Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Daca becul se arinde cat de cat, schimba C di RC(snubber). Daca n-are efect, s-ar putea sa fi nevoit sa desfaci traful. Trebuie sa plec, nu dispera, poate mai sunt binevoitori care pot ajuta in seara asta...

Link spre comentariu

Becul se aprinde cum e si normal cand conectez sursa la retea dar apoi imediat se stinge, deci e ok . Nu-s ce Dumnezeu sa-i mai fac. Ma exaspereaza pt ca si la o putere de cel mult 50W trasa din secundar, adica cu un bec de 150W/220v, tranzistorii choperi se icalzesc destu de bine, poti tine linistit mana pe ei, dar in mod normal ar fii trebuit sa fie reci, iar la un consum de 400W se incing binisor chiar si cu un radiator, car ce-i drept nu e ff mare, e din surse de PC, dar e gros de 6mm, o sa pun o poza cu sursa functionand cu un bec de 150W ca sarcina.D-l Moro, d-l Nelu 65 ajutati-ma va rog fiindca d-l smilex e pecat si sincer sa fiu nici nu mai stiu ce dumnezeu sa-i fac. Singura optiune ramasa e sa desfac trafo driver si sa bobinez 40 de spire in primar (20+20) si 50+50 de spire in secundar izoland inasa asa cum a zis d-l smilex secundarele intre ele, trafo driver in acest moment vand secundarle bobinate ambele in acelasi timp, intre cele doua jumatati de primar. sta e singura optiune care mi-a mai ramas, chiar nu mai stiu ce sa-i mai fac. Ajutor.....................ca mor de nervi!!!!!!!!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am revenit, dar tarziu.Trafo driver nu are legatura daca livreaza cei 12V pe grila. Semnalul pe grila e bun. Chestia cu becul avea rolul de a afla daca sunt probleme cu traful. E OK. Ar fi de vazut un semnal cu traful debitand direct pe o rezistenta (fara redresare) de 150-250Ω/200W (nu bec! poate un resou...) aflata intre capetele secundarului, ca si semnalul de vizionat. IRF840 are Rds=0,8Ω iar la aproximativ 130V in primar si 200W (sa zicem) exista un curent de 1,54A deci o putere disipata pe tranzistoare de 1,9W si impreuna, 3,8W ceea ce nu-i de neglijabil termic. IRFP450 sta mai bine la capitolul asta, n-ar trebui sa se incalzeasca mai tare. Sigur, toata disertatia anterioara nu tine cont de pierderile de putere la comutatie. Am sa ma mai uit pe cataloagele lor, poate mai aflu ceva de acolo. Daca comutatia incalzeste tranzistorii atunci, cu parere de rau, traful trebuie rebobinat pentru alta frecventa. Asta inseamna mai multa munca dar nu va influenta puterea debitata. Oricum, la datele privind MOS-ii nu se va putea obtine decat o anumita putere in topologia asta si atunci, de ce sa nu se faca asta la cea mai mica frecventa posibila? Toate merg mai bine la frecventa mai mica, inclusiv redresarea. Frecventa mare are aici rolul de a micsora dimensiunile pentru obtinerea unor puteri mari din maximul trafului, dar pentru asta trebuie piese mai bune. In orice caz, cablajul va ramane intact, iar tu, trebuie sa respiri adanc, si sa te inarmezi cu rabdare.Parca spuneam ca cele doua toruri formeaza un singur miez. Eu asa am calculat datele trimise dar evident, este obtiunea fiecaruia.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Trafo driver trebuie rebobinat doar pentru a satisface cerinte de izolatie. El se poate calcula asemeni trafului mare, cu tensiunea pe primar la 11V si o inductie mica (0,05-0,1T).

Link spre comentariu

O sa rebobinez si bobinele de pe iesire asa cum ati spus, dar nnu stiu daca vor intra cele 22 de spire pe ele, bobinele le facusem deja, si aincapusera 40 de spire pe fiecare. Treaba cu trafo driver e asa: am masurat tensiunea dintre masa si pinii primarului si nu am deat 6,2V, iar intr G si s tranzistoare, am montat IRFP450LC, mi-am facut curaj) nu am decat 5,2V e normal, sau e ceva gresit aici, poate am bobinat prea putine spire pe treafo driver sau poate aparatul de masura nu arata corect, desii din ce am vazut eu tensiunea e redresata dar e posibil ca eu iar sa vb prostiii. Aseara am pus la test de forta si sursa mica si din pacate spun ca si aceea a murit dupa vreo juma de ora tinuta cu consum d 200W desii radiatorul finalilor era aproape rece, e posibil sa fii ffacut eu vreo ghidusie, nu sunt insa sigur. O sa ma apuc de rebobinae trafo, dar nu stiu ce sarma sa folosesc, nu am decat sarma de 0.35, 0,5, si de 1. 0,35 e mica, la fel si 0,5 din care nu am prea multa iar 1 e mult prea mare.. Am scos trafo ETD49, si am pus un EI40, bobinat la repezeala si mergea binisor, la un consum de 311W, radiatorul finalilor IRFP450 se incalzea binisor abia mai puteam tine mana pe el dar racit usor cu un cooler care abia se invartea treburile s-au imbunatatit muult, dar nici chiar asa nu e bine, de aceea cred eu ca desii am identificat trafo Choper ETD49 ca fiind priincipala problema, tot mai cred ca amceva probleme si cu traf driver. Voi revenii pe parcurs, mai intai ma apuc de bobinat trafo driver, apoi trafo mare si dupa ssta bobinele de la iesire, conform indicatiilor dvs.Multumes inca o data ptr ajutorul acordat se pare ca sunteti singurul. Numai bine!P.S.Am calculat rapid si mi-au iesit 41 de spire in primarul trafo driver pt o tensiune minima de 10V in primar, dar asa cum am mai zis , mie tensiunea masurata acolo imi este de 6,2V, poate gresesc eu.

Link spre comentariu

in acest stadiu in care te afli,masoara amplitudinile semnalului pe primar trafo driver ,pe secundar trafo driver si pe grila -sursa la ambii finali, finalii montati si montajul alimentat normal,cu osciloscopul cu traf de 220-220 pentru separare de inpamantare , si pune si foto ale acestor semnale ,ca sa ne dam seama despre ce vorbim.poate ii dam de capat asa

Link spre comentariu

Momentan am desfacut trafo choper, si din pacate nu am treafo d e separare 220-220, pe viitor intentionez sa imi fac asa ceva dar momentan, trebuie sa ma descurc cu ce am. Dar daca decuplez masa de la Osciloscop nu ar merge, fiindca osciloscopul meu e deja alimentat prin traf, toate tensiunile le face din trafo acela, pe viitor imi voi confectiona asa cum am mai zis un traf de separare dar acum poate va fii bine si asa, si problema e ca la osciloscop nu am decat o sonda cu rapor 1:1, iar cea mai mare diviziune e cea de 50, si nu cred ca pot masura tensiuni mai mari de 100V, decai cam pica traaba asta.Ce am facut nou, am observat ca alimentand PWMcu 18V, pe primar trafo driver erau pste 17V, si pe secundare la fel, asa ca am montat stabilizatorul de 7815, ca PWM sa fie alimentat cu 15V. Voi reface trafo choper, ETD49, voi incerca sa fac primarul cu 6x0,5, si secundarul cu 7x0,5. si le voi bobina una langa alta chiar daca va fii infernal de greu, sper sa reusesc.

Link spre comentariu

daca masa sondei osciloscopului nu are legatura cu reteaua ,e ok,iar tensiunile cerute nu sar de 20V ,daca pwm este alimentat cu 15v deci sonda ar trebui sa fie suficientanormal era sa fie 12v nu 15 dar mai vedem.poti sa incerci sa faci primarul trafo final in doua straturi consecutive cu un ecran de platbanda de cupru intre ele si legat la masa, sa-l probezi asa,daca totul este in regula,pui si secundarul cat ai nevoie dupa aceea

Link spre comentariu

Uraaaaaaaaaaaaaaaaa! Am revenit cu rezultate fffffff bune, momentan sursa este in probe, incarcata cu o sarcina de aproximativ 500W, randamentde 88%, e nemaipomenit. Am rebobinat traful choper, in primar 12+12 spire cu 10 sarme de 0,45 una langa alta, cu toate odata, super nasol de bobinat asa, iar secundarul 2x10 spire cu 2x5 conductoare de 0,55, e cea mai acceptabila sarma de CuEm gasita prin casa. Toate bonbinajele facute cu sama spira langa spira, e criminal sa bobinezi cu 10 sarme odata., mi-a luat o jumatate de zi. Am schimbat radiatorul tranzitorilor, cu unul de procesor, destul de generos si cu un mic cooler care merge ffffff incet, are integrat si variatia turatiei in functie de temperatiura. Am incercat sursa asa dar neavand radiator pe diodele finale , cred ca a cedat una din ele, deoarece in momentul in care l-am lasat in consum de 500W pe secundar trafu a inceput sa caraie rau si am scos sarcina, si trafu a tacut malc desi avea in continuare un bec ca sarcina. Am conectat sarcina direct la iesirea traf choper si am dat drmul, totul mergea ok desi trafu mare caraie usor, scoate usoare zgomote, o sa-l bag in lac, tensiunea masurata la iesire cu sarcina de 500W conectata era de +-50V, nu stiu insa cat de relevanta. O sa vad acum care e problema , ce dioda a picat sa o inlocuiesc si sa le montez un radiator si lor. Mai am de modificat bobinele de pe iesire sa le fac pe ambele pe 2 toruri din surse de PC lipite unu de altu. Rezistenta din snuberul de pe primar se incalzeste binisor, abia poti tine mana pe ea in consum maxim. Trebuie sa coonfectionez si snuberele de pe iesire si nu stiu cum sa le calculez poate ma ajuta cineva cu o metoda de calcul de genul celei aratate de d-l smilex in calculul trafului choper.P.S. Pe viitor voi inlocuii trenzistoarele cu IRFP460PBF, pt a marii puterea

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Progrese? Felicitari pt. 88%, nu e rau, dar inseamna 60W pierdute in sursa pe tranzistori, trafo, diode si filtru. Tensiunea stabila e ±42V (reglabila). N-ar strica daca s-ar schimba condensatorul de 10μF cu unul de 2,2-4,7 aflat imediat dupa puntea de curent (nu dupa semireglabil) si cu o sarcina de 400-500W sa se regleze, din semireglbilul pt. curent, pana la sesizarea scaderii tensiunii, astfel toate incercarile ulterioare sa fie limitate in curent (se poate si mai putin pana la finalizare). Care e frecventa?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Uitandu-ma in urma, in lay, nu vad rezistorul de 22Ω. Ar trebui mutat pe sec. trafo curent, dar la ce-am calculat eu, valoarea potrivita ar fi 39Ω/min.3W, la raportul trafului de curent de 26,67.

Link spre comentariu

Buna dimineata! Sursa fnctioneaza bine, dar m-am grabit cu bucuriile. Daca conectez sarcina direct pe iesirea trafo choper sursa functioneaza acceptabil cu un randament de 89%, cu cat am marit puterea trasa cu atat mai bun e randamentu si stabilitatea. Trafu chitaie usor in sarcina maxima de 500W, problema este ca in momentul in care conectez o sarcina mai mare de 100W dupa puntea redresoare din secundar, (apropo, am facut bobina de pe iesire si tensiunea a ramas stabila la +-49V chiar si in consum de 500W, deci facuta cum trebuie se vede rolul ei). Rezistenta de pe trafo de curent am pus dar ii de 47Ohmi/2W, si e pusa imediat dupa puntea redresoare, o sa revizuiesc si o sa o pun imediat pe secundar trafo de curent, oricum se vede ca se regleaza cam greu protectia la putere mare, am ajuns aproape de capatul de jos alcursei, dar protectia intra si asa.Ceea ce am facut diferit a fosr sa alimentez montajul la 12V, ma refer la pwm, si tranzistoarele choper sunt aproape reci ciar si in consum de 500W.Dar acum problema mea este ca trafo caraie rau face ca toate alea si tensiunea o ia razna nu mai e stabila in momentul cand conectez un consumator mai mare de 150 de vati pe secundar intre +si -, daca am conectat un consmator de 100W intre masa secundar si + totul e ok , functioneaza normal. Diodele din secundar, BYV79-500, sunt bne, la fel si condensatoarele, bobina de pe iesire e ok, nu am insa snubere pe secundar, sa fie asta problema? Initial sursa functiona si asa fffffff bine, apoi dintr-o data a inceput sa faca asa , de unde ar putea sa fie problema?P.S. Frcventa e cea initiala la care a fost recalculat trafo si refacut de 55Khz pe trefo si 110 in oscilator

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări