Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

am modificat bobina torului de excita?ie pentru grilele mosfeturilor ?i anume 9 spire fir dublu.

am înlocuit tranzistorii cu k1342 (900V/8A-20PEAK) poate pun câte 2 în paralel sau am s? încerc p?strez pentru alt? variant? IXFH26N60 (600V/26A-104PEAK), dar care au tensiune cam mic?.

pentru protec?ie înc? folosesc un bec de 500 wa?i serie cu alimentarea, ?i dou? siguran?e pe ramura de +_ 300 vol?i.

am modificat transformatorul, ?i anume pentru primar 23 spire sârma de 1 ?i pentru secundar 6 spire sârm? de 1,8 (înc? nu am g?sit fir sub?ire pentru bobinaj multifilar) tensiunea ob?inut? fiind de cca 60 vol?i.

dac? scurtcircuitez secundarul are ceva curent, scânteile sunt destul de violente.

------------

am dou? întreb?ri

Ce pot ad?uga în por?i pentru a ob?ine o închidere destul de ferm? a tranzistorilor pe perioada de conduc?ie ?i o deblocare rapid?.

Cum pot mic?ora factorul de umplere liniar sau aproximativ liniar la o cre?tere a unei tensiuni între 1 ?i 30 vol?i.

Dac? m? poate cineva l?muri în astea doua chestiuni cu solu?ii simple eventual apelând la 2 sau 3 tranzistori pentru fiecare gril? mosfet cu comand? prin bobin? toroidal? pentru separare pe grile ?i redresare

Link spre comentariu

referitor la montajul de mai sus, o pereche de tranzistori tip FN521 pleca?i la prima prob?, nu-mi pare r?u dup? ei deoarece ?i a?a nu le g?seam nic?ieri datasheetul. Am revenit cu probe folosind k2545, cum m? jucam cu scurtcircuituri pe ie?irea choperului, o puternic? bubuitur? ?i i-am terminat. Trebuie s? adaptez o protec?ie pe curent, ?i pe urm? mai revin cu ce a ie?it din acest montaj.

Link spre comentariu

de unde este luata acea schema ? Cum sunt facute bobinele, in ce sensuri, o poza ceva se poate ?

ata?ez o poz?

Posted Image

rezisten?ele nu mai sunt acelea?i valori acum în por?i sunt cam 50ohm ?i alimentarea diodei de amorsare am f?cut-o cu rezisten?? de aprox 100k din ramura de 300vol?i.

Posted Image

schema este halfbridge simplu, folosit? la becuri economice sau halogen cu simplific?ri

am folosit 2 mosfeturi 2sk962 ?i 2sk956 si am ad?ugat stabilizatoare de supratensiune grile.

P?strez perechile care le MAI am pentru varianta final?, stau în criz? de mosuri de putere care s? mearg? alimentate peste 600 vol?i

Link spre comentariu

Felicitari, imi place ideea de a face ceva f f simplu !Doar o observatie am, atunci cand vei pune IRFP460 vei avea o surpriza neplacuta.Tranzistoarele de la Toshiba sunt bijuterii pe langa irfp de la ST sau Vishay.Eu am chinuit 4 tranz de la toshiba vreo 2 sapt pana sa le ard, iar IRF 840 si Irfp460 imi sareau de la conectare.Daca ai avea un osciloscop sa faci o captura ar fi super.

Link spre comentariu

Eu am chinuit 4 tranz de la toshiba vreo 2 sapt pana sa le ard, iar IRF 840 si Irfp460 imi sareau de la conectare.Daca ai avea un osciloscop sa faci o captura ar fi super.

Am fric? s? nu am comuta?ia ok la feturi deoarece se înc?lzesc (dar azi am v?zut c? uitai s? pun dioda de desc?rcare a condensatorului de amorsare) M? gândesc s? adaog ceva înainte de feturi care s? modifice forma curentului în dreptunghiular cu posibilitate control durat? impuls. dup? dou? perechi de tranzistori pleca?i, trebuie s? improvizez o limitare de curent ca protec?ie s? m? mai pot juca.F?r? osciloscop e cam greu de ghicit regimul de lucru a componentelor, poate pe viitor o s? m? dotez.
Link spre comentariu

Tot nu vrei sa crezi ca la frecventa mare se folosesc mai multe litze(izolate una de alta) in paralel...

sigur am s? încerc, nu te contrazic, am men?ionat m? citez aici din ce am scris mai sus:

am modificat transformatorul, ?i anume pentru primar 23 spire sârma de 1 ?i pentru secundar 6 spire sârm? de 1,8 (înc? nu am g?sit fir sub?ire pentru bobinaj multifilar)

deocamdat? fac probele cu ce am la îndemân?, m? bazez ?i pe faptul c? am v?zut choper de pe invertor industrial care avea primar 20 spire 1,8mm si secundar 6 spire platband de 5x2mm, pe miez 5cm parc?.

Exist? un avantaj la folosirea bobinajului multifilar la înalt? frecven??, dar nu cred c? este atât de consistent la 50 khz, m? bazez pe faptul c? am lucrat cu puteri la circa 27 Mhz unde bobinele erau din cupru sau cupru argintat masiv nicidecum multifilar iar frecven?a de lucru este de cca 540 ori mai mare.

Link spre comentariu

la frecventa de 27MHz, curentul patrunde la mai putin de 0.02mm de suprafata conductorului, si atunci cam tot curentul circula prin stratul de argint, iar cuprul are rol doar de suport. in schimb, la 50KHz efectul nu e asa puternic, iar curentul patrunde pana la 0.2mm in cupru. de aici rezulta ca n-ar trebui sa se foloseasca conductori cu diametrul mai mare de 0.4mm.

Link spre comentariu

Nu ?tiam detalii a?a exacte, dar mi-a?i dat o ideie foarte bun? cum pot echilibra curen?ii pe diode de 20 amperi la redresare.Am s? bobinez secundarul multifilar ?i capetele nu le mai leg împreun? ci în grupuri atât cât suport? o diod?, ?i pe urm? plusul o s? fie pe radiatorul de r?cire folosit pentru toate diodele.Chiar îmi f?ceam anumite probleme de echilibrare a curen?ilor deoarece am mai multe diode duble de 20 amperi care vreau s? le pun în paralel.

Link spre comentariu

am bobinat transformatorul respectiv primarul din 50 fire 0,25 primul ?i ultimul strat câte 12 spire înseriate iar între ele secundarul 4 înf??ur?ri x 6 spire fiecare înf??urare din 100 fire 0,2.înf??ur?rile secundare vreau s? înseriez dou? câte dou? pentru redresare cu dou? diode duble.sper s? fie ok.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

vreau o p?rere, dac? aceast? schem? dup? ideile mele ?i piesele care le am desigur, ar fi ok pentru un alimentator invertor de sudur?.

Posted Image

varianta asta ar func?iona dup? p?rerea mea numai prin excluderea condensatoarelor de filtraj, reglajul puterii ?i protec?ia sar face prin modificarea factorului de umplere a frecven?ei de 50 hz

Link spre comentariu

pân? primesc ceva r?spunsuri la întreb?rile de mai sus m-am gândit s? adaog ni?te poze la un invertor de sudur? mai profesional cred, ?i anume modelul pilot140e.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Schema ta pare interesanta, ideea cu invertorul pentru halogen este inedita, practic ai modulul de comanda gata facut, apoi partea cu citirea curentului si comanda triacului este f f interesanta. Sa inteleg k asta este o configuratie current-mode (cu comanda in curent), adica modifici factorul de umplere in functie de curentul pe care il citeste infasurarea din tor. Acelasi lucru il poti obtine cu un circuit de tip UC38xx, depinde de ce doresti sa obtii si posibilitatea ta de a procura astfel de circuite.Poti obtine puteri mari cu configuratia ta din schema, problema sunt pierderile si capacitatea ansamblului de comanda sa controleze tranzistoarele la aceasta putere.In full-bridge poti sa faci un conv si de 10kw daca vrei. Pentru puteri medii spre mici schemele si montajul de sus pe care l-ai facut mi se par super ingenioase. Sincer nu m-as fi gandit la asa ceva, dar mi-ai dat o idee, aceea de a face mai multe inv mai mici pentru modulele de amploficare, cate unul pentru fiecare canal, pe o schema f f simpla care sa coste maxim 20euro.Cat despre invertor, arata interesant, pare a fi unul rezonant full-bridge.Daca ai putea sa il stergi cu o pensula de praf si sa il sufli cu putin aer , dupa care sa-i mai faci cateva poze ar fi super.Modulul de comanda rupe-i cele 2 etichete si sterge capsulele cu putin diluant sau acetona sa se vada ce integrate se folosesc acolo.Fa-i vreo 10-15 poze din diverse unghiuri.Da-ne cateva informatii despre transformatoare si filtre: dimensiuni miez, tipul de bobinaj ( sarma sau platbanda ), detalii pe cat posibil .Ceva informatii despre ce tranzistoare si ce diode se folosesc aici ai?Am facut cateva poze la inv de sudura asemanatoare: viewtopic.php?f=41&t=38655viewtopic.php?f=41&t=37893

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări