Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

• 8 luni mai târziu...

Salut prieteni!

Solicit ajutorul membrilor acestui forum in constructia unei surse in comutatie coboratoare de la 220V ac la 48-50V dc, minim 5A curent de iesire. Sunt relativ incepator in SMPS, am construit de la zero doua surse, una prezentata aici pe forum.

Intotdeauna am gasit aici sprijin si sunt convins ca voi gasi si acum ajutorul necesar.M-ar interesa o schema functionala, daca se poate si testata, cu protectie la scurt si suprasarcina.

Mi-a atras atentia o sursa prezentata de Marian, chiar daca are iesire simetrica:

Schema5.png

Daca nu se gaseste o schema mai potrivita cred ca s-ar putea folosi aceata cu modificarile de rigoare.

As avea rugamintea, in special pentru Marian, sa ma ajute cu ​modificarile si cu detaliile de realizare ale trafului de forta, trafului de curent si inductantele de iesire.

Daca cineva are o schema mai buna va rog sa o prezentati aici. Multumesc.

Link spre comentariu

Este o schema simpla ( asta a fost si ideea dezvoltarii ei ), si asta o face simplu de modificat, si este functionala 100%.

Daca vrei imi fac timp si modific pentru cerintele tale, insa doar schema, la cablaj nu cred ca am timp sa lucrez, am insa fisierele complete atasate deja la scheme ( acolo de unde ai luat-o pe asta ), poti incerca tu sa-l ajustezi pe ala prezentat.

Link spre comentariu

Cam asta ar fi o varianta pentru ce vrei tu ( sper sa nu-mi fi scapat ceva ).

Schema1.png

Am simplificat-o putin ca sa-ti fac munca mai usoara la modificarea cablajului ( functionalitatea nu-i afectata ).

Nu ma apuc sa ma explic, e prea simpla...

Cu traful intai trebuie sa te decizi ce folosesti, probabil ar merge si ETD39, desi parca mai sigur as merge pe ETD49.

Traful de curent il faci pe un inel de ferita, vezi ca se gasesc la magazinul polonez, ori eventual poti recupera unul dintr-un bec economic, Bobinezi pe el 100 de spire cu sarma de 0,2 sau 0,3mm ( de care gasesti ) si ala e iesirea spre circuitul de protectie ( pe care ti-l reglezi tu sa declanseze la ce curent vrei ), iar ca spira inseriata cu primarul, folosesti o sarma de cupru de 1,5mm trecuta o data prin inel ( atentie maxima la izolatie intre spira groasa si cele subtiri!!! ).

Inductantele de pe iesire nu-s batute in cuie, de asta nici nu am mai trecut valori, dea de dupa redresare daca are 10-20uH e ok ( pate fi si mai mult ), cealalta cateva zeci de uH la fel, e destul.

Le poti face pe toruri galbene recuperate de la surse ATX, desi pe prima ( aia de langa redresare ) recomand sa gasesti unul verde+albastru ( tot prin surse ATX ), se va incalzi mai putin.

Editat de marian
Link spre comentariu

Merg si cele de la magazinul din Alexandria. Eu am facut o sursa prezentata pe forum si a functionat destul de bine pana sa ard tranzistorii in urma unui scurt. Cred ca tot in acest topic este prezentata acea sursa. Am tras din ea 1,2 kW pana sa intre in protectie.

O intrebare : ce metoda folositi pentru bobinarea acelor inele de ferita? Spatiul este destul de mic pentru a manevra sarma in conditii de "siguranta" )ma refer la incurcarea ei). Pana acum am folosit inele deja bobinate.

Link spre comentariu

^Cu rabdare si atentie se poate bobina si acel inel fara prea mari dificultati. Eu tai sarma la lungimea estimata a fi necesara ( cu ceva rezerve ), apoi o trec prin inel si o impart in 2, incep intr-un sens cu prima jumatate si apoi in celalalt sens cu cea de a 2-a, merge garantat.

Adi am folosit cu succes miezuri de la mivarom, au functionat ok, n-as putea spune ce material sunt dar mizez pe un 3c90, si pentru ETD49 ai nevoie de 34 de spire in primar, cu 2x0,6mm, iar secundarul de 50V il faci cu 12 spire cu 2x0,9mm.

Nu mai intru in detalii, metoda de calcul este descrisa la proiectul meu didactic:

https://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/

Diferenta fiind aici ca nu este stabilizata, deci umplerea este maxima ( la 494 cam 0,9 ), frecventa pe traf cam 50khz, Bmax cam 0,2T, si o tensiune medie luata de mine in calcul de cam 140V.

Tocmai pentru ca nu-i stabilizata, nu te astepta ca iesirea sa fie fixa.

Editat de marian
Link spre comentariu

Zicea cineva aiurea ca ar fi bine ca intrarile IR sa fie puse la masa prin 1k sau chiar mai mic, ca cica face bine timpilor de comutatie. Si ca traful de curent inserat in capatul rece al primarului nu introduce paraziti in secundar prin capacitatile parazite inerente, plus ca cica ar fi mai bine pentru izolatie. Dar lumea vorbeste multe…

Link spre comentariu

Revin asa cum am promis.

Schema2.png

La traful de curent ma gandisem ca ar trebui mutat, ieri cand am modificat schema, dar am zis sa-l las asa ca sa nu trebuiasca refacut cablajul acolo in zona sa, dar uitandu-ma acum pe desen, oricum nu-i dificil de mutat.

Rezistentele alea insa mi-au scapat. Ultima perioada a fost una destul de aglomerata, si cu proiecte comerciale de-ale mele, si cu ceva probleme in familie, si cu alte treburi de rezolvat si... si totusi nu-i o scuza, stiu.

Link spre comentariu

Multumesc Marian, apreciez foarte mult ca iti dedici o parte din putinul timp liber noua, celor mai putin experimentati in ale electronicii. Acum am toata documentatia necesara, ma apuc de treaba. Adica trec la procurarea tuturor componentelor si ma ocup de proiectarea cablajului, de fapt modificarea celui proiectat de tine. Si eu am timpul destul de limitat dar, odata finalizata sursa, voi prezenta rezultatele aici.

@kinderu56 Multumesc pentru sugestie, voi incerca sa folosesc acea metoda, dar si metoda propusa de Marian ​este foarte buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări