Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

http://www.elforum.info/topic/20498-sursa-smps-50v-pt-amplif/

Presupun ca despre acel proiect este vorba, si deci despre IRFP460. Am consultat mai multe variante de pdf si pana la urma am gasit unul de la IRF cu IRFP460A al carui grafic capacitati versus Uds merge cu tensiunea mai sus de 100V, la cca 150Uds estimez un Coss de cam 200pF, si deci C din snubber ar trebui macar 1,5n pentru acea schema, spre deosebire de cei 470p atat cat sunt pusi in schema.

Adica se poate folosi si C mai mic pentru a acomoda o disipatie mai mica pe R, dar efectul snubber-ului se reduce, si cu doar 470p acolo la asemenea mosfeti cu capacitati mari, efectul unui astfel de snubber este zic eu destul de redus. Valoarea C nu ar trebui sa fie dictata in primul rand de disipatia de pe R, ci de efectul asupra oscilatiilor, daca tot folosim snubber atunci sa isi faca treaba macar un pic, si nu doar sa fie de forma.

Link spre comentariu

Trebuie să revin și să recunosc că la 320V alimentare și 1nF , 50kHz , disipația poate fi mai mare de 3W  - teoretic simplificat peste 5W , practic probabil undeva în jur de 4W că nu se disipă tot în rezistență.

M-am uitat acu peste o schemă la care placa e făcută și plantată 80% dar .... a rămas așa. Acolo am pus 470pF cu 47R/3W  la 40kHz . Probabil că am calculat mai atent atunci ... Când o să o pun în funcție o să postez rezultatele .

Link spre comentariu

Daca dumeata ai proiectul domnului Tvicol in sertar cum iti permiti sa susttii niste enormitati?

Te intreb si eu d.p.d.v. al unui amator in electronica. Nu asta este profesia mea.

Totusi vin si spun ca la un consum constant de 500W rezistenta cu pricina se incalzeste excesiv chiar si cu 470pF.

Ei!!! Ce mai spui?

Cred cu tarie ca domnul Tvicol s-a confruntat cu aceasta problema de a ajuns sa puna silver mica acolo.

Asa cum am mai spus, rubrica alimentatoare nu este moderata ci administrata.

post-174604-0-74752200-1439754333_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am proiectul d-lui Vicol în sertar . Nici nu-l cunosc foarte bine  , nici măcar nu sunt sigur că vorbim de același proiect . 

În rest , dacă e vorba de ”enormitatea” privitoare la calculul puterii disipate pe rezistență , mi-o asum . Pur și simplu am greșit calculul - dar nu are importanță explicația mea .

Dacă însă e vorba de modul de dimensionare a snubber-ului - mai exact a capacitorului , atunci se poate discuta mult . Este libertatea proiectantului să ”mai lase” din exigențe la atenuarea ringing-ului punând un condensator mai mic sau să pună o rezistență de putere mare . Am văzut notă de aplicații cu puterea disipată pe snubber de 16W !. 

Oricum , ar fi interesant, de dragul discuției , să știm care este metoda pe care dumneata o propui . 

PS Pentru mine electronica este tot hobby dar nu se reduce la audio sau la ce ține de audio - a se vedea activitatea mea extrem de redusă pe secțiunea de amplificatoare , de pildă. De aceea , fără a dori să jignesc pe nimeni și cu tot respectul pentru realizările dlui Vicol , proiectul susnumit nu l-am inclus în lista Bibliografie  obligatorie . Proiectul de care vorbeam că l-am lăsat în părăsire ( poate de aici a venit confuzia ) nu are nicio legătură cu d-l Vicol și nu este pentru audio .

Am citit între timp editarea . Da , la aceeași frecvență disipația rămâne totuși de vreo 2 W , deci de acord că o rezistența se încălzește . Ce înseamnă excesiv pentru o rezistență de putere ? 

Și încă ceva - pe mecanismul analizat mai sus , nu cred că ar trebui să depindă disipația de puterea furnizată de sursă . Dacă nu cumva sunt diferențe în schemă pe care nu le intuiesc. Dar nu fac nicio afirmație absolută în lipsa schemei .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pai nu asa se face, adica nu contrazicem pe cineva ( pe Smilex in cazul de fata, pentru ca dupa prezentarile lui am facut sugestiile anterioare ) dar refuzam sa venim cu alternative. Sunt de acord ca R se poate incalzi, sunt de acord ca valoarea ideeala a C poate presupune pierderi mari pe R, si deci ca un compromis este necesar, sunt de acord cu toate astea, dar unde se limiteaza acel compromis? Asta este intrebarea... Adica reducem pe C oricat este nevoie ca R sa se incalzeasca atat cat ne convine noua sau cum facem? Sigur ca atunci cand se detine osciloscop, lucrurile sunt mult mai simple, ajustam valorile pana obtinem ceea ce noi acceptam ( si aici probabil intervine si un pic de subiectivism ), dar ce fac cei care nu au osciloscop?

Link spre comentariu

Marian , eu am înțeles punctul de vedere al colegului Mircea Crisan - si mi l-am insusit . El nu a contestat modul de calcul ci valoarea la care s-a ajuns

Acu , mai departe , cum am zis mai sus , e opțiunea proiectantului ( sau realizatorului care nu are osciloscop ! ) - fie pune 1n și mărește puterea rezistenței , fie impune , să zicem,  3W pentru rezistență și micșorează capacitatea până când aceasta se încălzește decent și speră că a rezolvat ringing-ul .

( Apropo , de văzut în data sheet-urile rezistențelor de putere bobinate ce înseamnă decent . Unii o să fie surprinși văzând cât de fierbinte lucrează o rezistență de putere încărcată la doar 25-30% . De exemplu răspânditele Royal Ohm de 5W ceramice se încălzesc cu 40°C peste ambiant la 1W și cu 80°C la 2W . Această supraîncălzire este singurul mod de a disipa puterea , suprafața rezistenței fiind relativ redusă.) 

Eu voi continua - sporadic - analiza teoretică , poate reușesc să simulez ceva deși nu am mari speranțe . De asemenea , când voi relua proiectul amintit , voi face și determinări experimentale . 

Poate încerci și tu să simulezi un răspuns tranzitoriu pe circuitul respectiv , mie TinaTI mi-a zis că e scurt circuit ! ( din cauza bobinei ) .O să mai încerc și cu altele.

Link spre comentariu

Păi mai simplu - cred - e să faci doar circuitul ”rezonant” cu Cp, Lp, Cs și Rs - adică C,L parazite respectiv C,R snubber și să dai o excitație impuls.

Adică să nu te chinui cu toată schema .... Mi-e asta nu-mi place la simulatoare , că trebuie să desenez schema .  :)

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pai din punctul meu de vedere cand e pentru o cauza buna, merita efortul :)

Posted Image

Cam la asta m-am gandit, este un circuit pe care l-am mai folosit in trecut la discutia referitoare la dioda de bootstrap. Am pus la traf rezistenta a infasurarii primare de 0,15R ( aleasa la plesneala recunosc ), inductanta de 6mH, 40 spire, si o inductanta de scapari de 10uH. Cu toate astea nu obtin nici un fel de oscilatii pe forma de unda, care arata aproape perfect indiferent de sarcina din secundar. Probabil ceva mi-a scapat, sau probabil lipsa timpului mort, mai investighez dupa-amiaza cand am timp, eventual o sa incerc niste modele de mosfeti virtuali la care se poate edita orice parametru in functie de dorinte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări