Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Marian, tocmai, daca folosim filtre adecvate dupa redresarea tensiunii HF, pe condensator vom avea dc aproape curat, reziduurile de comutatie fiind suntate de esr-ul extrem de redus al nepolarizatilor pusi in paralel, acestea "gasindu-se" pe bobine.Am sursa Smps la 125kHz,care functioneaza de citiva ani cu filtraje de 10000uf/100vdc, recuperati, (practic s-a inlocuit alimentarea cu smps, traful fiind la 120Vac primar, USA), condensatori ce au riplul scris la 100Hz, ampliful avind scris pe el 100-120Vac 15A 50-60Hz.Daca ajung vreodata acolo, iti fac poze detaliate.Sursa este hard switching, iar bobinele au 10uH, facute pe 2 toruri independente per rail, miezul fiind T130 terminatia -2 micrometals.Pina acum trebuiau da curga sau sa explodeze ori macar sa "se umfle" la regimul de functionare al acelui amplificator (Bass).

Link spre comentariu

Ce filtre Leco? Inductanta dintre redresare si filtrare daca este prezenta, ataca condensatorul cu o variatie de curent a carei valoare este o functie a valorii inductantei, exceptand valori foarte mari de inductanta ( total inutile la surse nestabilizate ), acea variatie de curent este de regula destul de mare, si este de frecventa ridicata, acea variatie provoaca pierderi pe ESR-ul condensatorilor, care daca este mare ( cum de regula se intampla la condensatorii de frecventa mica ) atunci si pierderile sunt mari. Apoi un cond din ala mic de care zici tu ar fi bun, cu conditia ca el sa fie capabil sa suporte majoritatea acelei variatii de curent, si sa suporte si disipatia cauzata de ea, deci Esr cat mai mic posibil.

Adica haidem sa nu lansam ideea ca la surse in comutatie nu este nevoie de condensatori low esr, sunt destui care nu cunosc destul cat sa discearna si sunt destul de probabile ulterior probleme de genul "de ce mi-a pocnit condensatorul cutare?". Ca cei cu suficienta experienta ii pot acomoda si pe cei de frecventa mica, sunt de acord, dar mi se pare risipa de materiale si resurse, insa nu lansam asta ca ideie generalizata.

Link spre comentariu

Leco , nu mi-e foarte clar despre ce vorbești la concret , dar faci o mică confuzie . Eficiența în filtrarea frecvențelor înalte a unui filtru LC este dată atât de ESR cât și de capacitatea condensatorului - care din ele introduce o impedanță mai mare . Adăugarea unui condensator ceramic sau cu film în paralel nu are niciun efect la frecvențele de zeci - sute de kHz ale SMPS-ului dacă nu au capacitate suficientă . Poți să pui tu 0,1µF sau chiar 1µF cu ESR = 0 , nu va ajuta cu nimic. 

Pe de altă parte vorbești de condensatori recuperați de 10000µF /100V . Ai fi surprins dacă ai măsura și ai vedea ce ESR bun au condensatorii ăia , chiar dacă  nu sunt specificați ca atare .

Link spre comentariu

Bobinele serie de pe fiecare rail.Pe ele "se pierd" reziduurile HF de dupa comutatie, se conecteaza dupa diodele (puntea) din secundar pina in filtraje.Despre ele discut.Si am zis de nepolarizati de minim 2,2uF nu sute de nano pina in 1uF.Sursa nestabilizata, dar hard switching, daca omiteam bobinele serie per fiecare rail, electroliticii incepeau sa se incalzeasca chiar si in idle.Am avut motivul meu sa nu fac sursa ZCS resonant mode, caz in care acele bobine pot fi inlocuite cu doar 2 perle din ferita per fiecare rail.Experimenteaza o sursa resonant mode zcs, si apoi fa-o hard switching, fara bobine dupa redresare si vezi in cit timp electroliticii isi varsa electrolitul.Udar, riplul era parca de 7,5A Ieff la 100Hz, deci niste electrolitici mai modesti.Nu am avut cu ce sa masor ESR-ul lor, dar daca puneam sonda osciloscopului pe oricare dintre bobine, in sarcina de citiva A intre +Vcc si -Vcc, pe bobina gaseam virfuri si de peste citeva zeci de volti Vpp, de frecventa inalta, osciloscopul nefiind capabil sa masoare exact frecventa, in idle avind citiva Vpp oscilo afisind cind 125kHz cind 250kHz.

Link spre comentariu

Leco, Pe inductante/bobine nu se pierde nimic, doar se atenueaza, sau altfel spus se transforma forma dreptunghiulara intr-una rampa sau triunghiulara nesimetrica, dar frecventa ramane fara indoiala aceeasi, incearca sa intelegi asta, si incearca sa intelegi ca inductanta reduce riplul de curent cu care sunt atacati condensatorii, dar nu-l anuleaza complet, nu exista 0A curent de riplu indiferent cat de mare ar fi valoarea inductantei.

Costy, ferita ai nevoie pentru traf de curent, nu irosii banii pe ele, nu se poate sa nu ai macar un bec economic ars, ( bec cu tub fluorescent, nu cu led ) desfa-l si vei gasi pe placa lui un inel micut de ferita cu niste sarme izolate pe el, desfa-l si iti faci traful de curent pe el.

Link spre comentariu

Leco , acu vorbești de ”fără bobine ” . Sunt două chestii complet separate - ai și dreptate în cea mai mare măsură la ultimul post - dar era vorba sus de altceva .

Punem bobina de filtraj și după ea punem un electrolitic standard sau LoESR paralel cu un ceramic sau film. Despre asta era vorba. Eu cel puțin asta am înțeles . Dacă am înțeles greșit , îmi cer scuze . 

Pentru cei care au priceput ce-am vrut să zic , un mic calcul .

La 100kHz , un 220µF are o reactanță de 7,2mΩ. Evident că doar ESR-ul contează  fiind în serie cu această reactanță. Să zicem că este de 50mΩ. Punem acum în paralel un nepolarizat cu ESR foarte mic - neglijabil dacă vreți . Ca să avem o impedanță echivalentă (mult) mai mică va trebui ca reactanța acestuia să fie mult mai mică deci capacitatea mult mai mare decât 32 µF - asta în condițiile în care ESR-ul lui este neglijabil . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Exact asa discutam, inductanta dupa diode pina in capacitor.Ea atenueaza resturile de HF, ce ramin dupa diode.Am dat exemplul de fara bobina, pentru a se intelege mai clar, ca in cazul unei surse clasice hard switching, daca ar fi omisa bobina, rezidurile ar trece mai departe catre electrolitic in speta la iesirea smps.Electroliticului ii este de ajutor mai ales in smps hard switching sa fie decuplat de niste neplolarizati de citiva microfarazi, acestia comportindu-se mult mai bine in HF, decit un electrolitic.Dsca ai sa te uiti in surse de pc mai actuale, de firma, vei gasi electroliticul de dupa PFC decuplat de un nepolarizat la 630vcc, si chiar cei de filtraj de pe railul de 12v, de citeva sute de nF.

Link spre comentariu

Costy, ferita ai nevoie pentru traf de curent, nu irosii banii pe ele, nu se poate sa nu ai macar un bec economic ars, ( bec cu tub fluorescent, nu cu led ) desfa-l si vei gasi pe placa lui un inel micut de ferita cu niste sarme izolate pe el, desfa-l si iti faci traful de curent pe el.

Vei fi surprins sa afli ca nu am nici un bec economic,nici ars nici bun, doar leduri si tuburi fluorescente.. 

Daca esti din Buc, iti dau eu gratuit un traf de curent pentru protectie.E mai ok decit sa stai sa bobinezi traf de curent.

Nu sunt din Buc, sunt din Caras-Severin....Multumesc pentru intentie.

Link spre comentariu

Leco , condensatorii de care vorbești tu , sunt pentru altceva acolo. Rolul lor este de a ”scurge” la masă frecvențe de MHz -  zeci de MHz ale oscilațiilor parazite care apar la blocarea semiconductoarelor - ceea ce rămâne după snubber-e sau , uneori , chiar pentru a închide circuitul snubber-elor. E suficient să ne uităm pe o schemă ca să înțelegem acest lucru.

Link spre comentariu

Pai si eu ce naiba spun?Doar nu se pun de frumusete.Doar ca punind osciloscopul pe iesirea DC a unui smps, daca punem si nepolarizat paralel pe electrolitic, la iesire avem DC mai curat decit fara. Un nepolarizat are comportament mai bun in HF decit un electrolitic.In filtraje smps in special la cele hard switching unde spike-urile de comutatie sint mai pronuntate decit la o zvs sau zcs, electroliticii se mai umfla sau chiar scapa electrolit chiar daca tensiunea la bornele loe este bine sub u-nom inscrisa pe ei, in special cei slabi in esr, cedeaza primii.Pot fi ajutati prin decuplare in HF cu nepolarizati de citiva microfarazi.

Link spre comentariu

Exact asa discutam, inductanta dupa diode pina in capacitor.Ea atenueaza resturile de HF, ce ramin dupa diode.Am dat exemplul de fara bobina, pentru a se intelege mai clar, ca in cazul unei surse clasice hard switching, daca ar fi omisa bobina, rezidurile ar trece mai departe catre electrolitic in speta la iesirea smps.Electroliticului ii este de ajutor mai ales in smps hard switching sa fie decuplat de niste neplolarizati de citiva microfarazi, acestia comportindu-se mult mai bine in HF, decit un electrolitic.Dsca ai sa te uiti in surse de pc mai actuale, de firma, vei gasi electroliticul de dupa PFC decuplat de un nepolarizat la 630vcc, si chiar cei de filtraj de pe railul de 12v, de citeva sute de nF.

Eu sunt nascut-crescut-trait la tara, deci mai pe scurt, un tip dintr-o bucata, adica mai necioplit. Asa ca nu ma pot abtine si te intreb, cum naiba ai facut tu surse in comutatie, cand habar n-ai ce face inductanta serie, aia ce se pune dupa redresare, care, crezi tu,...atenueaza resturile de HF...

Vezi ca @smilex a explicat ce rol are si cum se dimensioneaza, atat aici cat si dincolo...Atat Marian cat si UDAR, spun acelasi lucru,,,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări