Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

D-L Mircea ia cautati dvs frumusel mai in urma pe topicul acesta si o sa gasiti nu numai schema dar si cablajul la o sursa coboratoare cu IR2153, diode de redresare BYW29, care tin 8A, traf ERL35 din surse de calculator, capabil sa duca 500W fara probleme, eu personal cu asta am inceput si am fost ffffff multumit, problema e ca nu are nici un fel de protectie la supra sarcina sau scurtcircuit, deci trbuie fffffff mare atentie, cred sincer ca schema asta poate fi folosita ptr a alimenta un amplificator de cel mult 2x150W, insa trebuie multa atentie sa nu faci scurt fiindca se lasa cu un mare bum, oricum e buna ptr a te familiariza cu SMPS, insa asa cum a zis si Adrian, cea cu SG3525 si IR2110 e mult mai stabila si mai fiabila, are si protectie si e de putere muuult mai mare, duce chiar si o sarcina de 1000W, si chiar 1200W peak, ptr scurt timp. Daca ai nevoie de informatii suplimentare si ajutor, eu iti stau la dispozitie, numai bine!

Link spre comentariu

Uite o schema facuta de o firma de renume (schema care a mai fost postata cateva pagini in urma ) care nu poate fi banuita de dezavantajele enumerate mai sus .La aceasta lucrez eu in prezent ,de fapt mai am sa pun secundarul final pt. ca in prezent am unul de proba cu un singur fir de Cu de 1 mm ,pentru a vedea concret ce tensiune scoate la un anumit nr de spire .Am folosit in primar 16 spire cu 10 fire de 0.5mm si traf ETD59

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Da intradevar sunt constient de lipsurile schemei dar vreau sa o realizez, repet, ca un inceput.Ca un antrenament usor pe margine terenului daca vreti.De altfel am participat si eu la grup buy-ul facut de tvicol pentru una din sursele dezvoltate de dansul.Totusi am vazut o schema cu un optocuplor pe iesire care ataca grila unui mos care imi pune Ct-ul la masa.Adrian! IRF740 ar merge in loc de IRF840? 740 am vazut ca are Rds (on) mai mic decat 840. Toate cele bune, Mircea.P.S. Parinte, am vazut ca v-ati chinuit tare de tot si sunt convins ca ati acumulat multe cunostinte de impartasit. O sa apelez cu cea mai mare incredere la dumneavoastra.

Link spre comentariu

Adrian! IRF740 ar merge in loc de IRF840? 740 am vazut ca are Rds (on) mai mic decat 840.

Merg chiar mai bine.....doar ca eu propun 840 ca sunt mai ieftini (2 lei si ceva) si in faza testelor e foarte probabil sa se lase cu fum si artificii. Dupa ce o stabilizezi si merge ok poti sa pui 740 (au Rdson mult mai mic si Id mai mare)
Link spre comentariu

Cam asa ceva a iesit la prima strigare.Intentionez sa folosesc pentru racirea mosilor si a diodelor un profil U de aluminiu.Parea interesanta protectia cu traful de curent si cu mosul. A dezvoltat-o cineva? Sper ca am reusit attachament-ul.Toate cele bune, Mircea.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Gata! Astazi am reusit sa probez sursa mea. Se pare ca merge. Sarcina a fost una usoara de incalzire.In varianta mea de cablaj e o greseala. Nu sunt unite masele.Le-am unit prin doua rezistente de 5 ohmi in paralel.Am folosit IRF740 Frecventa calculata pe IR2153 in jur de 70KHz daca aritmetica nu ma inseala.Ct=435 pF iar Rt= 32,8k ajustat dintr-un semireglabil.Traful este un EDT34 cu miez 3C90. Primar 40 de spire (2x20) bobinat cu 6 fire de 0,3 mm.Ecran foita de cupru intre primar si secundar. Secundar 2x12 spire bobinat cu 8 fire de 0,3 mm.Mentionez ca desi mi-am procurat si litze nu am reusit sa dezizolez capetele asa ca nu le-am folosit.La redresarea de dupa secundar am folosit diode ultrarapide duble, MUR1620CT pentru raiul pozitiv,respectiv MUR1620CTR pentru raiul negativ.( Samples are available from ON semi)Bobinele de iesire am inteles ca nu sunt prea pretentioase si am bagat si eu ochiometric sarma de 1,2mmastfel incat sa acopar tot torul de fi 25mm.Cam asta este.Mi-am procurat niste drivere care seamana cu IR 2153 (NPC1392, NPC 1393) dar nu am gasit nici o aplicatie cu ele. A mai folosit cineva driverele sus numite?

Link spre comentariu

Sursa arata bine, doar si eu am facut-o problema este ca nu are nici un fel de protectie, la primul scurt pe iesire au sarit in sus mosfetii, IRF740 sunt si nu prea ok, la o supratensiune pe retea o sa ai o tensiune periculos de mult apropiata de maxiul lor, adica 400V pot ei maxim, iar dupa redresare sunt aproximativ 355V asta cu 220 la retea, calculeaza tu ce iese daca tensiunea de la retea se duce la 240V cum am mai patit si eu.In rest sursa arata ok, pune-o la treaba si zine si noua ce poate, eu am tras un maxim de 400W din ea dar se incalzea binisor radiatorul, eu nu aveam un radiator asa de mare ca al tau, desii la puterea aia mai mult ca sigur se va incalzii binisor si ala.Testeaza-o si spune si noua cat de stabila e varianta asta, cum se comporta, cat scade tensiunea in sarcina etc.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsul promt.In ceea ce priveste IRF-urile nu-mi fac probleme. Ar trebui sa ajunga tensiunea de retea la 280Vac ca sa fiu la limita.Ar trebui sa puste mai intai C-urile de filtrare care sunt pe 200Vcc. Sa vedem cum o sa reziste mosii la o sarcina mai serioasa.Oricum perechea asta de mosi de pe placa intentionez sa o sacrific si sa testez si niste IGBT-uri NGB8202NT4G si NGD15N41CLT4G( Samples are available from ON semi)Toate cele bune,Mircea.PS. Ecranele unde le leg? Din cate am vazut la o sursa de comp erau conectate la pinul de inceput a infasurarii primare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator tyc

Care ar fi modalitatea de izolare a platbenzi de Cu,recuperata din trafurile de sudura ; acolo platbanda e de latimea bobinajului=>o spira /strat si straturile sant izolate intre ele?

Link spre comentariu

Te rog pune linkurile normal,chiar nu are rost sa le treci intr-un text care il uploadezi pe forum De ex: http://320volt.com/ir2153-ve-atx-trafo- ... isli-smps/Si merge foarte bineSi linkul mai e postat si pe pagina trecuta si l-a repostat si lorik...Asta nu inseamna ca incerc descurajarea postarii informatiilor :speriat

Ar trebui sa stiu asta,si asa cu fisierul text m-a ajutat un coleg,mi-e rusine ca eu mai cert pe altii la meseria mea si nu stiu maruntisuri cu calculatorul,poate ca este din cauza ca am reparat multi ani tv. cu lampi.Promit sa ma ,,perfectionez,,in lucrul cu calculatorul.
Link spre comentariu

Cam asa arata cu rezistentele de sarcina.Sunt doua rezistente de 27 ohmi la 100W pe fiecare ramura. Rezistentele se incing de nu poti sa pui mana pe ele cam in 60-70 de secunde.Sursa nu prea s-a sinchisit de sarcina d.p.d.v termic.Eu zic ca se merita construita sursa mai ales ca se pot recupera piese din surse ce comp busite.IR2153 costa cam 7 lei.Toate cele bune,Mircea.

Link spre comentariu

era necesar sa faci fisier text si sa-l urci pt un link? :sparge: :bataie http://320volt.com/ir2153-ve-atx-trafo- ... isli-smps/

Salut,o sa-ti spun o mica poveste,nu e obligatoriu sa o citesti:am cerut ajutorul unui coleg,absolvent informatica,spunandu-i exact ce doresc-eram pe site-ul de mai sus si raspunsul a fost fisierul postat.Ce sa fac in acest caz?Sa renunt la forum?S-a mai suparat cineva ca scriu ca un programator,si cand i-am spus ca nu stiu sa scriu aliniat m-a trimis la scolarizare.Eu speram sa va ajut cu experienta de 33ani in surse cu mici sfaturi,sa nu mai mergeti pe drumuri batute de altii si sa profitati din plin de faptul ca cineva din Suceava(Oradea,Craiova,etc.) pune o intrebare si si eu din Titan las aparatul in lucru si incerc sa ajut dupa puterile mele.Poate sant depasit si trebuie sa ma retag.Cu toata consideratia
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări