Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Nu, e de 100nf, eu am facut schema initiala, o sa o gasiti in arhiva pusa de mine mai sus putin. Treaba e ca sursa face ca nebuna doar daca conectez sarcina dupa redresarea finala, daca pun direct pe trafo , se aude ceva galagie din trafo choper dar nu ffff tare , daca il cufund in lac zic eiu ca sa fie ok. Ce ziceti secundarul facut cu 5x0,55 ce curent poate debita in secundar , mie mi-au iesit aproximativ 4A, daca iau J=3A/mm ptrat, si ceva mai mult daca iau 4A/mm patrat, P.S. Nu am semireglabil pt tensiune, uitati-va va rog la schema initiala nu la ccea cu modificari, ci la ce cu tranzistorul acela PNP intre pinii 2 si 4 ai TL494, asta e schema pe care discutam.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

OK, am vazut-o. Era mai bine cu reglarea tensiunii, oferea stabilitate. Asa tensiunea de iesire depinde de consumator, in plus, sursa functioneaza cu factor de umplere maxim tot timpul. Am vazut pe o poza cu ceva resou, ca torurile nu sunt impreuna. Care e situatia acum?In cazul asta curentul se poate stabilii experimental, j=5,9A/mm² pentru 7A. Nu pot sa spun rapid ce putere disipa. Se poate calcula.O chestie ce da de gandit: tranzistorul de pe softstartul TL494 (pin4) scoate din functie sursa daca alimentarea TL scade sub 14V, sau cel putin legat asa cum este pe schema. Daca el exista in realitate, alimentarea trebuie sa fie intre 14V si 18V.

Link spre comentariu

Asa este, su din acest motiv am micsorat rezistenta de 22k din ba tranzistor catre masa, si acum cred ca trebuie sa modific rezistenta de 10k din cursorul semireglabilului protectiei fiindca eu cred ca aici e problema cu carait trafo de putere, se intampla ceva cu semnalul, se vede si pe osciloscop, masurat in primar trafo driver. Vreau sa maresc rezistenta aceea de 10 undeva la 15 k, ce ziceti va functiona asa?

Link spre comentariu

4k7, mai mare nu am incercat dar cu 10K si alimentare PWM la 12V sursa nu functioneaza calumea, in gol merge dar cu sarcina o ia razna. S fie problema tot de aici? Ce modificari ar trebuii facute aici ca sa incropesc si o reglar a tensiunii de iesire/ Cumva pinul 1 pus la masa printr-o rezistenta de 4k4 si apoi venit cu o rezistenta de aprox 10k in serie cu un semireglabil din bara de + a tensiunii de iesire?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Plec, dar revin.Nu 4k7 e problema, dar valoarea asta face inutila prezenta tranz. BC. Integratul opreste impulsurile oricum, sub o anumita tensiune de alimentare.Recapituland: Sursa mergea acceptabil pana la scaderea tensiunii de 15V si reglarea protectiei. Inainte mergea bine pe traf si pe cond.? Dupa asta ea nu mai merge bine pe traf sau pe cond.? Sau pe nici una?Se poate incerca revenirea la situatia anterioara cu o sarcina de 200-300W si urmarii rezultatul. Care este? Protectia se anuleaza din semireglabil.

Link spre comentariu

Am sa incerc sa pun sarcina pe secundar trafo direct sa vad care este situatia, sursa in gol cu sarcina un bec sau cu o sarcina pana in 100W merge bine, nu inteleg de ce face urat asa. Initial a functionat si pe redrsare, dupa care nu a mai vrut, o sa incerc direct pe traf si revin cu informatii.

Link spre comentariu

Am si eu o sursa coboritoare , 220/24v .Problema e ca i-mi trb 14v .Cum pot actiona asupra ei sa scoata 14v. Sper sa fi postat bine . Daca nu scuze.MUltumesc pentru eventualele sfaturi.Iata si ceva poze.Nu stiou de ce nu intra pozele.Sau trb sa mai astept? trebuiau arhivate

Link spre comentariu

tyc rezistentele r4 si r5 sant de 5,1ohmi .am pus de 27 ohmi tot asa a ramas smilexde acolo nu se poate obtine decat o variatie de 2 max 4vo sa incerc sa scot schema , dar poate a mai a avut careva o asemenea prb .multumesc

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@vergil Tocmai de aceea am aratat si spre reostatele din jurul semireglabilului. Daca se schimba crescand cel dinspre masa sau scazand cel dinspre +, tensiunea va scadea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări