Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

In legatura cu condensatorul compus din primar, nu vreau sa polemizez, doar intreb: care este problema daca este compus?? Si de ce nu ar fi suficienta valoarea sa?? Intreb nu pentru ca as vrea sa ma incontrez cu cineva ci pentru ca nu inteleg exact functionarea circuitului respectiv... Marian, daca ai timp si bunavointa sa-mi explici putin as ramane recunoscator!!

Vad ca valorile respective sunt practicate in multe alte scheme, bunaoara si aici: http://www.elforum.info/topic/83858-smps-de-mare-putere-cu-ir2153/?p=1272054

Nu ma intereseaza faptul ca este compus, din contra este ok sa se faca asta la puteri mari, problemele sunt insa la valoarea total compusa de 400n care este mult prea putin pentru puterea aia, si la conexiunea sa, la semipunte condul ala se leaga la punctul comun dintre copndensatorii mari de filtrare de la retea, n-are ce sa caute la +Vcc.

Smilex a explicat candva destul de amanuntit functia condului ala, o sa caut si daca gasesc revin cu link sau citat sau print, sau mai vad eu ce...

Link spre comentariu

De acord, numai ca ceea ce eu am semnalat nu are legatura cu configuratia autooscilanta ci cu insasi ideea de semipunte. Probleme ar mai fi spre exemplu la puterea mentionata de 1200W, una mica pentru tensiunile alea, la alimentarea aia un amplif cu boxa de 4 Ohm ar avea nevoie de macar 7A, si deci 14A pentru stereo, ceea ce duce puterea necesara pe la 2600W, adica mai mult decat dublu decat este mentionat in schema. Apoi doar 3x470uF pentru 14A? Chiar optimist proiectantul... Sa mai spun ca se trag 14A dintr-o dioda evaluata la maxim 15?...

In fine ideea este ca din punctul meu de vedere schema asta trebuie uitata si ignorata.

Link spre comentariu

Marian uite, inginerii de la Yamaha vor sa contrazica capacitatile generoase ca valoare, la un amplificator PROFESIONAL cotat 2x1100W/4 ohm, ei au folosit doar 2x560uF per rail.

Ce parere ai de asta?

post-175406-0-41265300-1448015362_thumb.png

Link spre comentariu

Leco pana nu stiu si frecventa, nu-mi pot da cu parerea despre schema aia de care zici, dar in principiu nu exista aparat creeat sa tina o viata, cele vandute trebui sa se defecteze de undeva pentru ca cele noi sa se vanda si ele la randul lor.

Eu unul nu-mi pierd timpul inspirandu-ma din proiecte comerciale, ci incerc sa fac o analiza punctuala la orice aspect si sa folosesc ce stiu eu ca e in regula.

Link spre comentariu

140khz la oscilator, si vreo 70khz pe traf, cu perioada de vreo 14uS si daca luam in calcul o umplere de 50% rezulta "goluri" de 7uS pe care condensatorii trebui sa le acopere. La puterea de care zici as estima vreo 15A pentru ambele canale, pe care 2x560uF ii poate suporta cu un riplu de tensiune de cam 93mVvv. La riplul de curent prin ei insa situatia se complica, mai ales ca nu sunt nici inductante intre diode si conzi, varfurile de curent pe care trebuie sa-l suporte sunt foarte mari, posibil sa fie condensatori de calitate ( si deci scumpi ) care sa poata suporta stresul asta, insa eu nici batut n-as face asa ceva cu buna stiinta. Este totusi un proiect comercial, analizeaza bine expresia "comercial" din toate unghiurile.

Link spre comentariu

Am mai recunoscut ca in ultima perioada dau rateuri cam des, este si motivul pt care intervin mai rar.Dar care este legatura intre frecventa sursei si condensatorii de filtraj de pe retea?

Link spre comentariu

Era vorba despre condensatorii din secundar, cei in HF.

Si nu, Marian, sint condensatori normali, sursa smps nu are nici bobine in secundare din diode pina in capacitori si nici macar snubbere in secundar nu are...

Iata condensatorii in toata "splendoarea lor", chiar din acel model de yamaha provin, pe care l-am upgradat.

Posted Image

Link spre comentariu

D-le Miticamy pai nu e legatura, dar eu am inteles ca acei condensatori ar fi filtrarea de pe iesiri, daca nu e asa atunci am dat cu batul in balta si eu si Leco, el pentru ca trebuia sa precizeze exact unde sunt acei conzi, iar eu pentru ca nu m-am uitat mai atent pe desen... Daca sunt cei de pe filtrarea HV atunci valoarea lor este ok din punctul meu de vedere si deci cer scuze pentru neatentie.

LE: HA! Deci am inteles bine, este totusi vorba despre conzii din secundar :)

Deci imi pastrez convingerea ca dimensionarea lor este una foarte optimista, tu Leco poti crede ce vrei, eu stiu ce stiu, si nu recomand nimanui sa faca asa ceva.

Link spre comentariu

Scuze ca am intrat aiurea. Dar totusi fara stabilizare tot riplul de retea este mai mare, riplul cu frecventa sursei este nesemnificativ. Condensatorii din poza sant STANDARD, nici macar HIGH RIPPLE.

Posted Image

Si pe sursa VICOL tin minte ca sant multi cond pe iesire si cred ca nu pt riplu ci pt a tine la cereri bruste de curent in sarcina.

Daca am spus din nou prostii, este ultima postare aici.

Iar curentul prin diodele de iesire la semipunte fara bobina pe iesire l-am pus la "Totul despre surse" si culmea este aprox de aceeasi amplitudine ca si cu bobina diferind numai forma(dureaza prea mult sa caut postarea). Iar la masuratorile mele a fost diferenta numai la curentul de start, raport 4:1 la traful meu(cel de ATX).

Link spre comentariu

Exista riplul de tensiune si riplul de curent, eu m-am referit la riplul de curent care este prea mare pentru acei condensatori, adica variatia de curent prin ei este foarte mare, mai ales ca nu exista inductanta intre redresare si filtrare ( recomandabila chiar si in lipsa stabilizarii ), din punctul meu de vedere stresul pe acei condensatori la acest aspect este cam mare, si-mi mentin parerea indiferent cine ar fi producatorul acelei surse.

Editare ulterioara:

O simulare rapida a unei semipunti pentru a ilustra curentul prin dioda, la redresarea in punte:

Posted Image

Posted Image

Imaginile spun totul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări