Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Am bobinat trafo curent, mai precis secundarul (cele 100 sp, 0.25 mm) pe un inel de ferita cu diametrul interior de 7.6 mm, exterior 12.6 mm, lungime 4.7 mm (Arnold MS-050125-2). Din pdf-ul materialului rezulta ca ar fi Sendust, permeabilitate de 125.

Marian, crezi ca este suficient acest inel de ferita pentru trafo curent?

Link spre comentariu

Nu e chiar miezul cel mai potrivit . Trebuia o ferită ( ăsta nu e ferită) cu permeabilitate mare .

Dar fiind doar pentru protecție s-ar putea să meargă - cu eventuale erori la valoarea curentului la care intră protecția.

A răspuns și Marian între timp, cam același lucru.

Link spre comentariu

Da, dar cu 5Ω etajul ăla cu tranzistoare reacționează doar la câteva zeci de A. Cred că un compromis cu 20-50Ω și reajustarea etajului de protecție este ceea ce rezolvă problema . Asta , ca s-o facem românește . Altfel folosim miez adecvat.

Link spre comentariu

Sarcina trafo curent de doar 5 Ohm la un raport de 100/1?

Dvs realizati ce inseamna asta?

Cred ca v-a scapat ceva, altfel nu-mi explic...

Eroarea poate fi corectata din semireglabil, tocmai de aia l-am pus acolo, altfel era simplu sa pun un divizor fix calculat la un prag estimat de mine ca fiind potrivit, in schimb am mers pe semireglabil ca omul sa-si poata regla singur pragul la care vrea ca protectia sa intre.

Link spre comentariu

Marian, Dl. Miticamy a pus la topicul cu aparatul de sudura rusesc niste oscilograme cu formele de unda in secundarul unui traf de curent realizat cu miez din pulbere metalica. Informatia citita de traf era opusa realitatii, in sensul ca trapezul cresterii curentului avea o rampa descrescatoare, cand in realitate, citita cu un traf cu miez de ferita, era crescatoare. In ambele cazuri, tensiunea la iesirea trafului de curent a fost comparata cu o oscilograma luata concomitent de pe o rezistenta inseriata cu sursa MOS-FET-ului final. A fost foarte sugestiva comparatia, incat eu personal sa consider miezurile din pulberi metalice ca fiind neavenite in constructia transformatoarelor de curent. Si @iop95 a avut ceva interventii pe acolo, dar vad ca nu spune nimic de asta.

Link spre comentariu

Un miez cu miu mic conduce la o inductanta de magnetizare mica, adica un curent de magnetizare mare; curentul din secundar este n ori mai mic fata de cel masurat (din primar); cand este prea mic, ponderea celui de magnetizare creste si astfel eroarea de masurare creste. Inductanta ar putea fi crescuta prin cresterea numarului de spire dar asta conduce la marirea raportului de transformare ... si cresterea erorii.

Din acest motiv e de dorit un miez cu miu cat mai mare astfel incat inductanta de magnetizare sa fie cat mai mare pentru un numar de spire dat, respectiv eroarea cat mai redusa.

Pentru traful in discutie, nu stiu exact curentul maxim din primar, probabil 2A.

Cu 100 spire, raportul de transformare este 1:100, deci curentul secundar maxim 20mA.

Daca se doreste o tensiune de iesire de 1V la curentul maxim, rezulta ca e nevoie de o rezistenta de 50ohm.

Daca frecventa de lucru este de 100kHz si factor de umplere 50%, rezulta un curent de magnetizare de... 28.2mA, mai mare decat curentul secundar... deci nici nu mai putem discuta de erori de masura..

Din acest motiv am spus ca e nevoie de o rezistenta de max 5ohmi, astfel ca eroarea sa fie 14-15%... dar si tensiunea de iesire se reduce la 0.1V.

Ar fi indicat alt miez... cu miu de minim 1500-2000.

Link spre comentariu

Iop95 am scris deja cam tot ce aveam de zis pana acum, mai mult decat atat, am scris destule chestii care contrazic cifrele date de dvs mai sus, n-am chef sa ma repet, m-am cam lecuit de repetat la nesfarsit pe forum aceleasi chestii, la modul general vorbind, ca si Smilex si eu consider ca am cam spus tot ce era de spus, ramane ca lumea sa citeasca ce este deja scris ( faceti-o si veti primi niste lamuriri ), mai intervin dar o fac destul de rar asa cum se poate observa, si in chestii care mi se par mie interesante sau provocatoare. Azi am facut o exceptie de la regula contrazicandu-ma cu un depanator tv care nu stia sa citeasca pdf-urile unui mosfet si nici sa deosebeasca un convertor push-pull de unul punte, dar am facut-o consternat fiind de faptul ca nimeni nu sanctiona erorile grave repetate de el.

In fine, sa nu prelungesc offtopicul, am spus deja ca este preferabil inel de ferita ( eu folosesc niste ferite albe de la TME, recomandate de Smilex ), dar am testat si pulbere metalice si a functionat, nu la fel de precis dar protectia a fost prezenta atunci cand a fost nevoie. Si mai repet pentru absolut ultima oara exista deja semireglabil de 10k, ce permite o plaja de reglaj destul de mare, care poate asista la reglajul fie el chiar si grosier al pragului de interventie, si tot va fi suficient, e o protectie simpla cu stop, nu trebuie sa fie extraordinar de precisa, ci sa intervina undeva, ca o face la 2,5 sau 3,5A conteaza mai putin, e un varf mai mare dar pe o perioada scurta de timp. Si totusi daca e sa recomand ceva, recomand inel de ferita. Am incheiat cu asta ca sa nu las loc de interpretari de nici un fel.

Si cu asta subiectul asta e epuizat din punctul meu de vedere, nu voi mai reveni decat pentru alte lamuriri legate de alte aspecte.

Spor.

Editat de marian
Link spre comentariu

Marian, poti fi in primul caz din cele 3 oscilograme. Limitarea de current ca si stabilizarea la TL494 este cu memorare pe un ciclu si actiune pe ciclul urmator(lucru ce nu se intampla la UC384x sau SG3525, SG3524). Mai este si cu stop! Asa ca faci integrarea semnalului si nu prea conteaza ca ai rampa inversa, faci un reglaj din semireglabil. Dar tratezi o informative falsa ca sa obtii efectul dorit! Nu este ceea ce se cere unui traf de current la modul general-sa dea o informatie proportionala cu ce se intampla in primarul lui!

trafo-crt.jpg

THE FUNDAMENTALS OF CURRENT SENSE TRANSFORMER DESIGN
Patrick A. Cattermole
Typically, the transformer is designed so that the impedance of the primary winding is much
greather than the shunt resistance reflected into the primary side and thus the primary impedance
is mostly res istive. This shunt resistance acts as a current viewing resistor for AC current and it
is this AC voltage drop that gets transferred to the secondary. It is this AC shunt resistance that
the circuit sees and it is relatively easy to keep its value very low so as to have minimal effect on
the circuit.
The minimum primary inductance required (Lp) is a function of how accurate and linear the
volts per ampere versus current transfer function of the transformer needs to be. A good rule
of thumb for an accurate and linear transformer is to design for minimum primary inductance
whose inductive reactance is 100 times the primary Zsac at the minimum low frequency (fmin)
design point.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări