Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Offtopic: Sorry BLK pentru postul acela dar am crezut ca nu mi intra nimeni pe acest thread (si ma simteam oarecum ignorat)

Pai cam asa si este. Schemele sunt niste incropeli, care au atat de multe motive sa nu functioneze incat nu-si bate nimeni capul. Cel putin eu de aia nu m-am bagat. Poate e bine sa incepi cu ceva mai simplu, care intelegi cum functioneaza.

Cirip

Link spre comentariu

Pai cam asa si este. Schemele sunt niste incropeli, care au atat de multe motive sa nu functioneze incat nu-si bate nimeni capul. Cel putin eu de aia nu m-am bagat. Poate e bine sa incepi cu ceva mai simplu, care intelegi cum functioneaza.

Schema pe care am postat-o prima data functioneaza perfect (stiu pt. ca am una acasa), problema mea este cu schimbarea topologiei ca sa pot scoate mai multa putere din ea. A doua schema este "incropita" de mine.Poti sa-mi dai niste motive de ce n-ar functiona???
Link spre comentariu

Poti sa-mi dai niste motive de ce n-ar functiona???

Nu ai conexiune de intoarcere a curentului la Q2. Ar trebui conectat la minusul lui C3 prin rezistentele de current sense.Condensatorul "de curatat" tensiunea de current sense, C12, se pune dupa rezistenta serie, altfel nu face nimic.Ai 2 snubere pe Q2. Unul e okei, celalalt iti afecteaza citirea curentului.Nu ai bucla de stabilizare.Topologia pare flyback din fazarea trafului, dar daca e flyback nu ai nevoie de infasurare de reset a trafului. Acolo consumi putere inutil.Nu sunt necesare componentele R13, 14, 15, 16, D5. Acolo vrei sa faci o stabilizare, dar tensiunea e "stabilizata" implicit prin modul de functionare al flybackului. Vout=Vin*(delta/(1-delta) indiferent de curent, daca lucrezi in regim neintrerupt. Am neglijat caderile d etensiune pe diode, fire... Spun asta ca sa nu-mi sara puristii in cap.Poate ca schema nu reflecta montajul real. Oricum, asa cum e desenata e nefunctionala.Cirip...................Pfffff... Mi s-a ars pilaful in timp ce iti scriam :rade:
Link spre comentariu

Multam CIRIP pentru raspunsuri.

Nu ai conexiune de intoarcere a curentului la Q2. Ar trebui conectat la minusul lui C3 prin rezistentele de current sense.

Scuze, my bad, am uitat sa pun semnu de masa acolo.

Sursa asta nu ii facuta de mine, ii facuta de o firma (sorry nu pot sa dau nume) care produce asa ceva. Deci o fost altii cu capu mai mare decat al meu care or proiectat-o. Oricum sursa functioneaza perfect.

Dilema mea este schimbarea topologiei din flyback in Half-bridge. Am postat o schema despre asta si la aceea cer pareri nu la schema de sursa.

P.S. Imi pare rau pentru pilaf :cry:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am postat eu aici - la topicul scris mai jos - proiectul meu de diploma, este un convertor half-bridge de cateva sute de wati. NU este ceva final, este un prototip.

Urmariti cu atentie intreaga discutie si as fi bucuros sa gasesc cativa colegi cu care sa colaborez, sa facem un conv stabil, sa zicem de 500-1000w si eficient, peste 90% randament.

!!!!!!!!!!!!! --- Toate discutiile sa fie publice, doar aici pe forum, pentru ca in Romania nu exista inca un asemenea produs la pret rezonabil pentru noi, oamenii de rand si vreau sa invete orice pustan sa isi faca asa ceva singur.

Sursa (SMPS) +/-50v pt amplif

[ Du-te la paginaDu-te la pagina: 1, 2, 3, 4 ]

andiy

48

555

Dum Dec 07, 2008 12:03 am

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am modificat o sursa ATX 400W cu scopul de a obtine 2x35V pentru a alimenta un amplificator de 2x100W. Modificarile au fost facute citind acest subiect. Am pastrat si tensiunile de +12V, -12V.In urma modificarilor obtin o diferenta de 4V intre tensiunea negativa si cea pozitiva(-40V;+36V.-12V;+16V). Cum pot corecta aceasta diferenta? Mentionez ca sursa foloseste TL494 si comparator cuadruplu LM339.

Link spre comentariu

Am verificat fazarea socurilor de pe tor.Chiar inversind bobinele nu se intimpla nimic. Am pastrat torul sursei, de pe care am eliminat socurile pentru 5v, bobinind in acelasi sens 2x45 spire. In aceste conditii fazarea este asigurata de topologia placii existind 2 trasee care inverseaza capetele bobinelor.Ca transformator am folosit transformatorul sursei a carui secundar l-am rebobinat, pastrand sensurile gasite la desfacere astfel:(dinspre mez spre axterior)- 7 spire+ (priza pentru 12v)- 14 spire ( priza pentru 36v)- 7 spire+ ( priza pentru 12v)- 14 spire ( priza pentru 36v)Inca un lucru pe care nu l-am mentionat: atunci cand reglez din feedback( tensiune luata de pe 36v) tensiunea pe bara de +12V tensiunea pe cea de 36V nu depaseste 24V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări