Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

sursa mergea perfect cu irf840, apoi inlocuiam cu SiHG24N65E-GE3 si crapa imediat ce bagam sub tensiune. irf840 am pus din astia ieftini si merge fara probleme, si am zis ca SiHG24N65E-GE3 originali (sample-uri de la mama lor) ar trebui sa mearga perfect... am mai avut cateva perechi de 16A tot de la vishay la care aceeasi problema(crapau imediat ce bagam in priza).

Link spre comentariu

SiHG24N65E-GE3 par mai buni decat IRF840 ( cu exceptia CIss ), nu vad de ce n-ar merge... Sigur nu ai gresit cu nimic in montajul tau? Ca atunci o explicatie ar putea fi tranzistorii de slaba calitate.

Probabil tocmai exceptia e vinovata...Semnalul de comanda e trapezoidal, se suprapun timpii ...si pa IGBT. Din experienta mea, daca se duc tranzistorii in gol, vinovat e semnalul de comanda. Daca colegul ar fi inseriat un bec cu sursa, sau mai bine, in drena tranzistorului de sus, fara traf conectat, s-ar fi intrebat de ce se aprinde becul. Nu intreb daca are osciloscop, intuiesc raspunsul...

PS

Ar mai putea fi o cauza a defectarii IGBT...In porti nu exista rezistente de limitare, cum ar fi normal. Lipsa acestora ar putea duce la oscilatii la inceputul sau sfarsitul semnalului de comanda, adica tot la suprapunerea timpilor. S-ar putea incerca cate o rezistenta in poarta fiecarui IGBT si bec in colector. Daca fara rezistente becul e aprins, iar cu rezistente se stinge, inseamna ca vinovate sunt oscilatiile. Ideal ar fi sa existe osciloscop...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

SiHG24N65E-GE3 este mosfet, nu IGBT, pdf-ul:

SiHG24N65E-GE3.pdf

Intre el si IRF840 sunt diferente la CISS, 2,7n-SiHG24N65E-GE3 fata de 1,3n-IRF840, diferente semnificative sunt si la sarcina in poarta ( practic dublu ), si la timpii de comutatie, si aici SiHG24N65E-GE3 este mult mai slab decat IRF840, si totusi nu cred ca astea sunt problemele care au dus la craparea mosfetilor, mai degraba cum zici tu, lipsa rezistentelor din porti ( care vad ca lipsesc si in schema cehului ), posibil sa fi dus la ceva oscilatii, nu comentez motivul pentru care ele lipsesc dar cred ca ar trebui folosite, macar cativa oameni acolo...

Link spre comentariu

am avut osciloscop dar nu scot bani din chestii din astea si nu mi-am permis sa il pastrez. la rezistente ma gandeam si eu... si la snubber RC. momentan am o sursa calculata pentru 500W la care i-am adaugat rezistente de 50 ohmi in porti si un snubber R=47ohmi,C=2,2nF (nu stiu cat e de ok). cu irf840 functioneaza... dar asteptam un raspuns de la voi inainte sa pun SiHG24N65E-GE3. multumesc

Link spre comentariu

Acuma am vazut ca din schema lipseste si snubber-ul din primar ( macar el )... Nu e bine, nu ma mai uit si la alte aspecte pe schema, nu mai merita efortul, deja 2 chestii importante lipsesc, respectiv rezistentele din porti si snubber-ul.

La rezistente vezi ca e enorm 50R in porti, maxim 10R ar trebui sa fie in regula. La snubber se calculeaza in functie de tranzistorii folositi, si Coss-ul lor, cauta la topicul D-lui Miticamy "totul despre surse" ca a explicat acolo SMilex despre calculul snubberelor forward, daca nu te descurci atunci incearca cu ce ai zis ca ai pus acum, si vezi daca functioneaza, tot ar trebui sa fie mai bine decat deloc.

Link spre comentariu

Subscriu la 50Ω e enorm , chiar voiam să intervin cu exact aceeași expresie . Pe de altă parte IRF840 are o rezistență intrinsecă de poartă mare - nu știu exact , probabil        2-3Ω sau mai mult. De aceea , dacă firele de legătură nu sunt prea lungi ca să aibă o inductanță exagerată poate merge ( poate ați observat că Danyk lucrează deseori în aer , ceea ce poate fi un avantaj ). G24N65E pe de altă parte are rg foarte mică ( 0.68Ω) . Combinat cu capacitatea mare și cu eventuale fire lungi , pericolul de oscilații este extrem , cum spune și Marian.

Acu , apropo de snubber . Sigur , lipsa lui e o ... lipsă a schemei . Totuși , nu de acolo s-au ars tranzistorii . Cei folosiți sunt mult mai robuști decât originalii care au rezistat fără snubber . În ce privește calculul , fără cunoașterea inductanțelor parazite ( sau fără osciloscop , să determini frecvența de oscilație ) , nu prea e posibil . Valorile propuse sunt OK pentru început .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări