Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Draga silicipi (fara dvs. - asta nu e lipsa de respect), eu sunt de parere ca n-are sens sa construiesti ceva daca nu stapanesti foarte bine teoria. E pacat sa distrugi piese pentru a ajunge la o concluzie anume. Daca aveai indoieli in ce priveste functionarea trafului, de ce n-ai intrebat in sectiunea aceea? Se poate si pe MP. Observ insa rapiditatea cu care vrei sa digeri informatii cat mai multe. Continuand, vei stapani domeniul, nu ma indoiesc, dar nu neglija teoria. Cand ai sa intelegi pe deplin cum functioneaza sursa, vei fi uimit de ce anume ai facut scurtcircuitand inductanta.Cu torurile nu vad ce sa faci acum, dar poate iti vor fi de folos candva.Am sa caut o solutie (gen toruri recuperate) si am sa-ti spun ce gasesc. Nu te grabii! Am nevoie de valorile cerute ale curentului.La MOS am exagerat un pic capacitatea ca sa fortez comanda, care trebuie sa mearga si asa. BD-urile din grila sunt pt. a simula un rezistor de valoare mica (de beta ori mai mica decat 3k3) in momentul off, micsorand timpul de blocare si implicit scazand puterea disipata pe comutatie a tranzistoarelor. La momentul on BD-urile se blocheaza.Pe cataloagele tranzistoarelor nu vad diferente dar s-ar putea sa-mi scape ceva.

Link spre comentariu

Acum studiind datele unor bobine de pe iesire am inteles clar ca nu se pot face pe toruri de genul celo pe care le-am cumparat, de la feroxcube, trebuiesc neaparat niste toruri gen cele galben cu alb, din sursele de pc, da nu cred ca va incapea sarma necesara pe ele.Acum am mai inteles ca scurcircuitand bobinele, nu am facut altceva decat sa le schimb inductanta (sper sa nu ma insel), nicidecum sa le anulez. Maine o sa incerc sa vad daca pot construi bobinele acelea pe un miez toroidal galben din surse de pc, si osa vad ce va iesii. E cumva posibil ca sursa sa se comporte asa de aiurea din cuza bobinei-filtru de pe iesire facuta de mine total aiurea , dupa cum m cam inteles eu acum? Mor de nervi ca am stricat niste mosfeti asa din prostie, ddar asta e. Sper totusi sa ma ajutati si in continuare, chiar daca sunt ceva mai mult in urma cu teoria. Se poate lua , macar de proba, teste, si un curent de 6A pe ramura de iesire, asta in speranta ca voi putea folosii un tor din sursele de PC, desii cred ca e cam mic.Daca nu ma insel, torul acela de la feroxcube il pot utiliza la confectionarea bobinelor di filtrul EMI de pe intrare, putand ffffff bine sa bobinez cu sarma de 1,2 ca sa duca un curent de 4A, dar e posibil s ma insel, corectati-ma daca gresesc.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Material 3F3. Facut pt. frecvente f. mari. Nu are randament bun la frecvente mici, dar poate fi folosit ca transformator la frecvente 100kHz-250kHz si daca se fac calculele, puteri folositoare (nu prea mari).PS. Te rog, fara dvs.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da. E posibil, dar nu sigur.Inductanta nu s-a modificat la scurt, ci a disparut in neant.Varfurile de curent au fost enorme (direct pe condensatorii de filtraj).Varfurile sunt mari si la saturarea miezului din lipsa intrefierului.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Un alt motiv ar putea fi riplul mare la momentul comutatiei. Chestia asta poate deschide un tranzistor (pe o frecventa mare) exact cand celalalt are in grila comanda on deja data. Asta poate fi un motiv ca un tranzistor mai slab sa se comporte mai bine deoarece se deschide la o tensiune mai mare pe grila. Doream sa vad formele de tensiuni din grila (cu factorul de umplere la maxim) si sa apreciez distantele in timp ale comenzilor de comutatie. Aplicarea unei tensiuni negative in grila face ca chiar daca apare riplul, sa nu poata deschide tranziztorul prin insumarea tensiunilor de comanda cu riplul. Am recomandat folosirea driverelor (tip TC4422) deoarece au impedanta foarte mica la iesire si sunt capabile sa suprime riplul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@ silicipi 2xETD49 poate la 55kHz, 0.17T,3A/mm², aprox. 1kW (sunt siderat de rezultat)Oricat calculez eu insa, nu pot obtine ce s-ar dori. Hai sa punem problema asa: - uita-te la exemplul practic forward-semipunte de acolo si asemanator, spune-mi care sunt limitele tensiunilor din primar (mai ales minima)?- ce curent (aprox) e necesar in primar la tens. minima pentru puterea dorita (100% randament)?- ce tensiune cade pe condensatorul inseriat cu primarul?

Link spre comentariu

Buna dimineata tuturor. Ma apuc imediat si o sa postez forma de unda actuala, fara sa schimb BD-urile cu MJE350 si fara sa micsorez rezistentele, poate asa identificam problema. Acum eu o sa masor forma de undda intre Grila si Sursa, adica direct pe capacitatea pe care o voi introduce artificial, cea de 4n7 in paralele cu rezistenta aceeea de 10K.

Link spre comentariu

Am facut ceva calcule asa cum mi-ati cerut, si treaba sta cam asa. P max 600W1.Limitele tensiunii in primar la o putere dorita de 600W ( am mai scazut fiindca nu cred ca pot obtine 800W cu ce piese am eu, vom mai discuta ) sunt intre 98V min si 160Vmaxim2. Curentul maxim pe primar ( randament teoretic de 100%) este de 6,2A3. Caderea de tensiune pe condensatorul inseriat cu primarul, care in cazul meu este de 1,5 microF/400V, este de 36V varf la varf, deci +-18V. Din calcule am dedus ca acel condensator trebuie sa aibe o capacitate mai mare, am unul numai bun de 2,7 microF/275V, tot dintr-o sursa recuperat.Astea sunt valorile la care am ajuns euLa o putere de 800W, din clcule a reiesit ca exista o cadere de tensiune prea mare pe condensatorul de filtraj a carui capacitate de 470 microF/200V este insuficienta. In cazul puterii de 800W mi-a iesit asa1. limitele tensiunii din primar sunt 84,5V min si 160V maxim2. Curentul din primar la 10A, enorm pt tranzistoarele mele3. caderea de tensiune pe condensatorul inseriat cu primarul de 1,5 micro/400 este de 48V, +-24V Trebuie sa mai modific ceva in valorile pieselor, sfatuiti-ma ce si cum sa fac. In 10 minute pun si poze cu forma de unda masurata la o capacitate fictiva de 4n7 si o rezistenta de 10K, masurata intre G si S, primele 2 poze iar celelalte intre masa PWM si Grila

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Arata binisor. Scaderea rezistentelor 3k3 va fi benefica. Atentie la dimensionarea lor in putere. Timpii on sunt suficient de mici comparativ cu off, ma face sa ignor fenomenul de care vorbeam, deocamdata.Am cerut acele date pentru ca ele vorbesc de la sine. Da, 2,7μF e mult mai bine (min.250V).Da, ceva trebuie schimbat. Sa vedem ce. Ce rol are sursa? Transformatorul ramane asa? Alte MOS sunt posibile? Fac precizarea ca la bobinajul respectiv, pt. j=3 conductorul admite in primar 3,5A iar in secundar 5,4A, dar asta conteaza mai putin acum. De retinut ca (eu am obtinut) primarul are 20mΩ iar secundarul are in total 16mΩ. Nu stiu ce e cu al doilea secundar, nu apare pe schema. (Toate astea daca am inteles bine diam. conductor=0,35mm, 12/14 fire)Ne-am putea limita la posibilitatile MOS existente. Datasheetcatalog.com -pdf-urile tranzistoarelor. Cum se vede, la temperatura 100gr.C - 8,8A. Pentru siguranta, max 5A, adica 500W, continuu, pt. 100V in primar. Sau alte MOS?

Link spre comentariu

Mos vor fii IRFP450LC, astia sunt cei mai buni pe care ii am, rezistentele acelea de 3k3 o sa le micsorez la 470 Ohmi, acum ce putere trebuie sa aibe astea , 0,6W ar fiii suficiente?Masuratorile sunt facute fara a face modificarile cerute, rezistentele acela micsorate si BD schimbat cu MJE, urmeaza sa fac si modificarile acestea, dar mai intai vreau sa confectionez bobinele de pe iesire. Am niste conductor de \Cu 1,5 recuperat, dar in stare buna si vreau sa construiesc bobinele, dar nu am ca si suport decat toruri galben-alb recuperate din surse de PC si din pacate nu cred ca pot bobina decat 40+40 de spire mergand cu 2 conductoare, de 1,5 in acelasi timp, si asta numai daca bobinez strans si cu atentie, sper sa intre, dar conform calculatorului Miniring Calculator, 40 de spire dau inductanta de 50 microH, insuficient din calculele mele, dar vom vedea, trebuiesc din cate am vazut minim 49 de spire, vom vedea cate voe intra pana la urma. Daca aveti ceva indicatii cu privire la confectionarea bobinelor, accept cu placere sfatulP.S. E asa cum am zis , primarul 22+22 spire spart in doua, respectiv jumatate de primar, apoi secundarele bobinate in acelasi timp, spira langa spira cu 2 conductoare de 0,35, si la urma cealalta jumatate de primar, asa am vazut bobinat in multe trafo driver. Sper sa fie bine, oricum sursa cealalta mica merge ffffff bine si tot asa am bobinat trafo driver, singura diferenta intre cele 2 surse fiind bobinele de pe iesire, si bineinteles traf choper, mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări