Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Ma refream la 2x16 si Proiectul cu MOS -2x16: R19 si R23 duc tranzistoarele in autooscilatie (ca un bec economic) care insa nu se poate amorsa daca traful din baze nu are o infasurare in serie cu primarul. L1,L2 nu par a fi pe acelasi miez (discutabil). C23 nu e bine legat acolo. Puntea trafului de curent e legata la „-" in loc de masa. -cu MOS: Schema arata mult mai bine. ±14V/20A inseamna 560W. La 46kHz poate traful EE33 sa asigure puterea asta!? Intrarea inversoare a operationalelor din TL494 sunt legate la referinta deci nu exista retea RC de compensare. Caracteristica atenuare-frecventa retelei LC de la iesire este de -40dB/dec incepand de la rezonanta. O sursa stabila are o caracteristica globala de -20dB/dec in punctul de castig unitar realizata prin compensare cu retele RC. La traful de curent condul de 10μF introduce o intarziere in citirea virfului fiind montat dupa semireglabil. Locul lui n-ar trebui schimbat cu cel de 10n iar 22R montata inaintea puntii, pe secundar?

Link spre comentariu

2x16am spus deja ,nu este a mea ,nu am prezentat-o euintradevar,R19 si R23 duc in autooscilatie ,asta este rolul lor,pentru ca nu exista alimentare de 12v cu traf separat si TL-ul se alimenteaza din U iesire :asa este ,trebuie infasurarea de o spira sau doua in serie cu una din bobinele ce comanda bazele tz. finale L1 L2 se intelege ca este torul de iesire ,in definitiv nu suntem soimii patriei sa nu stim.C23 dincolo de R1puntea trafo curent normal trebuie la masa ,nu la -,nu stiu ce sa zicproiect:silicipi zice ca a facut-o si-i merge partea cu TL si piesele aferente am folosit-o si eu in alte scheme(de ex. in cea de 13.8v pentru incarcat baterii) si pot sa spun ca functioneaza perfect,asa am gasit-o si eu in alte scheme pe netcondul de 10uF e bine acolo unde este ,pentru ca intra protectia prea repede in functiune.acelasi rol cu R 22 ohm,daca nu o pui deloc, creste tensiunea pe semi 5k extrem de mult si e dificil de reglat ,asa am folosit-o eu si tot asa am vazut in alte scheme ,unde ajungea chiar si la 150 ohmi.Chiar pe secundarul de 100 spire nu am incercat s-o montez .iar la trafo ce ne impiedica sa punem un ETD49?

Link spre comentariu

Am facut sursa si functioneaza, da putere, problema este ca in varianta asta cu etd 49 ceva numerge cum trebuie. Am incarcat sursa pana la 400W dar cu un radiator cei drept nu prea maricel , din srse de pc, tranzistoarele choper se incing ffffffff tare si se ard daca insist sa mentin sarcina asta. Randamentul initial era undeva la 95% dar acum am observat ca acesta a scazut undeva la 85%, ceeea ce nu e rau dar nici bine, luni o sa pun poze si cu forma de unnda din grilele tranzistoarelor. Cred totusi ca ceva nu e bine, posibil sa nu fie comandate tranzistoarele choper cum trebuie, eu am alimentat TL-ul la 16V, si poate de aici problema. desii cred ca problema e undeva din trafo de comanda, desii pe acesta l-am bobinat corect, 22+22 spire in primar, iar secundarele 44+44, ambele in acelasi timp, in acelasi sens cu primaru, totul pe un traf EE19 dintr-o sursa de PC. Deci, sursa functioneaza, tensiunea in consum de 400W ramane stabila undeva la +-50V, in gol cu consumatorul minim, cate o rezistenta de 4k7 pe fiecare ramura, tensiunea e de +-55V, deci scade cu cate 5V pe ramura, ceea ce zic eu ca nu e mult. Nu am snubere pe iesire, pe primar am snuber o rezistenta de 47Ohmi si un condensator de 470pF, asa cum am vazut in proiectul +-55V, de mai jos care folosea tot ETD49.Tensiunea din grila masurata intre grila si sursa e de 5,4V, masurata fara sa conectez la priza, am alimentat doar controlerul PWM.Din cate am inteles trebuie sa fie undeva la 10V, deeci e posibil sa fie de aici, tranzistorii nu sunt comandati cum trebuie. Acum ma intreb insa daca tensiunea masurata de mine acolo e cea reala. Forma de unda e curata in grilele tranzistoareleo, tot asa masurata inre Grila si Sursa, si nu fata de masa.Cu un bec de 150W, 220V sursa functioneaza fffffff bine. Ajutati-ma si sfatuiti-ma ce sa fac, ce am gresit, fiindca este evident ca am gresit ceva.

Link spre comentariu

despre care schema este vorba ,cea cu TL si mosuri cu BD-uri in grile?daca da ,incearca sa schimbi BD136 cu MJE350 ,rez. din baze de 3k3 micsorate pana la 470 ohmi,si rez. din grile de 4.7 ohmi,eventual secundarele traf driver de cate 50 spire iar finalii preferabil IRFP450cu ETD49 si IRFP450 tensiunea n-ar trebui sa scada deloc la 400w,poate un 0.1v maxim

Link spre comentariu

Treba e asa: am deja IRFP450, o sa incerc saschimb BD-urile.Problema e ca mi se arde doar mosul de pe ramura pozitiva a alimentarii. Aseara am alimentat PWM-ul la 35V si treaba parea buna, se incalzeau finalii acceptabil la 400W, dar m-a pus itic sa o las asa vreo 15 minute, de proba am zis eu, si mi-a murit iar IRF840 de pe ramura pozitiva, s vede ca e o problema acolo, pt ca ala se inalzeste excesiv de tare. Acum eu stiam din start ca unul din BD-urile alea din grila are un factor Beta dublu fata de celalat, o sa incerc sa-i schimb cu MJE30, ca am, da nu stiu daca voi rezolva problema. Cu becul de 150W ca si sarcina am niste spikuri urate rau de tot, asta pe secundar unde nu am deloc snubere, e posibil ca spikurile de pe alternanta pozitiva sa fie prea mari si sa afecteze mosul ala de pe ramura pozitiva, zic si eu, nu stiu, ma doare capu, semnalele din grila mosilor sunt curate, mor de ciuda ca nu merge.De lucrt la ea voi mai lucra luni.Mai tarziu o sa mai pun niste poze cu sursa in stadiul actual.

Link spre comentariu

la schema aia se refera si cred a cam reusit-oce cred eu acum e ca are probleme ca calitatea tranzistoarelor folositezice ce are deja IRFP450 dar i s-a ars mosul de pe plus IRF840 iar BD-urii sunt cam suspecti ,controlerul l-a alimentat cu 35V ,nu prea inteleg ce vrea sa spuna,dar ne lamureste sigur dupa ce bea cafeaua de dimineata

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cafengiu... Deci nu sunt singur:-)IRF840 are, la temperatura mare, max. 5,1A conform catalogului. La acea schema, la puteri mari se pot atinge varfuri de 9-10A. IRFP450 e mult mai ok, dar nici ala nu ajunge. Daca exista (asa am inteles) posibilitatea unui osciloscop, in locul GS-urilor, cu MOS-ii scosi, ar trebui montata niste rez. 10k in paralel cu cond. 4n7 si trimis o poza cu forma tens. pe grupurile RC. Ar trebui micsorata valoarea 3.3k din baza BD cat mai mult posibil (1k, 680Ω, etc)

Link spre comentariu

La schema cu mos condensatorul acela de 10uF trebuie sa dispara, eventual inlocuit cu ceva de maxim 220nf, cum zice si smilex, este suficient sa intarzie varful cu 3-4 uS si tranzistoarele pot crapa la o suprasarcina sanatoasa sau un scurtcircuit, acelas lucru este valabil si pentru schema 2x16 printre care si acele rezistente dintre colectoarele si bazele tranzistoarelor chopper

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări