Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Vezi cum nu intelegi esentialul...Sursele facute de mine sint ZCS resonant mode.Nu au acele bobine in circuitul secundar dupa diode.Avantaje multiple in ceea ce priveste condensatorii de filtraj si randamentul atit in idle cit si in full load.Dar sa nu deviez, esenta este ca DA, poti folosi si electrolitic cu riplu inscris la frecventa de 100-120Hz in smps, filtraj secundar.De preferat sa fie pus in paralel pe el si un nepolarizat de citiva microfarazi de calitate pentru a imbunatati performantele in a obtine o tensiune la iesire cit mai "curata", lipsita de reziduri de comutatie HF la iesirea ei.Succes!

Link spre comentariu
http://coefs.uncc.edu/mnoras/files/2013/03/Transformer-and-Inductor-Design-Handbook_Chapter_16.pdfhttp://www.datatronics.com/pdf/current_sense_article.pdfhttp://kgmagnetics.org/APNOTES-06/An-113.pdfhttp://www.viteccorp.com/data/CT_CapabilitiesBrochure.pdfCITAT: Costy, ferita ai nevoie pentru traf de curent, nu irosii banii pe ele, nu se poate sa nu ai macar un bec economic ars, ( bec cu tub fluorescent, nu cu led ) desfa-l si vei gasi pe placa lui un inel micut de ferita cu niste sarme izolate pe el, desfa-l si iti faci traful de curent pe el.Nu inteleg, miezul acela nu este "dur", adica cu histerezis dreptunghiular, deci la o anumita valoare a curentului sa nu mai induca nimic in secundar?http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AN1543-D.PDF
Link spre comentariu

Leco, Experimentul tau nu este o lege si nici o regula, ci o coincidenta a unor factori, deci nu mai transforma in legi nescrise, experiente gresit intelese ale tale. In cazul tau ti-a explicat deja UDAR de ce conzii aia nu au busit, si nu este o regula ci o exceptie. Regula este totusi ca se filtreaza o sursa in comutatie cu condensatori cu impedanta scazuta, sau cel putin asta trebuie sa specificam cu totii de fiecare data, pentru ca asa este recomandabil, ca omul face altfel, o face pe propria raspundere, si eu am folosit pentru mine in anumite situatii conzi de frecventa joasa la surse in comutatie dar am facut-o pentru mine pentru ca nu aveam la momentul respectiv low esr, si am facut-o cunoscand riscurile implicate, si stiind bine ca am o variatie de curent suficient de mica dupa inductanta, insa doar pentru ca la mine a mers intr-o situatie exceptie, nu ai sa ma vezi ca recomand si altora sa renunte la low esr, din contra, le zic sa nu faca asa ca mine.

Miticamy, imi cer scuze dar nu sunt sigur ca inteleg ce doriti sa subliniati, ideea de a folosi ferita la traful de curent bineinteles ca nu-mi apartine, nici macar cea cu inelele de la becuri economice, care mi-a fost sugerata de catre Smilex, si stiti cred ca el nu face sugestii fara sa stie despre ce vorbeste. Oricum repet, nu sunt sigur cu ce anume nu sunteti de acord, cu ideea de a folosi ferita ca si material nu cred deoarece trafurile driver ATX fix pe ferita sunt, poate cu inelele respective...

Link spre comentariu

Utilzarea acelui miez este foarte indicată atâta timp cât stăm relativ departe de saturație . Spun relativ pentru că , tocmai caracteristica sa dreptunghiulară , ne permite să ne apropiem destul fără repercursiuni majore. 

De ce spun indicată și nu posibilă. Pentru că acea caracteristică este dreptunghiulară nu numai pe orizonatală - ceea ce înseamnă o saturație bruscă și netă ci și pe verticală - ceea ce înseamnă un µr deci un AL ridicat . Eu am măsurat unul ( singur ) cu 100µH la 8 spire >> AL = 1560. 

Link spre comentariu

Utilzarea acelui miez este foarte indicată atâta timp cât stăm relativ departe de saturație . Spun relativ pentru că , tocmai caracteristica sa dreptunghiulară , ne permite să ne apropiem destul fără repercursiuni majore. 

De ce spun indicată și nu posibilă. Pentru că acea caracteristică este dreptunghiulară nu numai pe orizonatală - ceea ce înseamnă o saturație bruscă și netă ci și pe verticală - ceea ce înseamnă un µr deci un AL ridicat . Eu am măsurat unul ( singur ) cu 100µH la 8 spire >> AL = 1560. 

Miezul -2 de la micrometals, are permeabilitate foarte mica si se satureaza foarte greu.

De aia eu il recomand cu drag in acest gen de bobine cit si la clasaD la output inductors.

Acolo nu se pot folosi miezuri cu permeabilitate mare deoacere ajungem foarte repede la saturatia miezului, implicit scaderea brusca a inductantei cu repercursiunile de rigoare.

Marian, este foarte adevarat ca in smps la filtraj se recomanda folosirea unor condensatori de calitate cu ESR cit mai mic posibil.

Asta nu inseamna ca un condensator de exemplu uzual, de citeva mii de uF care are inscris curentul de riplu la frecventa de 100Hz sau 120Hz, nu poate fi folosit in SMPS, cum ai spus aici:

Costy, daca pdf-ul condensatorului prezinta un riplu de curent valabil la 120hz atunci acel condensator este pentru frecventa retelei ( 120hz este frecventa tensiunii redresate dublualternanta de la reteaua de 120V/60hz ), deci nu poate fi folosit la filtrarea unei surse in comutatie pe iesire.

Conteaza sa il folosesti adecvat si nu ai probleme.

Sint multi electroliciti "normali" nu low ESR care au ESR mai mic decit unii "low ESR", conteaza si capacitatea uneori, in general cei cu capacitate mare au ESR mai mic.

Ai putea demonstra ce de un condensator pentru frecventa retelei cum te-ai exprimat mai sus, de ex 120Hz, nu se poate folosi la smps?

Care este criteriul dupa care afirmi ce ai spus?

Ai intilnit vreodata in surse de PC sau in amplificatoare cu SMPS,reparate, in care sa gasesti condensatorii din partea de retea de 220V cei inseriati (pentru eventualul dublor de tensiune), sa fie "umflati", desi tensiunea la bornele lor sa nu ajunga niciodata la mai sus de 75-80%?

Stii de ce se umfla, si cum se poate rezolva aceasta problema?

De ce se umfla electroliticii din schema din attachment (schema este luata doar exemplu, fiind la indemina; nu are legatura cu acel lot de amplificatoare) ?

Problema pentru care un intreg lot de amplificatoare au fost rechemate  la o firma productoare pentru a remedia situatia?

post-175406-0-55639900-1445264827_thumb.jpg

Link spre comentariu

Este simplu, Leco a experimentat cu tor pulbere de fier mix -2, si i-a functionat bine, si de atunci nu exista alt material pentru el decat -2, oriunde s-ar pomeni ceva de miezuri magnetice, ghici ce recomanda Leco? :)

Leco s-a spus tot ce era de spus, continuarea discutiei nu-si are sensul decat asa cum recomandase Ratza dincolo cu un topic la bodega cu "Lumea lui leco" cu legende de-ale tale gen "deschidere completa a finalilor mosfet la amplificator clasa AB", care este absolut ultimul lucru pe care ti l-ai dori, la fel si aici.

LE: Nu spun ca la inductante ( si subliniez, inductante ) nu ar fi bun -2, ci din contra in anumite situatii chiar este recomandabil, dar are limitarile sale, spre exemplu pentru 100uH la un tor T106-26 ai nevoie de 33 de spire, pe cand pentru aceeasi inductanta, la -2 ai nevoie de 86 de spire, deci da, scad pierderile in miez, numai ca asa cum observi numarul de spire aproape ca se tripleaza, in anumite situatii asta poate fi o problema, in primul rand de spatiu de bobinare si apoi de ce nu, si pierderi in cupru mult mai mari.

Link spre comentariu

Ba da, mai este si mixtura -60 excelenta, cit si alte mixturi dar fiecare pentru aplicatia ei!

Bobinele de inductante mari, folosesc miezuri cu permeabilitate mare, si sa satureaza la un curent din ce in ce mai mic odata cu cresterea inductantei.

Evident ca nu ai nevoie sa faci 100uH pe material -2, ai bobina o groaza de spire; pentru acea inductanta se folseste alta mixtura cu permeabilitate mai mare, evident si curentul cerut de la ea, este mai mic.

Mixtura -2 avind cea mai mica permeabilitate magnetica se foloseste aproape exclusiv la filtre serie si bobine de iesire la amplificatoare in comutatie, clasa D clasa I clasa T , in special unde sint curenti mari si inductante mici pina in circa 30uH, tocmai pentru a evita saturatia miezului la curenti mari.

Vrei poze cu intreaga documentatie de la Micrometals, pe care am primit-o cind am comandat citeva sute de toruri -2 si -60 de la ei?

Totusi, n-ai raspuns, ti-am pus o schema, poti spune de ce s-au umflat electroliticii in acea configuratie si care este rezolvarea problemei?

Cit si raspunsul la intrebarea:

Ai putea demonstra ce de un condensator pentru frecventa retelei cum te-ai exprimat mai sus, de ex 120Hz, nu se poate folosi la smps?

Radu, ma refeream la materialul folosit pentru inductanta serie de pe alimentari. ca se foloseste -2 in special.

Pentru trafo curent, merge orice inel de ferita care lucreaza peste 100kHz, am mai spus asta, credeam ca s-a lamurit...

De aia am trecut mai departe.

@ dj ando 83

Daca nu ai semnal la iesirile 11-14 la SG, verifica daca ai 5,1 volti aproximativ pe pinul 16, apoi daca daca pe pinul 4 ai semnal de ordinul zeci kHz (dublul frecventei de iesire), daca nu, ai gresit ceva sau circuitul este defect.

Indiferent de situatie, chiar doar alimentat intre GND si +Vcc, pe pinul 16 trebuie sa ai referinta de 5,1V referinta fata de GND, daca nu este, CI este defect.

Link spre comentariu

Incerc o explicatie , asa cum vad eu problema:

ESR-ul este-de fapt- rezistenta interna a condensatorului; curentul de incarcare/descarcare a capacitatii parcurge -de fiecare data!- aceasta rezistenta; automat apare o cadere de tensiune pe rezistenta respectiva si -deci- se pierde putere pe acea rezistenta; puterea respectiva se transforma aproape in totalitate in caldura; un condensator cu ESR-ul adecvat frecventei retelei , suporta ' pulsuri 'de putere pierduta pe rezistenta interna de 100 ori pe secunda; un condensator destinat lucrului cu frecvente superioare suporta aceste pierderi de putere de mult mai multe ori pe secunda; automat cantitatea de energie disipata pe rezistenta interna este mai mare, cu finalitate-distrugerea condensatorului; rezolvarea = diminuarea rezistentei interne a condului astfel incat rezistenta interna sa fie cat se poate de mica cu scaderea automata a puterii disipate; rezultatul = condul nu se mai incinge ...

Daca am gresit , va rog sa ma corectati...

Link spre comentariu

Radu, ma refeream la materialul folosit pentru inductanta serie de pe alimentari. ca se foloseste -2 in special...

Uite alta prostie tipica tie, ca de obicei transformi experienta ta in regula general impusa. Am opbservat o multime de surse stabilizate dar nu tin minte sa fi vazut la vreuna miez -2 pentru inductanta serie dintre diode si condensatori, in schimb -26 am vazut la majoritatea. De ce? Pai are sens sa-mi bat capul?...

PS: Incep sa iau din ce in ce mai in serios ideea lui ratza cu topic la bodega special pentru tine, sa te poti desfasura acolo in liniste si oricat si oricum vrei, ca m-am saturat sa tot vad cum poluezi orice topic in care te implici.

Link spre comentariu

Marian, am mai spus de 114 mii de ori, miezul -26 se foloseste la tensiuni mici, tipic sursele de 12-24Vcc, si la frecvente mici, pina in circa 40kHz, la tensiuni mai mari, in special la frecventa mai mare, acestea se incalzesc foarte tare.

Am sa iti fac o demonstratie filmata si sper sa te lamuresti pentru totdeauna, ce si cum, referitor la miezul -26, pina unde te poti baza pe el.

Toate sursele mari, de firma, care lucreaza cu tensiuni mari in secundar, peste +/- 50Vcc, folosesc miezuri cu terminatia -2.

Tie nu trebuie sa iti demostrez nimic, foloseste cu incredere miezurile -26 ca bobine dupa diodele rapide pina in filtraj, la orice smps de putere cu alimentare mare, smps ce lucreaza de la 50kHz in sus, cu al;imentyare mare peste +/- 75Vcc si te vei convinge singur ca se incinge foarte tare, nu bobinajul ci miezul magnetic.

Iata citeva din profesionalele care folosesc exclusiv mixtura -2 in bobinele respective, in inductanta serie, cit si in inductantele de la iesire:

post-175406-0-58057300-1445274383_thumb.jpg

post-175406-0-12210500-1445274389_thumb.jpg

post-175406-0-70667800-1445274393_thumb.jpg

post-175406-0-46139200-1445274399_thumb.jpg

post-175406-0-67958000-1445274404_thumb.jpg

post-175406-0-60394400-1445274412_thumb.jpg

Link spre comentariu

Flomar, o tensiune efectiva identica valoric, dezvolta aceiasi putere pe o rezistenta data, indiferent de frecventa (ignorand inductivitatea rezistorului). Mai mult, uzual condurile sunt prezentate la 120Hz in pdf, pentru ca la 100kHz suporta un riplu de curent efectiv (rms) chiar mai bun, multiplicarea permisa functie de frecventa este prezentata informativ in pdf.

Va vine sa credeti ca torul din bec este un traf de curent? Sau ca tot traf de curent este trafo driver din atx? Configuratiile seamana izbitor.

Torul nu se satureaza daca exista suficiente spire. De obicei se semnalizeaza un anume curent printr-o anume cadere de tensiune data de o anume rezistenta de sarcina. Acea tensiune (+caderea pe punte), cu acea sectiune miez tor, cu acel numar spire la acea frecventa (timpi) vor da valoarea inductiei. E foarte predictibil. Intrucat tensiunea de interes este aceiasi, numarul minim de spire necesar e usor de calculat.

Link spre comentariu

Flomar, o tensiune efectiva identica valoric, dezvolta aceiasi putere pe o rezistenta data, indiferent de frecventa (ignorand inductivitatea rezistorului). Mai mult, uzual condurile sunt prezentate la 120Hz in pdf, pentru ca la 100kHz suporta un riplu de curent efectiv (rms) chiar mai bun, multiplicarea permisa functie de frecventa este prezentata informativ in pdf.

Aha!...Multumesc smilex!... O sa consult cateva pdf-uri...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări