paul14 Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Nu am legat direct pe amplificator. In priza din care am alimentat sursa mai era legata si o statie.Intr-adevar ca filtraj am 4 bucati de 3300uF, dar nu a aparut niciun volt pe ele. Am izolat pe placa sg-ul de ir si am scurt intre pinul 9 si 11/13 la ir, deci e dus, altu.O sa pun un osciloscop "real" pe iesiri la sg. N`am chef sa mai stric si placa de sunet in pc Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 16, 2010 Partajează Postat Decembrie 16, 2010 Nu am legat direct pe amplificator. In priza din care am alimentat sursa mai era legata si o statie.Intr-adevar ca filtraj am 4 bucati de 3300uF, dar nu a aparut niciun volt pe ele. Am izolat pe placa sg-ul de ir si am scurt intre pinul 9 si 11/13 la ir, deci e dus, altu.O sa pun un osciloscop "real" pe iesiri la sg. N`am chef sa mai stric si placa de sunet in pc Scuze, cand ai zis ca auzi pacanituri in boxe am crezut ca la boxa de la iesirea amplifului alimentat din sursaAm presupus ca n-ai osciloscop serios, de aceea am propus o alternativa ieftinaincearca ce ti-am zis mai sus(traf separator, condensatori mici) dupa ce inocuiesti piesele defecte si da-i iar bicevezi daca se aprinde becul din secundarbecul din primar ti s-a aprins atunci cand s-u incarcat condensatorii de inalta tenscu trafo separator poti face scurt ca nici o piesa nu crapa la curentul ce-l poate el livra Link spre comentariu
paul14 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Cam asa arata pe iesirile sg-ului. Am descoperit si ce a puscat ieri...traseul de la pinul 7 al ir-ului ce duce la dioda de la mosfetul care a bubuit. Link spre comentariu
silicipi Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Salut Paul!Bravo ptr curaj si realizare, si cm pe aici se opresc aprecierile.Acum ce am eu de comentat, cablajul executat maimult decat slab, cablajul intr-un SMPS are un rol crucial, eu am patit-o pe propiam-mi piele, si eu l-am facut mult mai ingrijit si am avut belele cu duiumul, asa ca revizuieste cablajul, e pacat de munca ta si de piesele folosite. In cazul tau cablajul e motivul ptr insuccesul tau.Al doilea motiv al insuccesului tau e traful, care este iarasi hotarator, eu as spune ca traful si executia lui reprezinta 50% in SMPS, cablajul 40% si restul de 10% celelalte componente si realizarea montajului in sine plus mici secrete.Acum trafu , in nici un caz nu se bobineaza asa cum ai facut tu, scz ca sunt mai dur dar asta e, trafu tau e varza. Cum nici, ca si mine, nu ai acces la Litzwire, fa asa cum am facut eu, desiii e criminal de greu de bobinat, mie mi-au luat 2 zile, prima zi era gata sa-l dau de pereti. Eu am facut asa, primarul , 12+12 spire, l-am bobinat din 2 bucati, si anume, mai intai prima jumatate de primar, 12 spire, apoi secundarele si la sfarsit cealalta jumatate de primar, pana aici nimic nu, cred.....acum vine partea nasoala, sarma de bobinaj si bobinajul in sine, cum eu nu am avut litzwire, am folosit , ptr primar 8 fire de CuEm de 0,6 care suporta un curent de 0,9A, asta umflat putin, si inmultit cu 8, rezulta un curent de 7,2A ptr primar, ptin cam la limita, dar asta e. Smecheria este sa bobinezi cu toate cele 8 fire in acelasi timp,dar nu asa aiurea, ci firele sa fie toate unu langa altul, adica bobinezi cu 8 fire unu langa altul, cam ca o platbanda de 8 fire , cam asa vin, imi pare rau ca nu am facut ceva poze, dar daca e nevoie pot exemplifica de proba, cred si sper sa fii inteles, intre fiecare strat de bobinaj, se pune izolatie, hartie ffff subtire daca nu ai ceva mai bun, eu am recuperat ceva izolatie din trafurile de UPS bobinate cu platbanda de cupru. Eu am folosit 8 fire ptr a obtine cate 6 spire per strat de bobinaj, asa mi-a permis carcasa de ETD49, LA etd59 PROBLEMA SE SCHIMBA, fiind disponibil un sptiu mai mare. Primarul l-am bobinat astfel in 2 straturi, dupa care se punde izolatie serioasa, cel putin 3 randuri de banda izolatoare, (daca nu ai ceva mai bun, eu am gasit la magazinele de electrice banda izolatoare lata de 4 cm, ignifugata, si e ok, doar ca e ceva mai groasa), dupa am bobinat prima jumatate de secundar si am folosit 9 fire de 0,6, unu langa altul, bobinandcu 9 sarme in acelasi timp, e criminal, crede-ma, cine a mai facut ma crede, am bobinat 10 spire, in doua straturi, cate 5 spire per strat de data asta, izolatie serioasa apoi celalata jumatate de secundar, exact la fel ca si prima jumatate, izolatie zdravana, acum daca mai ai vre-un secundar auxiliar il bobonezi pe asta, dupa care izolezi iar zdravam din nou cel putin 3 straturi, ATENTIE izolezi secundarul de primar deci nu e de joaca, urmeaza acum celalta jumatate de secundar, exact la fel cu 8 fire de 0,6 unul langa altu, in 2 straturi, izolezi binisor dupa care montezi miezurile si clemele de prindere ale miezurilor, eu adiacent am imbracat traful, pe exterior cu platbanda de cupru, asta ca un blindaj electromagnetic. Cam asta e tot, si desi pare usor, crede-ma ca nu e deloc, are sa-ti scoata peri albi dar daca nu ai litzwire sau platbanda subtire eu unu nu vad alta solutie in obtinerea unui traf de SMPS cat de cat bun, ca nu nici pe departe la fel de bun ca cel bobinat cu litzwire,dar rezultatele sunt satisfacatoare, mie nu mi se incalzeste decat putin cu sursa incarcata la o putere de 800W, iti voi pune mai pe urma o poza cu traful gata. O seara bna si spor la mesterit! Link spre comentariu
paul14 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Buna seara!Din pacate cam trebuie sa ma folosesc de cablajul care il am; este cel din atasament. In oras nu gasesc cablaj, iar bani de alta comanda nu prea am... La traf cam aveti dreptate, mai e de muncit In primar am folosit un soi de litzwire, 1.34mm cu 7 sarmulite. In secundar am pus acelasi fir, dar cate 2 in paralel. Am respectat 12+12 in primar si 2*10 in secundar.Din cate imi dau eu seama, sg-ul a scapat, iar ir-ul trebuie inlocuit.A doua problema ar fi bobinele pe iesire. Cum se vede si in poze, am 2 toruri cu sarma de 1.84 pe ele, 13-14 spire.Ca ideee...cam ce ar fi gresit la cablaj? Modul cum l-a gandit tipul de pe diyaudio sau modul cum l-am executat eu? Eu ma chinui cat pot de mult...cam ce sanse as avea sa reusesc cu cablajul asta? Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Cablajul ala, macar respecta perfect schema electrica? Fara greseli, scurturi, carpeli?Sarma aia din primar, vrei sa faci aparat de sudura? Sapte sarme de 1.3 ?! Mai subtire nu ai?Fa partea de comanda si cea de putere sa mearga corect fara traf (pui un bec de veioza, de care ai, in loc de primar!) si la bornele becului trebuie sa poti vedea exact dreptunghiurile ce ti-ai dori sa intre in traf, evident factorul de umplere va fi maxim pt ca nu ai nimic la iesire. Eu asa am facut si nu am ars nimic. Lasa-mi o adresa pe privat daca e, si iti mai trimit si eu cate ceva din astea , saptamana viitoare cand ajung la posta...parca prea te chinui de mult... Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 ...bobinezi cu toate cele 8 fire in acelasi timp,dar nu asa aiurea, ci firele sa fie toate unu langa altul, adica bobinezi cu 8 fire unu langa altul, cam ca o platbanda de 8 fire... ...e criminal' date=' crede-ma, cine a mai facut ma crede...[/quote'] Adică să înțeleg că o spiră e formată din 8 fire aranjate unul lângă celălalt, în paralel?! De ce?! Atunci cred că trafu ăla chiar e criminal... sau asta o fi o altă formă de autoflagelare. E mult mai bine, mai ușor și mai normal să bobinezi cu firele împletite/torsadate; nu te chinui în stil sado-maso și nu mai ai probleme cu posibilele diferențe de tensiune între cele două ramuri. Link spre comentariu
paul14 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Cablajul ala, macar respecta perfect schema electrica? Fara greseli, scurturi, carpeli?Sarma aia din primar, vrei sa faci aparat de sudura? Sapte sarme de 1.3 ?! Mai subtire nu ai?Fa partea de comanda si cea de putere sa mearga corect fara traf (pui un bec de veioza, de care ai, in loc de primar!) si la bornele becului trebuie sa poti vedea exact dreptunghiurile ce ti-ai dori sa intre in traf, evident factorul de umplere va fi maxim pt ca nu ai nimic la iesire. Eu asa am facut si nu am ars nimic. Lasa-mi o adresa pe privat daca e, si iti mai trimit si eu cate ceva din astea , saptamana viitoare cand ajung la posta...parca prea te chinui de mult...Nu m-am exprimat prea bine...in primar litzwire-ul are 1.34mm si este format din 7 sarmulite torsadate.Cablajul este identic cu al tipului de pe diyaudio, numai ca eu am cateva carpeli...sunt 2-3-4 locuri unde nu s-a transferat tonerul bine si unde mi-a puscat ieri. Sunt trasee de comanda si le-am refacut cu sarma subtire.Astept ziua de luni sa vad daca au in oras ir-ul si cum il schimb o sa incep iar cu masuratorile. Bec pe alimentare deja am, o sa pun si in locul primarului. Bine ca am facut rost de un osciloscop pe care pot sa`l tin cat am nevoie.Sper sa ma descurc cu ce am eu...daca nu o sa va trimit adresa pe privat Link spre comentariu
silicipi Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Treaba cu 8 fire puse unul langa altul este pentru a micsora inductanta parazita dar si ptr a incapea bobinajul, torsadate am incercat si nu incape, puse unul langa altu e unuica solutie, plus ca si izolatia intre straturi se poate ace in mod serios, si ca ultim aargument , am trecut pe la remat si mi-am luat surse busite de tot felul, si am desfacut zeci poate sute de trafuri in comutatie , si majoritatea erau bobinate asa, ce-i drept nu cu asa de multe fire in paralel, cel mai mult am gasit cu 6 fire de 0,6, eu a trebuit sa ridic numarul deoarece din calcule imi iesea ca ptr o sursa de 800W in secundar curetul in primar tre sa fie de minim 8,5A, si am incercat sa ma apropiii cat de mult posibil de aceasta valorea, ptr alte detalii stau la dispozitia oricui, cu cat ma pricep eu. Cablajul ala e ok, dar executat destul de naspa de dvs, si pe langa aasta nu e prevazuta pe cablaj s protectia la scurtcircuit di suprasarcina!, ar trebuii revizuit cablajul, eu va pot ajuta cu un cablaj, dar am avut ceva de furca cu el, si acum stiu ce trebuia facut, strigati, si o sa incerc sa va ajut, atat cat pot.Bobinele de pe iesire sunt cat de cat ok, dar ideal ar fi sa fie ambele pe un singur tor, tocmai de aceea am sugerat, asa cum m-a invatat si pe mine altcineva mai priceput, sa lipiti cele 2 toruri disponibile ca sa cresteti suprafata lor si sa bobinati apoi cu 2 sarme in acelasi timp, fazand apoi corespunzator cele 2 bobine, in felul asta veti avea la iesire o tensiune simetrica!O seara buna! Link spre comentariu
moro Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Dupa razboi multi viteji se arata, is curios din cei care critica pe aici cate surse in comutatie au realizat functional ma refer Adică să înțeleg că o spiră e formată din 8 fire aranjate unul lângă celălalt, în paralel?! De ce?!Ca sa vezi, in regim de amator este mult mai greu sa impletesti simetric 8 fire in paralel, cel mai bine este asa cum a facut silicipi si cum fac si eu dealtfel cand bobinez transformatoare. Daca bobinezi cu fire impletite nesimetric nu faci altceva decat sa inrautatesti cuplajul magnetic intre infasurari, spirele nefiind simetrice vor fi spatii neuniforme intre spire. Litzwire clar da clasa, insa acelea sunt cu sarme mult mai subtiri si bobinate de masini specializate Link spre comentariu
paul14 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Treaba cu 8 fire puse unul langa altul este pentru a micsora inductanta parazita dar si ptr a incapea bobinajul, torsadate am incercat si nu incape, puse unul langa altu e unuica solutie, plus ca si izolatia intre straturi se poate ace in mod serios, si ca ultim aargument , am trecut pe la remat si mi-am luat surse busite de tot felul, si am desfacut zeci poate sute de trafuri in comutatie , si majoritatea erau bobinate asa, ce-i drept nu cu asa de multe fire in paralel, cel mai mult am gasit cu 6 fire de 0,6, eu a trebuit sa ridic numarul deoarece din calcule imi iesea ca ptr o sursa de 800W in secundar curetul in primar tre sa fie de minim 8,5A, si am incercat sa ma apropiii cat de mult posibil de aceasta valorea, ptr alte detalii stau la dispozitia oricui, cu cat ma pricep eu. Cablajul ala e ok, dar executat destul de naspa de dvs, si pe langa aasta nu e prevazuta pe cablaj s protectia la scurtcircuit di suprasarcina!, ar trebuii revizuit cablajul, eu va pot ajuta cu un cablaj, dar am avut ceva de furca cu el, si acum stiu ce trebuia facut, strigati, si o sa incerc sa va ajut, atat cat pot.Bobinele de pe iesire sunt cat de cat ok, dar ideal ar fi sa fie ambele pe un singur tor, tocmai de aceea am sugerat, asa cum m-a invatat si pe mine altcineva mai priceput, sa lipiti cele 2 toruri disponibile ca sa cresteti suprafata lor si sa bobinati apoi cu 2 sarme in acelasi timp, fazand apoi corespunzator cele 2 bobine, in felul asta veti avea la iesire o tensiune simetrica!O seara buna!Va rog frumos fara "dvs", abea fac o luna de la al doilea buletin.Cablajul l-am facut cum am putut mai bine. Am dat print la imprimanta, am colindat 2 ore dupa un xerox unde sa`mi traga pe foaie foto, apoi am dat "print" cu fierul de calcat pe cablaj(curatat si degresat inainte). Cum am mai zis, s-a intrerup ici-colo(alea mai subtiri), dar am "refacut", am verificat si am continuitate pe toata lungimea traseelor. Mai incerc o data cu asta...Cablajul facut de dvs cum ar arata? Link spre comentariu
silicipi Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 uite cam asa viewtopic.php?f=41&t=34816&start=810 Link spre comentariu
mosfet Postat Decembrie 18, 2010 Partajează Postat Decembrie 18, 2010 Offtopic: cum imi dau seama din datasheet daca un tor e bun pt un traf, pt o sursa smps?In datasheet zice ca e din pulbere metalica (iron powder) si mai e un grafic cu pierderile in functie de frecventa si tensiune. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 19, 2010 Partajează Postat Decembrie 19, 2010 Ma gandesc sa incerc si eu o sursa in comutatie. Ma rapit simplitatea schemei cu IR2153 si cred ca este un bun inceput. A realizat cineva cu succes vreo schema cu driver-ul sus numit? Tare ma mananca sa ard cativa mosi cu schema asta: http://mates-el.wgz.cz/jednoduchy-neregulovany-impulzni Sunt deschis la orice alta propunere. Toate cele bune, Mircea. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Decembrie 19, 2010 Partajează Postat Decembrie 19, 2010 Schema este buna si foarte usor de realizat...mai mult timp o sa iti bati capul la bobinatul trafului.Intradevar ...o sa arzi destui tranzistori cu ea pentru ca nu poti sa ii faci nici o protectie eficienta si destul de rapida, nu are soft start si curentul de incarcare al condensatorilor de pe iesire o sa isi faca de cap cu mos-fetii (daca pui condensatori mari) si ar mai fi cateva neajunsuri fata de o schema cu SG3525.Schema e un inceput bun sa te familiarizezi cu SMPS-urile de la 220. Daca te hotarasti sa o faci foloseste irf840 (cum spune schema) ca sunt ieftini si nu iti pare rau cand crapa vreunu...Eu personal am facut si cu IR2153 si cu SG3525 cu driverIR2110 si pot sa spun ca nu se compara...cea din urma e muuuult mai stabila, mai sigura. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum