformatorul mare?Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 daca aveti telefon fix cu gratuitate sambata,duminica si seara prefer sa va dau numarulnu ati inteles cu traful,nu trebuie sa ridice de la 15v la 310v,ci dimpotriva sa coboare la 10vnumai ca legand cele 2 fire ale unui secundar la sursa si poarta(nu baza)unui mos cei 10v sant suficienti sa comande mos-ulintr-un transformator acesta este un mare avantaj:o infasurare poate induce tens in alta infasurare datorita miezului dar eu pot sa leg unde vreau secundarulasta e functia de baza a unui traf fe-si introdus in priza:primarul atinge faza care electrocuteaza dar pe secundar izolat bine pot pune fara frica mana Link spre comentariu
amatorul Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 cand mos-ul care are drena la +300v se satureaza trage sursa la aceasta tensiunein poarta trebuie sa avem cu 10v mai mult decat in sursa ca sa deschidem mos-ul,deci poarta la +310vori nu am inteles eu ce ati spus dvs. ori nu ati spus bine.din ce ati spus rezulta ca la poarta sa avem +310v care ar distruge mos-ul.deci ce e gresit?am vazut schema de la pagina 10 si am inteles ca trebuie sa fac comanda mos-ilor printr-un traf driver,dar cate spire sa aiba pe fiecare infasurare?si pot inlocuii SG1525A cu SG3525(configuratia pinilor este la fel) pt. ca la magazin nu au SG1525A? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 eu inteleg imediat ce nu inteleg cei cu care dialoghezam construit si reparat ani de zile aparate electronice si tot nu am reluat manualele din scoala cand ma inpotmoleamnu avea grija patesc la fel cand apelez si eu la colegul meseriaspt a ma descurca totusi cat de cat mi-am creat un set minimal de cunostinte din electricitate si electronicaelectronica nu da decat sculele,masinutele ,utilajele cu care se vehiculeaza de fapt in infinite forme curentul electricaportul fundamental a fost adus prin componentele care realizeaza AMPLIFICAREA-lampile si tranzistoareledupa mine pt surse ar trebui sa stiti mai multa electricitate decat electronicatranzistoarele fiind in general decat comutatoare si diodele usor de intuit/manevrat,greul ramane pe intelegerea circuitelor R-L-Ccei mai multi se avanta in adancurile montajului probabil vrajiti de noutate si nu au rabdare sa ia schema bloc,sa o disece si sa trateze fiecare parte ca la scoala si nu este nimic rusinos daca tinem langa calculator fizica de liceupt a vedea ce nu ai inteles cu potentialul acela de 310v sa o luam usorcondensatorii de valoare mare se opun cat pot variatiei tensiunii pe ei cand cerem curent de la ei sau cand injectam curent in eitrebuie singuri sa ne facem un sistem de reprezentare a circuitelor si a componentelor cu care lucram chiar daca ele nu coincid exact cu teoria,este ca un cod propriusa ne imaginam condensatorii de dupa puntea redresoare retea ca un acumulator care primeste curent cat timp sinusoida de la retea este in valorile maxime si care apoi da acest curent sarcinii cand sinusoida este sub valoarea tensiunii de pe condensatorun acumulator care se incarca in 3-4msec si se descarca in 7-6msec(suma este 10msec cat are o semialternanta la reteaua de 220v/50hz)tensiunea de aprox 300v de pe cond de intrare nu poate fi trecuta sub o valoare dorita de noi si sa avem in acelasi timp si o izolare de retea fara un transformatordar cum tensiunea continua nu poate trece prin transformator trebuie ca cineva sa o transforme in tens alternativa--acest lucru este realizat de cele 2 mosuri din schema care sant comandate pe rand cu o frecventa de la 20khz in susvarianta semipunte care este in schema atx cu tl494/ka7500 de la care ai luat traful dar si in aplicatia sg3525 la pag 10 inseamna un tranzistor cu emitorul(sursa)la masa si unul cu colectorul(drena) la +300vaceste potentiale sant constante ceea ce inseamna ca nu se mai poate modifica decat colectorul(drena) celui de jos si emitorul(sursa) celui de sus care si formeaza un punct comun ce se leaga la un capat al primarului transf. de fortamos-ul de jos avand sursa la potential fix,masa,se poate comanda direct chiat cu iesirea sg3525 care se leaga la aceeasi masacu mos-ul de sus este o mica problema-comanda facandu-se totdeauna intre poarta si sursa,daca sursa am spus ca are potential variabil,adica 0v cand este blocat dar este tras la masa de deschiderea celuilalt mos si apoi sursa trece in 300v cand el primeste comanda de deschidere--acea tensiune de comanda care poate avea sa zicem 10v trebuie sa fie flotanta,sa poata sa urmareasca mereu sursaasta este secundarul trafului driver,este o sursa de tensiune care se poate misca in voie dupa sursa unui mos si pe aceasta infasurare apar 10 v cu polaritatea dorita(+ in poarta) numai cand la iesirea sg este o anumita polaritatecand sg schimba polaritatea ac tensiune va fi de semn contrar si va bloca mos-uldeci mos-ul de sus va avea 310v in poarta numai cand va avea 300v in sursa,el fiind comandat de diferenta dintre cele 2 potentiale--adica 10v----nu se va ardeam obosit,am renuntat la vizitarea nepoteilor,dar am vrut sa arat ca este extrem de mult de spus pt a prezenta de la cap la coada o sursa in comutatie si ca atunci cand puneti o intrebare este greu sa scot numai o bucatica si sa o prezint,trebuie sa aveti o privire mai de ansamblurevenind la intrebare,in schema cu 3525 de la pagina 10 este dat si trafo drivernr de spire este dat sub forma 10t(turns--spire) si asa mai departe Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Buna dimineata la toata lumea , imi permit o explicatie in intarirea a ceea ce a postat domnul miticami dar mai din "topor" daca se poate spune asa ,adica asa cum am inteles eu ca se intampla lucrurile in comanda mosilor dintr-o semipunteAtasez mai jos o varianta de comanda a mosilor ,cu componente discrete ,pentru a fi mai usor de intelesDeci...Cand intrarea este in “1”, se deschide mosul de jos ,C11 este pus la masa cu armatura negativa iar cea pozitiva este deja conectata la +12V prin D13 deci se incarca cu 12Vcc (neglijand caderea de tensiune pe D13),.Totodata conduce si T5 care pune la masa grila lui T7 ,blocandu-l deci la iesirea AC_L este potential zero.Cand intrarea este zero,mosul de jos are grila la masa,(se blocheaza), T5 se blocheaza si el fiindaca este NPN, iar C11 se descarca cu +12V prin R21 si R16 pe grila lui T7 iar armatura negativa este deja conectata la sursa aceluiasi T7,deci se aplica o tensiune de +12Vcc intre grila si sursa la T7 din acest condensator C11,fortand pe T7 sa se deschida ,avand ca efect aparitia tensiunii de +310Vcc pe sursaT7 ( la iesirea AC_L)Evident ca in grila ,fata de masa vor fi adunate tensiunea din sursa cu cea de la bornele condensatorului C11 deci 310+12=322Vcc iar tranzistorul T7 nu se va arde fiinca intre grila si sursa sunt decat acei 12V din C11 ,el neavand sursa la masa.Nota :nivelele “0” si “1” de la intrare sunt :0=0Vcc1=10…12VccLa varianta cu traf driver, acei 10…12V sunt dati de secundarul care comanda grila lui T7.Cand in grila este + tranzistorul conduce iar cand e – se blocheazaLa varianta cu IR2110 condensatorul C11 este de fapt condensatorul care este conectat intre pinii 5 si 6 ( capsula DIP14)Daca n-am inteles bine,corectiile sunt bineveniteo zi buna Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Frate amatorul, daca pana acum era o nebuloasa, acum te-au zapacit cu totul astia. Cea mai simpla schema o faci cu IR2153, IRS2153 SAU IRS21531. Incearca o frecventa mica: 25kHz. Cauta o schema cu asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 descrierea nu este din ,,topor,, ci din bisturiueste reconfortant cand cineva intervine cu bucati de teorie ca sa facem fata celor multi care spun ca practica te omoarapt a descrie mai complet solutia este obligatoriu sa amintim ca se aplica numai la frecvente mici--sigur schema este de la un invertor 12/24vdc la 220vac/50hzla frecvente peste 20khz cei 15kohm din poarta mos-ului de sus reprezinta o val prea mare Link spre comentariu
amatorul Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 va multumesc ca ati rapit din timpul dvs. si mi-ati explicat si acum cred ca am inteles bine.Daca o sa mai am probleme pe parcurs o sa revin. Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 1.cum am spus ,am explicat un principiu de functionare nu un mod de calcul al valorilor2.da, se aplica la invertoare 12Vcc/220Vca pe 50 Hz dar nu vad de ce n-ar functiona si la frecvente de 50 khz ,in urma recalcularii schemei(bineinteles daca acest lucru ar renta)3.frate smilex (no ofense),uneori e mai buna o explicatie din topor sau din bisturiu,dovada ca a inteles Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 @smilex:ne-ati obisnuit pana acum cu interventii consistente,echilibrate ba chiar atrageati atentia ca unii nu prea sant diplomatidl. nel65 nu a raspuns temei postate de @amatorul ci a mai aratat o modalitate de comanda a unui mos cu drena conectata la un potential marepoate ca eu am exagerat cu amanuntele dar am facut asta in speranta ca beneficiarul va extrage singur ce considera folositornu stiu ce parere are dl. nel65 dar eu cred ca nu meritam apelativul ,,astia,,amaraciunea creata de interventia dvs. a fost insa mult atenuata de raspunsul @amatorul:acum cred ca am inteles bine Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 eu nu ma supar de fel,consider ca a fost o scapare a lui smilex pe care dealtfel il apreciez pt. cunostintele de care da dovada in acest domeniu ,ca si pe dvs. domnule miticamy si fiti sigur ca sunt dintre cei care urmaresc "contrele" dintre dvs si smilex pt ca am ce invata.in rest numai bine Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Mda, am intins coarda un pic, imi cer scuze. Glume proaste. Problema lui amatorul e foarte punctuala, deloc generala. Nu cred ca ma insel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 @nel65:capacitatea de intrare a mos-ului cere vama,adica daca vreau sa aplic tens pe poarta printr-o rezistenta vom avea de fapt un circuit de intarziere RCeu am spus ca nu se poate fol la frecv mari cu acele valori deoarece multi descarca schemele,le fol poate mult mai tarziu si nu inteleg de ce nu functioneazaam pus pdf-ul unui circuit specializat--se observa din schema bloc ca driverul mos-ului de jos este simbolizat identic cu driverul mos-ului de sus--si este normal sa fie comandati egal pt ca si sarcina si-o impart in mod egal Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum