Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

NU FAC RECLAMA !!!

Am cumparat azi de la Afero niste ferite si va comunic si voua preturile ca sa va faceti o impresie :

-Miez E32,material 3C90 sau N67 (E+E,, pret pe un "E"), 0.6euro/buc ferita, 0.70euro/buc carcasa

-Miez E42, material N87, (E+E,, pret pe un "E"), 0.9euro/buc ferita, 0.75 euro/buc carcasa

-Tor fi36mm, material N87 sau CF139 , pret 1,12euro/buc.

Daca se considera reclama, nu ma deranjeaza sa stergeti mesajul.

Link spre comentariu

In schema rusului :-cat de critica este valoarea ntc-ului ? Am gasit de 2.3ohmi/8A, 4.7ohmni/3A-cat de critic este filtrul EMI? Am gasit unul facut pe tor, de EPCOS, 2x6.8mH / 1.2A-Tranzistorii merg inlocuiti cu IRF840?

Link spre comentariu

Eu am pus un NTC de 8 ohmi parca, ceva recuperat dintr-o sursa PC.Am folosit IRF840, in multe scheme similare, tot cu IR2153 am vazut ca e folosit asta.@silicipi: nu as putea spune precis cat am tras din sursa pt ca nu am incercat sa masor/aproximez. De testat am testat-o f rapid intai in gol si apoi cu cateva rezistente (sub 50W) ca sarcina, iar de folosit o folosesc pt o sarcina de maxim 150W sa zic, asa ca n-am idee care-i maximul pe care-l poate duce in siguranta. Mie mi-e suficient atat si am facut sursa stiind ca duce lejer peste 200W, restul nu m-a mai interesat.

Link spre comentariu

Am tras eu cu un traf EI33, 367W pe o sarcina rezistiva de nichelina de 1000W, de 14Ohmi. Sursa se incalzea rau de tot a fost nevoie de racire activa serioasa, si chiar si asa frigea destul de bine. Cred ca 250W duce lejer fara racire suplimentara, peste are nevoie de racire activa, eu sa-i pun un cooler cu control al temperaturii ca in sursele de PC. Numai bine!P.S. Ma adresez acum celor mai experimentati colegi, in datashetul lui IR2153 se spune ceva si de oprotectie, pinul de hutdown, are acolo conectat un mosfet intre pinul de la comun de la Ct si Rt, si masa, iar pe poarta daca se aplica un semnal anmume se opreste sursa. Acum daca inseriez cu primarul trafului mare un traf mic de curent ca cel din sursele de3 Pc si cu secundarul sa comand mosfetul rerspectiv pentru oprirea sursei la depasirea unei anumite puterii. Ce spuneti e viabil ce spun eu, va rog mul ajutati-ma pt ca sursa asta e fffff buna pana la maxim 400W putere, e o alternativa ffff buna la trafuri si as vrea sa-i fac si o protectie, ceva de genul facuta de domnul danzup la sursa sa pt amplifu pe lampi o sa pun poze cu schemele si datashetul de la IR2153.

Link spre comentariu

in datashetul lui IR2153 se spune ceva si de oprotectie, pinul de hutdown, are acolo conectat un mosfet intre pinul de la comun de la Ct si Rt, si masa, iar pe poarta daca se aplica un semnal anmume se opreste sursa. Acum daca inseriez cu primarul trafului mare un traf mic de curent ca cel din sursele de3 Pc si cu secundarul sa comand mosfetul rerspectiv pentru oprirea sursei la depasirea unei anumite puterii.

Poti implementa o astfel de protectie care sa comande un shunt prin care se pune pinul hutdown la masa si astfel sursa se opreste. Este mai elegant decat comanda printr-un tranzistor, si economisesti spatiu si pieseO idee ar fi sa inseriezi transformatorul de curent iar secundarul acestuia sa il conectezi la o rezistenta si sa obtii un un raport de 1V/1A, desi pentru aplicatii de 300-1000W 1V pentru fiecare amper mi se pare cam brut , dar totul se poate regla din rezistenta aceea, poti opta chiar si pentru 3V pe amper prin modificarea acesteia sau chiar utilizarea unui semireglabil, in majoritatea prospectelor oferite de fabricantii transformatoarelor de curent este specificata valoarea acelei rezistente, si de aici iti poti face o idee cum ar trebui sa functioneze circuitul tau, apoi dupa ce faci chestia cu rezistenta in secundarul transformatorului de curent, faci redresarea + un filtru rc de netezire a varfurilor, si poti opta pentru un shunt electronic (tl431) cu divizoarele rezistive corespunzatoare (n-ar fi rau si o compensare), apoi poti lega shunt-ul la masa si la pinul de protectie, in paralel cu tl431 poti lega un tranzistor care sa fie pe post de stby switchbafta. Insa un astfel de montaj prezinta dezavantajul unui delay destul de mare fata de o protectie dedicata asa cum au integrate ca ISL6753 sau SG3525, dar in regim de amator nu ai nevoie de nu stiu ce supermega raspuns la suprasarcina, depinde mult ce vrei sa faci cu sursa pe viitor, eu ti-am dat doar o idee la integratul ir2153.Apropo felicitari pentru realizare, esti printre putinii useri pe care ii vad ca vor sa realizeze intradevar ceva decat dezbateri care in final se termina prin topicuri moarte
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

. Am o intrebare, ce spuneti de realizarea unei surse full bridge, avand la baza controlerul IRS2453DPBF, am realizat sursa cu IR2153, din care am reusit sa trag cam 400W, mai mult mi-a fost frica, pt ca trafu era un EI33, deci cam maxim ce poate el, si tranzistorii IRF840. Acum am dat de ceva date despre IRS2453, care la baza e ca si IR2153, doar ca e full bridge si mai are si un pin special pt shutdown, dar nu am gasit nici o schema concreta. Credeti ca in configuratia asta as putera obtine un cam 1000W cu un ETD49 si cu IRFP460? M-ati putea ajuta sa realizam schema, ca de realizat ma pun imediat pe treaba.

Link spre comentariu

Atasez pentru toti si in mod special pt domnul Alex MM, o schema cu IR2153 car are implementata si protectia la suprasarcina, precizez ca din schema aceea vreau sa preiau dar protectia la suprasarcina, si nimic mai mult, deoarece mi se pare mult mai oK schema initiala dar care ii lipseste cred eu, o atat de necesara protectie la suprasarcina. Astept sa va dati cu parerea si la cealalta propunere a mea si anume cea cu IRS2453!Numai bine!

Link spre comentariu

vin si eu aici cu o problemaam primit de la cineva o sursa de dvd cred, functionala, totul okscotea +5,+8,-21,-12,+12 Vsi m-am bagat s-o modific, aveam nevoie de 6,3 V la 1A si 180V la 0,1Asursa este construita pe topologia flyback, cu un soi de integrat chinezesc cu 4 craci, izolat despre care n-am gasit nimic pe netare reactie cu optocuplor si TL431 doar pe tensiunea de 5 Vam scos traful , am scos toata sarma in afara de cea de pe infasurere de 5 V si am rebobinat 110 spire(dupa cum am calculat, pt ca pt 21Vcc avea 13 spire, pt 5 V 3 spire, si mi-a dat undeva la 0,85 spire/volt)am pus totul la loc, merge , zic okam inseriat un potentiometru cu led-ul optocuplorului, tensiunea am dus-o la 6,3 stabila cu consumator pus, totul iar okacum tensiunea inalta: am pus 3 diode serie ba157(astea erau pe +12,-12 si -21)+condensator 100uF/400V dintr-un tv+ un primar de la un miez de sursa atx ca drosel si pun aparatul de masuracand ma uit.......500V, chiar facea si arc cu degetul deconectez repede ssa nu bubuie condensatoruldebobinez un strat, asta fiind vreo 35 spire am vreo 350Vpun o rezistenta, de 7 k si ceva, pica tensiunea la vreo 130 V, naspa chestie zic eu, totusi tensiunea de 6,3 v e teapanaam pus 2 rezistente de 3,3k si 3,9 K paralel si sursa intra in protectie......intrebarea mea e de ce scade atat de mult tensiunea in sarcina pe infasurarea de tensiune mare, cand cea de tensiune mica ramane teapana?

Link spre comentariu

la astfel de sursa nu ai factor de umplere 50%. Probabil ca redresezi partea cu factor de umplere mai mic de 50%. Incearca sa inversezi capetele infasurarii. Vei obtine fata de masa impulsuri cu factor de umplere >50%, secundarul va suporta curenti mai mari, dar tensiunea redresata va avea valoare mai mica. Va trebui sa revii la nr initial de spire.Vezi ca pentru curenti mari dioda redresoare trebuie sa conduca atunci cand se blocheaza tranzistorul din primar.

Link spre comentariu

la astfel de sursa nu ai factor de umplere 50%. Probabil ca redresezi partea cu factor de umplere mai mic de 50%. Incearca sa inversezi capetele infasurarii. Vei obtine fata de masa impulsuri cu factor de umplere >50%, secundarul va suporta curenti mai mari, dar tensiunea redresata va avea valoare mai mica. Va trebui sa revii la nr initial de spire.

chiar n-am inversat infasurarea, o sa incerccat despre numarul initial de spire, nu-i problema, in 5 min e gata de bobinat inca 35 spire

Vezi ca pentru curenti mari dioda redresoare trebuie sa conduca atunci cand se blocheaza tranzistorul din primar.

trebuie facut vre-un artificiu pt asta sau este ca o constatare?
Link spre comentariu

Vezi ca pentru curenti mari dioda redresoare trebuie sa conduca atunci cand se blocheaza tranzistorul din primar.

trebuie facut vre-un artificiu pt asta sau este ca o constatare?
Asa functioneaza sursele flyback,inmagazineaza energia in miez si cand nu se mai introduce energie in miez (tranzistorul din primar se inchide),energia trebuie eliberata..prin secundar si dioda
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări