Vizitator smilex Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Eu n-am zis nimic, am intrebat. Dar zic acum, ca vad ca nu va suparati. Ca sa incarci un condensator la o anumita valoare e nevoie de un timp egal cu 3RC. Daca exista 1k pana la condensator, e nevoie de 30ms pana la incarcare (10μF). Cam cate impulsuri nebune se scurg in timpul asta? Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 destul de multeideea e sa le poata face fata finalii ,ca daca nu, bubuie Link spre comentariu
silicipi Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Baietiiii imi cer sincer scuze, eu in timpul real ( fiindca atunci cand ma apuc de construit montaje electronice, timpul trece cu viteza luminii) sunt preot si munca mea principala e Duminica si in sarbatori, deasemenea ori de cate ori are lumea nevoie de mine, si cum sunt undeva la tara, nu sunt ffff solicitat. Asadar preotia e munca mea cea care tine cu casa si aduce bani,(desii in cazul meu fffff putinei, parohia mica, dar asta e buni si aia decat deloc), iar electronica, e cea care cheltuie bani mai rau decat o femee de aceea azi am fost cu treaba si eu nici nu lucrez Duminica, sper sa nu fie cu suparare nimanui. Acum revenind la oile noastre, aseara m-am enervat, mi-am dat seama ca mosii nu sunt comandati cum trebuie, asa ca am alimentat partea PWM, TL 494 si sistemele totem-pole, cu 35V la limita maxim admisa de controlrul TL494, si treaba mergea mai bine, in sensul ca initial, tranzistoarele IRF840 nu se mai incalzeau asa de tare, si entuziasmat fiind am lasat sursa sa functioneze cu sarcina, un fier de calcat de 2000W, curentul tras din secundar era de 3,67A iar tensiunea stabila +-50V, asta cu bobinele din secundar conectate, apoi scotandu-le si punanad pe direct tensiunea a crescut la +-54V, iar curentul a crescut si el la 4A. Asta am facut doar aseara tarziu, pana cand a crapat din nou mosul de pe ramura pozitiva. Fierul de calcat are la rece rezistenta de 27 Ohmi. Restul afirmatiilor sunt cu alimentare de la 16V cc, a PWM-ului. Am retinut observatiile voastre si va multumesc mult de tot, o sa le pun in practica maine si sper sa ma ajutati sa fac sursa sa functioneze, asta pana nu raman fara mosii. Am ars vreo doi, inclusiv si un IRFP450. Cand am montat IRFP450 aveam masa comuna cu impamantarea de la priza(desii neconectata in acel moment), fata de care am montat doi condensatori mici de 2,2nF/2kV catre nul si faza, e vb de filtrul acela care taie tot ce se intoarce catre retea, respectiv un alt condensator de 2,2nF/3kV intre impamantare si tensiunea negativa ce alimenteaza finalii, o sa pun o poza cu PCB si o sa vedeti ce spun, asa am vazut ca se procedeaza in toate sursele mai de doamne ajuta, problema e ca in felul acesta, masa comuna PWM cu impamantarea de la priza care, momentan nu era conectata, imi facea o forma de unda urata rau, cand masuram intre masa PWM si direct Grilele mosilor, fara a alimenta de la retea ci doar PWM, intre G si S forma arata curat, dar intreupand legatura intre masa si impamantare, forma a revenit ok chiar si luand ca impamantare pt sonda, masa controlerului. In felul acesta am reusit sa ard un IRFP450, cel de pe ramura pozitiva, mentionez ca IRFP450 se incalzeau fffff tare cu sarcina un bec de 150W, asa s-a si ars acel IRFP450, IRF840 nu aveau problema asta. Mai am o pereche de IRFP450, dar astia sunt IRFP450LC, care o fii diferenta intre astia si cei simplii, oricum nu am de gand sa-i mai montez pana nu functioneza totul in regula chiar si cu IRF840 care ar trebuii sa functioneze OK chiar si cu o sarcina de 400W. O sa pun in contnuare si poze cu masa de lucru, (oricum nevasta-mea vrea sa ma ucida pt ce debandada am facut pe biroul calculatorului, dar asta e), si mai multe poze cu sursa in sine, cat si cu cea mai mica care functioneaza ireprosabil, si aceeea incarcata cu fierul de calcat ca sarcina desi furniza +-36V la 2,68A, functiona stabil, se incalzea ceva dar nu rau, si o sa vedeti ca radiatorul nu e asa dde mare, dar se incalzeau diodele de redresare, UF5408 dar asta am mai zis. Vazand cat de stabil functioneaza asta, m-am entuziasmat asa de tare incat in 2 zile am terminat sursa asta mai mare cu ETD49, dar asta imi face mofturi. Poate e doar de la BD-urile 140 alea din grilele mosilor, unu dupa cum am zis era de la inceput mai suspect, sunt din recuperari, are Beta 245 iar celalalt doar 140, deci ceva pare sa nu fie in ordine, nu stiu insa care cum sunt montate. Eu ma gandsc ca din moment ce sursa functioeaza, putere da, nu moare in sarcina desii nu are stabilizare (nu are retea de feed-back), problema tre sa fie de la traful driver in colo, etajul de putere in sine, deasemenea e posibil sa fie ceva spikuri urate rau, vom vedea maine. Acum d-l Smilex a zis sa pun o rezistenta de 10K si un condensator de 4n7, si sa pun poze cu forma de unda, dar cum , alimentat doar PWM, sau si de la retea? O sa fac maine modificarile, adica o sa pun MJE350 rezistente de 4,7 ohmi in grile si rezistenta de 3k3 o sa o micsorez undeva la 470 Ohmi, si o sa vedem ce iese, sper ca maine sa mai fiti pe net macar pe seara, poate ma ajutati sa pun sursa asta pe picioare, fiindca mor de ciuda, e a cincea varianta de sursa pe care o fac in ultimele 2 luni, timp in care am acumulat ceva cunostinte in domeniul SMPS, fara a avea nici cea mai mica pretentie ca stiu tot, mai e muuuuuuult de invatat. Am sa pun mai intai o arhiva cu schema sursei pe care am facut-o eu, cu precizarea ca am inlocuit puntea redresoare cu una de 25A si filtraj de 1000micrfarazi (4 bucati de 470micro/200V pusi cate doi in paralel), ETD49 ca si traf, BYV79-500, punte redresoare pe iesire, iar ca bobine de iesire am folosit un tor TN25/15 de la feroxcube http://www.adelectrocom.ro/product_info ... s_id=26479, pe care am dat 2x10 spire cu Cu de 1.6, fazate corespunzator, conform schemei, folosind un calculator de la micrometals, 10 spire pe torul ala inseamna o inductanta de 250microH, ceea ce cred ca e suficient, riplu e mic oricum , abia vizibil pe divizor 0,5 de pe osciloscop. PWM nu se alimenteaza ca in schema ci separat cu traf, tensiunea intre pinii 7 si 12, Vss si Vcc e de 16,7V. Va multumesc anticipat pt orice ajutor imi puteti da, in speranta ca pana la urma voi pune pe picioare sursa. Link spre comentariu
paul14 Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 La sursa "+/-50v" de pe pagina 29 pot sa folosesc etd49 in loc de etd59? Cel din urma e cam de 2 ori mai scump decat primul. De asemenea si ce material e mai bun, 3c90 sau 3f3? Sursa intentionez sa o folosesc pentru 2 Quasar-uri. Link spre comentariu
silicipi Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Din cate am vazut in varianta a doua a sursei se foloeste ETD49, si au reusit sa traga cu succes si 1200W din el fara sa sara in aer cine stie ce piese, foloseste cu incredere ETD49, iar ca material 3C90 e ceva mai bun decat 3F3, desii il poti folosi si pe ala daca nu ai altceva. Link spre comentariu
paul14 Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Piesele mai importante( sg, ir, mosfeti, traf, diode etc) o sa fie noi, iar restul din recuperari. Etd49 e cam 10 lei, iar etd59 e 20 si ceva, pe langa faptul ca si pretul la carcasa si clema e mai mare la etd59.Deocamdata fac o lista cu piesele necesare si studiez ofertele. Astept si smps-ul lui sorteh sa vad ce pret are.Multumesc pentru raspuns Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 pretul la ETD-uri se refera la o tola si cum traful nu poti sa-l faci decat cu doua tole.......... Link spre comentariu
paul14 Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Bine ca mi`ati spus...credeam ca e firesc ca pretul sa fie pentru ambele bucati. Oricum etd59 este dublu ca pretz. Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 pretul la ETD-uri se refera la o tola si cum traful nu poti sa-l faci decat cu doua tole..........am luat eu de pe calea grivitei etd49 cu 86000 tola si etd 59 cu 200000 sau 220000 tola asta acum vreo trei saptamani,acum le-au mai ieftinit putin etd49 iar etd59 le-a ieftinit si mai mult (conform sitului lor) Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Ce de date!Traful de putere cum si in ce fel este bobinat? Este recuperat sau proiectat? Daca este poiectat care sunt datele (B,j,nr.spire,)?ATENTIE!!! Din primele date ce-mi pica in mana, inductanta n-are intrefier, ceea ce ar justifica pe deplin comportamemtul sursei! Innductanta nu trebuie sa fie cat mai mare!! Este un compromis.Care sunt datele celorlalte trafuri?Eu doream o forma de unda cu capacitatea grila-sursa simulata cu 4n7. Nu are importanta daca exista 300V sau nu catavreme MOS-ii sunt scosi.Cei 4 cond. montati asa dau 470μF. Link spre comentariu
silicipi Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Intradevar, condensatoarele dau 470micro/200V, dar tot asa dadea si in cazula altora care au mai facut smps si mergea ok la 600W.Trafo de curent e un EE16, 3 spire in primar si 80 spire in secundar.trafo driver e un EE19, primar 22+22 spire cu Cu 0,35, iar secundarele bobinate ambele in acelasi timp, 45 spire cu 2 conductoare de \Cu 0,32. Trafo choper, cel mare este un ETD49, cumparat, celelalte doua sunt recuperate din surse de pc si au sservit ambele ca trafo driver, deci nu au intrefier. ETD 49, bobinat cu 23 sire in primar 12+11( 11 fiindca nu mi-a mai ajuns sarma) conductorul fiind alcatuit din 12 sarme de 0,35 fffff bine torsadate( o mica smecherie cu bormasina). Intre ele secundarul de 10+10 spire cu 14 fire de 0,35. La sfarsit peste toate acestea secundarul auxiliar 3+3 spire, cu 2 sarme de 0,45.Acum din calcule mie mi-a iesit ca primarul trebuie sa aibe 23,45 spire deci 24 dar am zis ca merg si 23 daca asa s-a nimerit. B=0,17T, J=3A/mm patrat, frecventa din oscilator e de 110Khz, ir pe trf daca nu ma insel frecventa e jumatate din frecventa oscilatorului, adica 55Khz. Rt=10K, iar Ct=1nFAcum daca aveti cumva o metoda de calcul a inductantei de fltrare v-as fii foarte recunoscator.P.S. Abia acum am vazut cain arhiva aceea ati zis ceva si despre bobina de filtrare, maine voi face si masuratorile cerute si o sa le poste, sper numai sa mai fiti pe forum, banuiesc ca veti fii la serviciu, oricum astept cu nerabdaree criticile dvs connstructive. Link spre comentariu
silicipi Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Am citit putin cele spuse de dvs referitor la bobina aceea de pe iesire si mi-a iesit ca bobina aia trebuie sa aibe 83microH, deci 2 bobine identice, deci undeva la cel mult 5 spire, mie mi se pare putin dar.... Poate ma ajutati dvs aici, poate am facut e calculele gresit. Mie mi-a iesi t=2 mirosecunde Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Acum vad ca ne-am intalnit si acolo.Pai daca asa stau lucrurile, in materialul pe care l-am trimis, exista in clar, calculul inductantei din filtru, inclusiv intrefierul.Am sa fac intre timp un calcul paralel.Estimarea frecventelor e corecta.Condensatorii erau o paranteza. Tot in materialul acela am aratat inportanta lor in stabilirea tensiunii minime. Nu conteaza 470 sau 1000, calculul se face corespunzator.!!! Nici un transformator nu are voie sa aibe intrefier. Intrefierul se practica acolo unde exista o componenta continua peste forma alternativa utilizata. El mareste artificial volumul miezului impiedicand astfel saturatia care ar duce la depasirea inductiei maxime. Ma refeream la inductanta serie (sau filtru). Acolo intrefierul este vital. Sper sa nu critic, ci sa ajut. Link spre comentariu
silicipi Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 La miezul bbinei filtru, am folosit un tor de la feroxcube, TN25/15 3F3 nu cred ca are intrefier, dar e posibil sa ma insel. Va atasez un link cu datele despre torul acela http://www.tme.eu/html/RO/ferite-cu-mie ... pelny.html As pute folsii un tor din sursele de PC, acela galben cu al, T26... , l-am gasit in calculatorul acela de la micrometals, de care am vorbit mai sus. Problema e ca sursa se comporta la fel si cu bobina aceea pe iesire cat si cu ea scurtcircuitata, am pus fire pe spaatele lcii, am suntat-o, si eu am crezut ca e posibil sa fie ea vinovata, oricumdupa ce am scos-o din joc tensiunea de iesire a crescut dintr-o data la +-61V, fffff aproape de maximul ce-mi iese din calcule, adica la o tensiune maxima de 155V pe primar, in conditiile in care primarul are 23 de spire iar decundarul 2x10 spire. Sper sa pot folosii miezul ala toroidal de la feroxcube, fiindca ar fii pacat , am mai luat si 3 bucati, daca stiam ca nu e bun mai luam cativa mosfeti fiindca se pare ca o sa mai am nevoie pana o sa fac eu sursa asta sa functioneze corect. Sper totusi , ca ajutat fiind de ei ca dvs, mai experimentati, sa pot duce la capat proiectul, asta inainte de a bulii si ultimiii mosfeti. Maine o sa fac masuratorile , i o sa postez si formele de und cu osciloscopul, punand in locul jonctiunii GS o rezistenta de 10K in paralel cu un condensator de 4,7nf, si o sa vedem ce iese, desii as putea posta direct forma de unda cu mosfetii montati, dar banuiesc ca e mai bine cum mi-ati recomandat dvs, poate imi explicati de ce, e cumva din motiv ca doar in functionre mosfetii ating capacitatile acelea ? Acum mai am 2 intrebari 1. Care este diferenta dintre IRFP450PBF si IRFP450LCPBF? 2. Tranzistoarele acelea de tip BD140 din grilele mosfetilor ce rol au, cumva in protectia finalilor sau de asigura o deschidere/inchidere rapida a mosfetilor? Scuzati limitarile mele, asa cum am spus inca invat, si o fac repede , mai ales daca mi se explica frumos, fara jigniri ori alte vb aiurea , dupa cum am vazut ca mai practica unii useri in alte topicuri. Sunt dispus sa invat cat mai mult. Va multumesc pt tot!!! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Ce curent pe fiecare ramura (+,-)? Ce ∆I? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum