Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

La modul ideeal oscilograma in orice secundar ar arata cam asa:

Posted Image

Imaginea reflecta umplere 100%, fara timpi morti. In realitate chiar si cu umplerea setata la maxim, totusi exista un timp mort minim impus pentru a se evita cu orice pret conductia simultana, asazisul termen des folosit pe aici "crossconduction" ( desi nu pricep de ce nu se foloseste echivalentul in Romana, dar asta e alta mancare de peste ), este o situatie de regula fatala sursei, un anumit timp in care ambii mosfeti conduc in acelasi timp si deci practic pun scurt pe cei 300+V, socul este imens pentru tranzistori si inevitabil pocnesc, ei bine pentru a se evita aceasta situatie nedorita, exista un timp mort minim impus de catre integrat, astfel ciclul este ceva in genul => Se deschide complet MOS1, se inchide complet MOS1, se deschide complet MOS2, se inchide complet MOS2, etc... oscilograma astfel arata cam asa:

Posted Image

Timpul mort este reprezentat de acele linii orizontale de la jumatate, nu conteaza lungimea lor foarte mult, ci principiul, si anume ca ele exista, la tine acea oscilograma este in gol, presupun ca de asta nu se disting, dar in sarcina le vei observa cu siguranta.

Oricum felicitari pentru reusita, perseverenta are rezultate chiar si acolo unde experienta lipseste, mai inapoi cu ceva pagini constat ca te-am subestimat si pentru asta imi cer scuze, n-a fost cu rea intentie insa...

Link spre comentariu

E destul de vizibil timpul ala mort la sura aia a mea facuta cu IR2153 in sarcina

Posted Image

@peace, daca tot ai pus sursa  pe picioare poate ii pui si o mica sarcina in secundar cu osciloscopul conectat sa vedem cum arata semnalul 

Editat de maxente
Link spre comentariu

Sant mici curse, osciloscopul nu minte. Nici la @peace nici la @maxente. Dar sant regimuri diferite. In gol va fi fara timpi morti. Ati comparat mere cu pere.

Marian, multe le-am invatat si eu dupa 30 ani. 

Chiar si inginerul de care mai amintesc nu mi-a dat un raspuns concludent la o forma de unda tot de la o semipunte. Poate incercam aici o explicatie (forum).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E destul de vizibil timpul ala mort la sura aia a mea facuta cu IR2153 in sarcina

Posted Image

@peace, daca tot ai pus sursa pe picioare poate ii pui si o mica sarcina in secundar cu osciloscopul conectat sa vedem cum arata semnalul

Am sa fac si testul cu sarcina dar pe la sfarsitul saptamanii, acum ma duc sa sarbatoresc reusita...
Link spre comentariu

Sursa ATX cu 494 cu secundarele in gol.

Am pus 150kohm intre ref si pin 4. de la 4 la masa era 47kohm.

SUS: tensiunea pe sec de 5v

2 de SUS: curentul prin dioda paralel pe 13007 de jos (decalibrat/defect, nu stiu valoarea)

2 de jos: curentul in primar, 50mA/div

JOS: tensiune mediana traf driver, deci comanda pt a vedea timpul de conductie

Posted Image

Link spre comentariu

Pentru 5A la o densitate de 3A/mm2 in secundar ai nevoie de o sectiune cumulata de minim 1,7mm2 , adica minim 7 sarme de 0,55, as recomanda insa 8 ca sa fii sigur ca limitezi cat mai bine pierderile pe cupru. In primar sunt ok cele 3 sarme.

Snubber-ul din primar trebuie probabil recalculat, si ai nevoie de snubber si pe redresare, oscilatiile alea sunt nepermis de mari.

PS: Nu mai testa cu traful in afara placii conectat practic cu niste lite ( ca alea nu-s fire serioase ), pune traful la locul sau pe placa!

Link spre comentariu

Nu mai folositi voltmetrele!! Osciloscopul este baza, astea digitale ma enerveaza.

Pai daca ai 20v/div, la varf ai 40v.

Da baza de timp mai rapida si calculeaza timpul de conductie.

Formula Vo=delta x Vin este valabila si pe Luna nu numai pe forum.

Pune OSC-ul pe cond de iesire sa vezi tensiunea. La "totul despre surse" unde mai pun eu masuratori vad ca nu se incalca legile fizicii.

Invata sa folosesti numai osciloscopul, voltmetrul este pt zecimale, alt rol nu are.

La o sursa fordward fara stabilizare nu exista folosirea in gol daca ai o bobina pe iesire, se pune totdeauna o sarcina minima. Asa vad pe toti care fac surse pt audio, vai cat se modifica din gol in sarcina!!! Inca o data, nu se foloseste in gol la cele nestabilizate, bobina aceea de pe iesire in gol nu exista dar in sarcina isi spune cuvantul deoarece timpul mort este foarte mic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări