Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Ai ceva date despre el k eu nu gasesc mare lucru. Din cate am gasit ar merge la frecventa mai mare decat EI33. Ai o idee de ce putere poate debita?Nu are primarul impartit in 2 (40 spire in 2 straturi) dupa care secundarul de platband(9 spire cu priza pt 5V). Sa sparg primarul in 2 sau il las asa?Multumesc pt sfaturi

Link spre comentariu

lasa-l asa cum este, dar vezi mai intai sa nu fie cu intrefier, verifica sa nu fie spatiu pe coloana de mijloc, ca asa am si eu unul, tot ca al tau si nu e utilizabil in surse forward ci numai in flyback.Tot ce am gasit despre el este ca are Ae=102mm patrati, mai mult nimic. Cred ca poti scoate cam 400W cu el la o frecventa de maxim 48Khz.

Link spre comentariu

Nu are intrefier, asta a fost primul lucru dupa care m-am uitat. Am unu identic dintr-un monitor doar ca are intrefier si sta aruncat intr-o cutie. Primarul deja l-am impartit in 2, platbanda din secundar am taiat-o in lungime si am bobinat-o in 2x10 spire pt o tens de +-35V (ochiometric), deci acum e formar din:1/2 primar| secundar|1/2 primar.Legat de frecventa am gasit pe "gogu" ca ar merge pana la 250kHz... eu ma gandeam sa il incerc pe undeva pe la 70-80kHz. sursa din care l-am luat avea in mare parte componente SMD si nu am reusit sa masor CT (nu avea nici o notatie pe el).

Link spre comentariu

E firesc sa fie mai bun(ETD) din sursa de dell,astea-s facute in Irlanda,oricum componentele pt produsele de firma si daca sant facute in China ,au alt standard.Faza cu platbanda o mai intalnesti la convertizoarele de sudura(curenti mari).

Link spre comentariu

:freaza: abia astept sa vad ce poate. Sper sa mearga la o frecventa mai mare.

Sudura e pe ~50k,o platbanda obti si daca bati cu ciocanul 4 fire de Cu,aproximativ.Itrebarea e cat de lata trebuie sa fie platbanda f(Hz)?
Link spre comentariu

In cazul meu platbanda are 12mm latime si 0.3mm grosime (asa mi-a iesit din taiere)=> S=3.6 mm2=> poate debita 10A lejer. La o tensiune de +-35V, teoretic puterea ar ajunge la 700W...dar limita este ferita este ferita. :sparge: Nu mai tin minte exact....parca pana la 80kHz merge fara probleme conductor de 0.3mm, caz in care platbanda ar face fata.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

La sursa de +/-50v de pe pagina 11 sau 12, bobinele de pe iesire de 20uH merg facute pe toruri galbene din surse de pc?

Si mai vreau sa stiu daca pot sa folosesc diodele astea:

http://www.pdfdownload.org/pdf2html/vie ... Xyzrwu.pdf pe parte de +/-50v

Si daca celelalte 4 diode rapide pot sa le inlocuiesc cu astea:

3 de astea http://www.pdfdownload.org/pdf2html/vie ... F12046.pdf

si una asa http://www.pdfdownload.org/pdf2html/vie ... %2F972.pdf

Sau daca in locul astora 4 merg mai bine cele din surse de pc, care se gasesc pe langa tranz din primar.

Link spre comentariu

Salut!Da poti folosii toruri din sursele de pc, din cele galben cu alb, poate ai noroc si gasesti unele mai mari , asa cum am gasit eu, in niste surse mai bune, daca nu folosest ce ai, dar ar trebuii sa fie de minim 26mm in diametru exterior, bobinezi 12-14 spire cu conductor de 1,5, sau mai bine cu maimmulte sarme de diametru mai mic, gen 0,8 sau 0,6, in functie de frecventa la care lucreaza sursa.Diodele alea STPR1620 sunt fffff bune, dar ai grija sunt defapt diode duble cu catodul comun, deci va trebuii sa unesti cele 2 picioruse de anod impreuna ca sa iti duca 16A, acolo in datasheet zice ca suporta maxim 20A, dar nu as risca asa de mult, daca te multumesti cu maxim 8A poti folosii o singura dioda, dar mai bine unesti anodurile si ai o dioda de comutatie de 20A/200V. Daca le ai deja pe astea folosestele, dar eu recomand diodele gen BYV79, suporta 14A maxim, sau MUR1560, care sunt mult mai bune dar mai scmpe, astea duc 15A si 600V, e mai bine fiindca nu stii ce spikuri apar pe acolo.Cat despre celelalte diode, recomandat ar fii sa pui 4 de acelasi fel, ce ai propus tu la inceput sunt fffffff bune, dar iti trebuiesc 4 , daca ai poti folosii si pe cele din sursele de PC, gen PR1507, sau FR157, 153 etc sunt ffffff bune atata timp cat nu ai nevoie de un curent mai mare de 1A, ele duc maxim 1,5A dar nu te sfatuiesc sa le testezi la maxim.Eu am facut sursa aceea si functioneaza fffff bine, am tras pana acum maxim 750W, asta ptr ca am ca si diode de redresare BYW29 car nu duc mai mult de 8A, si nu vreau sa ma risc la cat am muncit la ea. Ptr orice alt ajutor , cel putin eu, atat cat ma pricep iti stau la dispozitie.

Link spre comentariu

Va multumesc mult pentru raspuns!Deocamdata sunt la stadiul cand strang piese si incerc sa fac cablajul. Cablajul trebuie sa-l modific putin deoarece a fost gandit pentru 8 diode(cate 2 in paralel), iar eu o sa folosesc diode duble(2 pentru inceput, apoi pun 4). Am 2 STPR1620 si cred ca-mi sunt suficiente pentru kw-ul care vreau sa-l scot(8A si +/-60v). In locul diodelor MUR440 o sa pun 31df4, iar in loc de MUR120 pun FR150(eventual 2 in paralel daca se incalzesc). Toruri am de 26mm, o sa incerc sa fac rost de unele mai mari.Daca fac rost, vreau sa bobinez traful cu tabla de cupru :freaza:

Link spre comentariu

Nu stiu cum vrei sa obtii +-60V prin redresare cu 2 diode duble cu catod comun,pt ce vrei sa faci tu e nevoie de o dioda dubla cu catod comun si de una dubla dar cu anod comun, ceva de genul perechii MUR1620CT cu MUR1620CTR, una cu catod comun cealalta cu anod comun, si nu-s scumpe deloc, costa cam 6 lei ambele, eu deja mi le-am comandat, si vreau safac experimente sa vad cum se comporta sursa cu ele, insa tot mai bune cred ca sunt 4 diode gen MUR1560, duc 15A la 600V in conditii optime. Acum cu platbanda aia de cupru, treaba sta cam asa, platbanda nu prea se preteaza ptrtensiuni mari, ci mai mult ptr tensiunimici si amperaj mare, gen 12V/40-50A, dar daca tii mortis, fa asa, bobbineaza primarul cu platbanda si secundaaarul cu litzwire, gen 200x0,08

Link spre comentariu

Aveti dreptate, nu mi-am dat seama :jytuiyu O sa opresc totusi diodele STPR1620 pentru ca sunt sigur ca sunt originale de la mama lor, ST, si mai comand 2 MUR1620CTR. In felul asta ajung la 16A/dioda la fel ca MUR1560, numai ca mult mai ieftin. Cred ca asa impac si capra si varza.Nu tin mortis sa bobinez cu tabla de cupru...citisem pe forum ca ar fi mai bine, dar nu mai stiam pentru ce tensiuni. Am ceva litzwire, nu chiar asa "marunt" care sper sa-mi ajunga macar pentru secundar in cazul asta.Radiatoarele care le-ati folosit, cam ce dimensiuni aveau?

Link spre comentariu

Intrebare poate stupida: care-i modul corect de a bobina un filtru de retea pe un toroid?1. rasucesc cele doua fire impreuna si apoi le bobinez pe toroid2. bobinez cate un fir pe fiecare jumatate a toroidului, in sens opus (in oglinda)3. bobinez cate un fir pe fiecare jumatate a toroidului in acelasi sens (ca si cum ar fi o singura infasurare, taiata pe jumate)Eu inclin spre 3 (de fapt e cam acelasi lucru cu 1), dar nu sunt f sigur.Am vazut filtre bobinate atat in modul 2 cat si in modul 3, nu mai stiu pe unde am citit ca zicea cineva ca daca le bobinezi in modul 2 ar fi gresit din nu stiu ce motive.

Link spre comentariu

Doar nr 3 e corect, pt ca cele doua jumatati trebuie sa para in serie in circuit, nu sa se anuleze. Se bobineaza pe jumatati opuse pt ca izolatia sarmei nu vrea sa suporte cei 220V permanent, iar miezul e izolator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări