Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Pai, si in concluzie cam cat ar duce modelul asta de sursa si cat de stabila credeti ca va fii, repet eu am pus ca si tranzistori, varianta IRF840, capsula TO-220, neizolata, si astia duc 125W. Am sa incerc sa pun cateva poze cu ceea ce am facut pana acum.Pozele sunt facute cu telefonul, de aceea si calitatea lor lasa de dorit, sper sa nu va deranjeze.Nu am avut dioda aceea SF28, i-am pus BA159, dar asta e de 1A, pe cand cealalta e de 2A, acum am mai gasit prin monitoare si alte tipuri UF5408 dar e prea mare si am mai gasit 1R5GU, dar asta nu stiu daca e buna.

Link spre comentariu

E doar de proba, pe viitor cele doua bobine vor fii construite pe un singur tor de fier, cel de iesire din surse cel de pe 12V, cu bobinele fazata coorespunzator, cum am mai citit si in alte posturi, acum eu astept piesele ce le-am mentionat mai sus, si vom vedea cum se comporta sursa, trafu e destul de marre zic eu, si am bobinat primarul cu 2 fire de 0,4, in paralel, 20 de spire, secundarul l-am facut cu litzwire 30x0,2, recuperat dintr-n trafo de monitor, si sper sa pot obtine +-45V, si vreo 3-4A, asta sper eu, ma multumesc insa si cu vreo 2A, dar vom vedea pt ca pana sapt viit, p[e vineri, nu-mi vin piesele. Numai bine tuturor!

Link spre comentariu

Nu nicidecum, ala e cu intrrfier, e ptr surse fli-back, am scris sigur gresit asta e, miezul e dintr-o sursa de 300W, dar veritabila nu jafuri, cumparata acum vreo 6 ani din targ din Sibiu, are vreo 40 mm o latura, traful e ok, dar stiti cumva la ce frecventa lucreaza trafu in schema asta cu IR 2153?, pt ca eu inca nu am apucat sa ma uit in datasheet si la treaba asata, desii asta trebuia sa fie principalul lucru ce trebuia verificat. Traful asta initial a lucrat pe la vre 50-60Khz, si sper sa fie bun, acum vom vedea, ddar credeti totusi ca se pot scoate 400W din sursa asta si cat de stabila credeti ca va fii tinand cont ca nu are reactie de nici un fel? Intreb din nou pt ca nu mi-a raspuns nimeni, sper sa nu va suparati.

Link spre comentariu

ok, fix asta sugerasem, sa nu fie traf pt flyback smps. daca are 4cm, posibil sa fie E42 si asta duce cam 400w in conditii lejere , si cam 800-1000w folosit asa cum trebuie,dar asta e mai greu in regim de incepator.cat despre stabilitate , depinde de foarte multe chestii, dar ca idee, ORIENTATIV :daca bobinezi traful frumos, si folosesti factor de umplere relativ mare, stabilitatea tensiunii este cam 10% la P/2 si cam 20% la Pmax. ... asa mi-au iesit mie pana acum cele fara reactie, nu e cifra calculata pt ca asa ceva e greu de prevazut ... . nu e prea bine, dar pt audio de puteri medii e multumitor, si e comparabila cu un traf bun. adica la +/-45V, la jumate scade la 40 iar la putere maxima scade pe la 35, sursa de care vorbim e una de pc modificata,cu traf mic, si cu bipolare .daca o faceam eu , cu traf ca lumea si mos, probabil ca iesea ceva mai bine.

Link spre comentariu

asta nu am idee,nu stiu schema pe de rost, dar frecventa aleasa depinde destul de putin de mos-urile utilizate, daca e in limite decente. peste 100khz, intr-adevar, se complica problema. deocamdata, miezul e piedica cea mare, mai ales ca l-ai si desfacut si l-ai lipit la loc un pic mai prost decat era din fabrica.

Link spre comentariu

Salut!, M-am documentat putin si frecventa de lucru poate fiii aajustata din semireglabilul P1, intre aproximativ 50Khz si 90Khz, cum miezul meu lucra pe la 50Khz, probabil va trebuiii sa reduc frecventa aici ca sa am pierderi cat mai mici.Din cate stiu eu daca nu corespunde fecventa, randamentu e mic, nu? Sper sa nu bulesc tranzistoarele driver, jucandu-ma cu reglarea frecventei. Din ce am citi din schema aceea se poate obtine maxim 500W, aici depinzand ffffff mult de calitate feritei si de sarma folosita la bobinare. Acum astep sa vina piesele si daca va functiona o sa desfac traful il fac mai zdravan si apoi il bag in lac tot, da asta numai dupa ce ma asigur ca duce puterea de care am eu nevoie. Odata lacuit fiecare strat de bobina si traful tot scufundat in lac nu cred ca vor mai fii probleme. Astept parerile voastre in continuare, invatam cu totii unii de la altii!

Link spre comentariu

Pai da, dar de asta v-am scris aici poate stie cineva cum, datele trafului le am de la mosfet si de pe situl rusului, precum si de pe situl ala nemtesc, se merge pe 3-4 spire /volt, 160V cadere pe primar, e half bridge. Din trimer se regleaza frecventa pentru a avea un randament cat mai bun, am vazut pe youtube schema cu IR2153, varianta aceea mai simpla ce era discutata pe la posturile 19-20 din acest topic, si din semireglabilul ala se regla stabilitatea sursei, in orice caz astept sfaturi, numai sa fie competente, ca nu am de gand sa tot prajesc piese.Cel mai mult ma deranjeaza insa ca sursa nu are nici un fel de protectie si nici tensiunea nu e reglata, ea poate varia in functie de retea si mai ales in functie de consum. Sper ca d-l Mosfet care a realizat sursa asta sa faca niste masuratori si sa ne spuna si noua cum se comporta sursa, astept cu nerabdare sa vina piesele si apoi o sa va spun ce am facut, die o mare reusita sau un mare BUMMMMMM!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna seara! Azi am reusit sa testez si eu sursa de care vorbeam mai sus, am finalizat-o cu vreo saptamana in urma dar abia acum am finalizat-o. Azi mi-am facut timp si am si testat-o si am reusit sa trag din ea cam 300W, am pus ca si consumator o bucata de nichelina de resou, , taiata ca sa aibe 14 ohmi, si putere peste 200W, cu toate acestea la 66V stabili pe ea, rezistenta s-a inrosit de prajeai oua pe ea. La tensiunea asta imi tragea din sursa 4,6A, deci cam 300W. La puterea asta radiatorul se cam incalzea, si trebuie neaparat racire activa, am pus un cooler de sursa, din ala mai silentios, si mergea tot calda, dar acceptabil. Trafu se incalzea putin, dar nu prea tare, usor caldut. Dupa testele astea, am pus sursa pe un amplif FET100, asta era singurul ce-l aveam, si merge destul de bine, in sarcina, la o putere furnizata de aprox 30W, tensiunea ramane stabila , si nu scade sub +-39V, doar pe rezistenta aceea de test , in consum mare tensiunea scadea la +-33V. Pana acum sunt multumit, bobinele acelea de filtrare le-am rebobinat cu sarma de 1 mm, dar in consum mare se incalzesc binisor. Sursa cred ca merge pe o frecventa intre 40 si 50Khz, Rt am pus o rezistenta de 15K in serie cu un semireglabil de 5K, dat la maxim, deci cam 20K si Ct e de 1nF, din graficul din datasheet-ul lui IR2153, frecventa ar trebuii sa fie intre 40 si 50Khz, daca gresesc corectati-ma. Cat e insa in cazul asta frecventa de pe traf. Daca scat rezistenta si cresc implicit frecventa, trafu incepe sa paraie, nu tiuie, dar asta in consum, daca ajustez lin frecventa trafu tace malc si totul e stabil, chiar si in consum de 300W.Acum ceea ce m-a deranjat, e un mic brum in difuzor, chr un mic tiuit in difu de medii, si asta cred ca e de la bobinele cu pricina, de am vb mai sus, poate stie cineva cum sa le calculez. Pe viitor vreau sa le construiesc pe amandoua pe un tor din sursele decalculator, cel de 12V, cu sarma de minim 1,5mm, dar nu stiu cate spire sa dau, eu intentionez sa bobinez pe tot torul, uniform, dar poate ma ajuta cineva care se pricepe. si poate imi dati ceva sfaturi cum sa scap de brumul acela, care daca dau potentiometrul de la intrare la minim, pun intrareea la masa dispare, deci poate fii de la traseul de semnal prost ecranat, dar mai astept sfaturi. In continuare pun cateva poze cu susrsa si cu rezistenta de sarcina pt care am construit un mic resou ca se incinge rau de tot. Sursa am lasat-o vreo ora in sarcina ca sa vad cat e de stabila. Astept cu nerabdare criticile voastre atata timp cat sunt constructive si nu rautacioase. Numai bine, o seara buna!P.S. rezistenta aia e rosie de-a binelea dar nu se vede prea bine in poze.

Link spre comentariu

Sunt pusi si aia, dar nu am avut de 100n, am pus de 330n, i-am gasit intr-un filtru similar dintr-o sursa de televizor,, dar fiind cam mari i-am pus pe spate, voi cauta de 100n dar nu prea gasesc la dimens alea. Cred totusi ca zgomotul ala e de la traseul de intrare neecranat corespunzator, dealtfel sursa va fii ecranata complet in carcasa unei surse de calculator, deci sper sa fie mult mai sillentioasa. Tu cam cat ai reusit sa tragi din sursa ta?Eu la inceput i-am pus o rezistenta sarcina prea mica, 5ohmi, si mi s-au ars tranzistorii, siguranta si rezistenta de 3,3ohmi de pr intrare, in rest totul a fost ok. Traful l-am bobinat cu 20+20 de spire in primar cu 2 srme de 0,45 in paralele, secundarul 2x11 spire cu 8 fire de 0,25 credm am aproximat, si in sarcina maxima de 300W ca tat am indraznit eu, traful e putin caldut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări