Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Daca ai putea sa il stergi cu o pensula de praf si sa il sufli cu putin aer , dupa care sa-i mai faci cateva poze ar fi super.Modulul de comanda rupe-i cele 2 etichete si sterge capsulele cu putin diluant sau acetona sa se vada ce integrate se folosesc acolo.Fa-i vreo 10-15 poze din diverse unghiuri.Da-ne cateva informatii despre transformatoare si filtre: dimensiuni miez, tipul de bobinaj ( sarma sau platbanda ), detalii pe cat posibil .Ceva informatii despre ce tranzistoare si ce diode se folosesc aici ai?

am inverorul de mul?i ani ?i începuse s? fac? zgomot ventilatorul din acest motiv l-am desf?cut schimbat ventilatorul cur??at(atât cât s-a putut) ?i am f?cut ni?te poze. Acum e pus totul la loc dar am s?-l mai desfac o dat? pentru vopsire cutie care e ruginit?.Cât despre transformatoare sunt normale e70 choperul ?i ceva mai mic bobina de filtraj (am apreciat vizual f?r? s? m?sor).Ce m-a surprins este bobinarea choperului cu band? de cupru sub?ire ?i lat?, (un strat o spir? nu am desf?cut dar a?a cred) atât primarul cât ?i secundarul.Referitor la diode ?i tranzistori nu mai deranjez radiatorii, poate am s? g?sesc pe net schemele, dar dup? cât mi-am dat seama am v?zut 10 tranzistori pe 4 radiatori, grupa?i câte 3 respectiv 2 buc.
Link spre comentariu

Deoarece circuitele din seria Tyn264-266/268 sunt destul de performante m-am gândit c? se pot folosi pentru excitarea unor feturi de putere

Posted Image

dac? puterea de excitare a feturilor e insuficient? exist? circuite asem?n?toare din gama top243 care sunt ceva mai puternice.

ca principiu, se folose?te sarcin? rezitiv? pe ie?irea se excita?ie pentru factor de umplere maxim, ca apoi acesta s? poat? fi controlat în curent de la ie?irea de putere.

singurul dezavantaj ar fi legat de frecven?a oscilatorului de 132 khz.

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare: De ce nu folosesti redresare dubla alternanta,cu 2 diode si un secundar cu priza mediana?

nu cred c? e posibil datorit? excita?iei nesimetrice, ?i configura?iei forward,

dar schema e doar teoretic?, practic de acum am s? v?d ce mai întâmpin.

?i pentru cunosc?tori: Am dou? buc. Mosfet la 88Amperi/220peak/600wa?i dar numai la 300 vol?i, m? întreb dac? le pot folosi la schema de mai sus sau sunt în pericol.

====

Poate m? ajut? cineva cu o schem? pentru stabilizatorul cu KA381265RD

?i alt? schem? pentru STR5401

deoarece am câteva buc din circuitele men?ionate

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

.....am gasit pe net, o schema de sursa in comutatie nu prea complicata ,cu circuitul IR 2153, si cateva pieseiata si schema [attachment=1]IR 2153 SMPS.pdf[/attachment] la care am facut un cablaj de genul [attachment=0]SMPS 2153 V4.pdf[/attachment] Initial transformatorul era pe un tor de ferita si l-am adaptat la un traf de ferita din sursele de PC tip ATX . Nu l-am realizat practic , dar cred ca functioneaza :) Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !

Link spre comentariu

...Am dou? buc. Mosfet la 88Amperi/220peak/600wa?i dar numai la 300 vol?i, m? întreb dac? le pot folosi la schema de mai sus sau sunt în pericol...

Din pacate nu-i poti folosi in aceasta configuratie, se vor arde sigur in tensiune!

Daca ai avea 4 bucati ai putea face o treaba buna, doua montaje inseriate,

debitand pe cate o infasurare a transformatorului de iesire (deci o infasurare in plus).

Nu sunt necesare doua transformatoare de curent, ci unul singur cu doua infasurari primare si una secundara.

Va fi posibila folosirea unor electrolitici de filtraj de tensiune mai mica, bineinteles identici, cu retele de descarcare identice.

Solutia se foloseste la invertoare de sudare industriale alimentate la reteaua de 380V(400V), cand DC_Bus ajunge la 510V(530V), tranzistoarele utilizate fiind din clasa 500V-600V.

In atasament e o schema industriala pe acest principiu:

(v250det1.pdf)

[attachment=0]v250det1.pdf[/attachment]

Scuze pt raspunsul tarziu, abia acum am vazut pagina asta, n-am mai citit acest topic din 2008 (cand urmaream posturile lui Cirip).

Sper ca tranzistorii n-au patit nimic... :jytuiyu

Craciun fericit!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

.....am gasit pe net, o schema de sursa in comutatie nu prea complicata ,cu circuitul IR 2153, si cateva pieseiata si schema [attachment=1]IR 2153 SMPS.pdf[/attachment] la care am facut un cablaj de genul [attachment=0]SMPS 2153 V4.pdf[/attachment] Initial transformatorul era pe un tor de ferita si l-am adaptat la un traf de ferita din sursele de PC tip ATX . Nu l-am realizat practic , dar cred ca functioneaza :) Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !

La schema asta cum se poate modifica tensiunea de iesire si cam in ce limite? Banuiesc ca nu e suficient sa modific numarul de spire din secundar/primar.
Link spre comentariu

Scuze pt raspunsul tarziu, abia acum am vazut pagina asta, n-am mai citit acest topic din 2008 (cand urmaream posturile lui Cirip).Sper ca tranzistorii n-au patit nimic... :jytuiyu Craciun fericit!

nu am mai avut timp s? ocup, dac? mai g?sesc o buc 88Amperi/220peak/600wa?i p?strez pentru finali audio, mai am 3 buc
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări