Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Zilele astea nu mai am timp de electronica, saptamana viitoare sper sa fie, pana atunci orice sugestie/critica este bine venita.

Rezerva-ti timp si fa-o,ca ramane in stadiu de proiect; i-ti place sa visezi?
Link spre comentariu

De obicei imi duc la bun sfarsit proiectele chiar daca o sa dureze mai mult, vezi tu incepe scoala...ultimul an...licenta...bataie de cap, se gaseste mai greu timp.Depinde f mult cum o sa stau cu bugetul. Sursa asta in 2 zile a fost gata cu bobinarea trafului cu tot.

Link spre comentariu

Lasa ca te ajut eu. Am facut sursa aia cu mos, pusa de nelu65, ma refer la cea cu TL494, si merge super, mai ales protectia care intra discret, un neajuns este insa ca odata intrata protectia sursa ramane blocata pana ii dai reset, scoti TL-ul din priza. Acum am facut o varianta de cablaj, pt o varianta a acestei surse dar cu traf ETD49, IRFP450, punte de diode BYV79-200, punte de 25A si filtraj de 1000(2x470) micro pe intrare, vom vedea ce va iesii, astept sa imi vina piesele, si o sa va in la curent, sper sa fie bine, vom vedea.

Link spre comentariu

schema este gandita pentru blocare totala in cazul depasirii curentului maxim de iesire ,dar daca vrei sa fie cu limitare la acest curent ,fara auto blocare ,scoate-i dioda din pinul 3 al TL494, deci pinul 3 in aer

Link spre comentariu

Bine ca v-am prins pe net. Ajutati-ma sa fac si bucla de reactie la schema asta, fiindca vreau sa fac dupa ea si o sursa stabilizata de 14,4V/20A si una de 60V/5A, ambele pt a fii folosite in depanare diverse.,. Eu ma gandeam sa pun pinul 1 la masa printr-o rezistenta de 4,7k, si apoi sa vin cu un semireglabil de 47K ca reactie de feedback de pe ramurapozitiva din secundar. E bine asa , daca nu ajutati-ma dvs, daca puteti cu modificari direct pe schema propiu-zisa. Numai bine!

Link spre comentariu

o sursa stabilizata de 14,4V/20A si una de 60V/5A.........adica +/-14.4 si+/-60v? sau simple ?uitandu-ma pe cablajul de mai sus,am observat ca nu mai este alimentat prin condensator ci are alimentare separata de retea ,nu cred ca ma insel,in cazul acesta trebuie masa comuna cu masa de iesire a lui TL494 ,pentru a putea monitoriza tensiunea de iesirein alta ordine de idei,daca monitorizezi tensiunea de iesire ( sa zicem cea de +/-35V),toate celelalte tensiuni de iesire nemonitorizate (in acest caz +/-12V),vor fluctua puternic in functie de consumul de curent din tensiunea cea monitorizata ,adica in functie de factorul de umplere care poate fi de la aproape 0% in cazul unui consum nul din tensiunea de 35V (deci tensiunea de 12V va fi de fapt cam 0V ) si 50% (la fiecare semiperioada ) in cazul unui consum maxime cam greu sa obtii tensiuni stabilizate multiple ,diferite,pentru tensiuni diferentiale unice (adica +/-xV sau+/-yV etc ) e simpluce incerc sa spun este faptul ca daca vrei tensiunile de iesire de 14V sau de 60V ,stabilizate ,va fi o provocare sa ai si pe cea de +/- 12V[attachment=1]feedback.pdf[/attachment]o schema de 13.8V/40A[attachment=0]13.8V-40A.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

in principiu,da, insa este complicata inutil cu acel optocuplor ,deoarece TL-ul are deja masa comuna cu masa de iesire,un simplu semireglabil pe iesire si cursorul pana in pin 1 si gata

Link spre comentariu

Pentru cine vrea doua iesiri simetrice cu feedback pe toate cele 4 linii de tensiune prezint o schema care foloseste comparatoare. Schema contine un sumator format din U1 si U2 si integratorul format din U3 care contine si compensarea reactiei cu un singur pol si un singur zero ( single pole - single zero)Intrarile pentru ramurile negative sunt J1 si J2 iar cele pentru ramurile pozitive J3 si J4, asta in situatia cand cele doua secundare simetrice au masa comuna, gradul de monitorizare sa zic asa se poate alege stabilind rezistentele "sus" din cele doua grupuri de divizare R9-R8-R7 si R10-R11-R12In momentul cand una din tensiunile prestabilite din divizoare scade sub valoarea stabilita, la iesirea integratorului tensiunea de iesire va fi maxima si invers daca tensiunea la divizoare va creste peste valoarea stabilita.Valorile componentelor sunt doar de forma, vreau sa prezint doar ideea si faptul ca se poate monitoriza atat tensiunile negative cat si cele pozitive. In general tensiuni simetrice sunt prezente in statiile de amplificare unde nu prea este nevoie de stabilizare foarte precisa si consumurile pe cele doua ramuri sunt egaleiesirea J6 se conecteaza la comparatorul intern din controlerul pwm (sg3525 sau Tl494 sau ce o fi)

Link spre comentariu

despre ce scheme este vorba si ce probleme au?bineinteles ca sunt comentabile si supuse posibilelor inbunatatiriconcret,am realizat-o pe aceasta,in doua exemplare,de +/-60V si +/-70V[attachment=0]+-50v.jpg[/attachment]si pe aceasta ,de 13.8v[attachment=1]schema sursa 13.8V ,cu limitarea curentului de iesire la un prag reglabil.pdf[/attachment]iar aceasta este doar un proiect pe care nu am realizat-o practic si despre care am inteles ca a facut-o silicipi[attachment=0]PROIECT SURSA CU MOS.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

Am ralizat schema de sursa cu TL494 si IRF840 iar ca traf ERL35 din surse de PC, si alimentarea controloerului PWM separata din traf separat, si,pot sa zi c ca functionaza fffff binr, am incarcat-o pana la 200W, maimult nu am pututu pt ca avamca si rdresare diode UF5408 si la un curent de 2,65A tras din secndar se incalzau binisor, e si normal, erau aproape de curentul maxim,3A. Tranzistoarelor choper, IRF840 le-a pus un radiator mic din surse de PC, asa de proba si abia se incalzeau, la 200W trasi din secundar. La consumul asta, sursa ava u randament de 93%, ceeea ce e super pt o constructie in regim de amator, si cu piese recuperate in marea lor majoritate. Daca sunt probleme hai sa vb si sa le discutam, eu deja m-am apucat de o varianta imbntatita a acestei surse dupa um am sus mai sus, am pus si un cablaj, p care am plantat deja jumatate din piese, azi sper sa terimin si sa o testez. vom vedea ce va iesi, astept iinsa si discutiile si eventual criticile constructive.

Link spre comentariu

da asa ema tot grabesc sa scriuam luat un laptop de o luna si nici acum nu m-am obisnuit cu el, si nici nu am baut cafeaua, abia ati inteles ce am vrut sa zic acolo, aproape nici eu nu am inteles ce am scris. Imi cer scuze o sa fiu mai atent la ce postez, voi citi mai cu atentie inainte de a posta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări