Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Salutare colegi.

Am si eu o sursa SMPS autooscilanta care as vrea sa o readuc la viata,

Q1=C3680 ars. Ce as putea pune in schimb? Am C5914, C5929, C5296, altceva?

q2=? ars, cu ce as putea inlocui? Pinul central e legat direct in baza lui Q1 pinul 1 e legat printr-o rezistenta de 150ohmi in emitorul lui Q1, pinul 3 e legat pe pinul rezistentei arse R8 (masa cred)

R8 ars, se vede ca incepe cu rosu... situat intre emitorul lui Q1 si masa (cred) Ar putea fi aici 2.2ohmi?

Are cineva o schema de asfel de sursa sa ma pot inspira?

http://tinypic.com/view.php?pic=x6lan7&s=9#.Wciwvmdrxow

http://tinypic.com/view.php?pic=33pd9n9&s=9#.Wci1TGdrxow

Editat de djlove
Link spre comentariu

Dacă ești sigur că e autooscilantă dă o căutare pe Google după ”RCC Power Supply” și la Images o să găsești scheme mai mult sau mai puțin asemănătoare.

Și rezistența aia poate să fie de 2,2Ω dar, după tranzistorul folosit, poate fi și de 0,22Ω.

Ai fost tare zgârcit cu pozele deci cam trebuie să ghicim.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, seamana usor..... R8 cred ca actioneaza ca o protectie de limitare a curentului acolo. Cum ar fi R2 din schema de mai sus de 5.1ohmi. De aia eu as inclina spre 2.2.

Sursa nu e una prea puternica 24V/3A, deci nu e vorba de un curent mare acolo, chiar daca ti se pare ca e o punte serioasa( e de 3A)

Acum problema e cu ce inlocuiesc Q2, am pus o poza cu capsula lui, e ceva mai lunga decat a unui 9014 cum e in schema asta.

Q1 il pot inlocui cu C5929?

Editat de djlove
Link spre comentariu

1. Avem 5,1Ω la 2W . Ți se pare că 2,2Ω la 72W e OK ?

2. Un tranzistor final linii din TV nu este cea mai potrivită înlocuire , în special din motive de hfe mai mic . E posibil să fie și mai lent decît originalul . Poți totuși încerca. O altă variantă ar putea fi MJE13007 sau 13009 dar aici pot fi probleme cu tensiunile . Neavând schema completă (inclusiv datele transformatorului ) nu pot să mă pronunț categoric.

EDIT. După cum vezi în schema prezentată este folosit MJE13003 , fratele mai mic al celor sugerate de mine . Dar totul depinde de cum sunt proiectate tensiunile pe tranzistor .

3. Acolo ar trebui să meargă orice NPN de mică putere dar mai ”tărișor”. Cred că 2N2222A sau altele cu 500mA curent de colector sunt OK. E posibil să meargă și cu un BC - iarăși neavând schema ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Un BC54x poate fi prea slab . Uitați-vă la schemele cu bipolar postate de @orgasmo.

Bipolarele de HV, mai ales cele de linii, au beta mic . Trebuiesc deci sute de mA în bază ca să-l satureze. De aceea și rezistența aia de 100Ω e de 1W. Aceste sute de mA sunt trase la masă prin tranzistorul respectiv, pentru scurt timp ce-i drept dar câteva µs totuși nu câteva zeci-sute de ns ca la MOSFET. Tot pe schemele pomenite e BC337 la bipolari și BC547 la MOSFET.

Deci poate să meargă sau nu cu BC54x .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări