Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Nu pui niciun 300V. Cu acele condensatoare simulezi doar capacitatea de intrare a moșilor. Vei vedea astfel cum arată semnalul cînd IR2110 se chinuie să încarce/descarce brusc acele capacități prin respectivele rezistențe serie. Fronturile trebuie evident să fie cît mai abrupte.

Link spre comentariu

Asa arata oscilogramele la un smps facut de mine de 5kW, in functiune, alimentat cu 227Vac la retea:

Punct de masura LOW SIDE OUTPUT:

Posted Image

Iesirea driver LOW SIDE, pina in IGBT-ul SGL160N60UFD:

Posted Image

Tensiune PRIMAR TRANSFORMATOR:

Posted Image

Tensiune SECUNDAR TRANSFORMATOR:

Posted Image

ATENTIE, la masuratorile aratate mai sus, osciloscopul NU A AVUT IMPAMINTAREA LEGATA, altfel riscati sa faceti scurt cu faza retelei si masa osciloscopului!

Link spre comentariu

Am setat osciloscopul asa cum a specificat @bolek, dar nu am decat maxim 10usec.

Am pus condensatori de 2nF pe GS.

Posted Image

In Mosul de jos am samnalul asa

Posted Image

Iar in mosul de sus nu am oscilatie 

Posted Image

Ce se intampla de nu am oscilatie in mosul de sus? Acesta este si cel care sa distrus complet.

Editat de peace
Link spre comentariu

Ca sa ai semnal pe iesirea de sus, sunteaza DS la mosfetul de jos, asta doar pentru masuratori. Pune oscilograme si cu rezistenta de 4,7R.Pune o oscilograma si fara condensatorii de 2nF, sa vedem daca osciloscopul afiseaza corect.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Osciloscopul sau sonda acestuia au ceva probleme. Fara sarcina pe iesirile IR2110,adica fara conzii de 2nF conectati, semnalul trebuia sa fie perfect dreptunghiular, indiferent cum ar fi fost semnalul de intrare, respectiv de iesire din SG. IR2110 si in general mai toate driverele pt mosfeti, contin pe intrari comparatoare cu histerezis. Adica, orice semnal ai aplica la intrare, trapezoidal, triunghiular, etc, la iesire va da doar semnal dreptunghiular.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Am rasfoit mai in urma si am dat de asta: 

Am verificat cablajul si este ok am verificat si eventualele scurturi intre trasee si e ok.
Si totusi acum fara mosfeti tot sta becul aprins , mentionez ca tensiunea de 310 e buna.

Poti baga ACUM mana in foc ca nu mai e vreo alta greseala prin montaj? Nu de alta dar cred ca lumea o sa isi cam piarda rabdarea, iar tu tranzistorii cei noi ...

Daca, si acum, la fel ca la ultimele probe, prin placa de forta poate trece suficient curent , de la plus la minus, cat sa aprinda un bec de veioza, si asta fara tranzistoare lipite, eu ma retrag definitiv de pe acest topic. Fii amabil si masoara cele cateva piese ramase neverificate cu un ohmetru. Chiar si in circuit . Ceva e dubios pe acolo...poate vreo dioda pusa invers, poate vreo rezistenta cu alte culori pe ea, poate vreun capacitor strapuns...n-am idee...deocamdata cred ca nu mai vorbim de vreo eroare de masura, ci de vreo greseala de constructie.

Puntea redresoare mai e buna? Electroliticii? Diodele antiparalel?

...-n' Panama... pana mea....

Editat de bolek
Link spre comentariu

osciloscopul e de vina,am si eu unul care pe canalul 1 tot asa arata ,semnalul de test arata bine insa intr-o sursa cu 3525 merge aiurea.S-a "imbolnavit"  si el si sonda ,cand am bagat peste 2000v pe canalul1.

Pe canalul 2 merge perfect,cu alta sonda.Schimba canalele si vezi ce zice ,poate n-o fi asa...

Editat de nel65
Link spre comentariu

Semnalul ala de test are niste sute de hertzi , in cazul lui peace doar una.

Semnalul de la PWM are de niste sute de ori mai mult, deci banda sondei incepe sa conteze drastic. Daca era o sonda divizoare 10:1 si s-a distrus capacitorul de compensare (sa zicem ca era in paralel cu rezistorul de 9Mohmi ) a scazut si banda cam tot de atatea ori.

Zic eu.

Link spre comentariu

@peace, spune-mi, te rog, daca asta e desenul cablajului tau ?

Daca asta e desenul, cablajul e ok

Acelasi cablaj il am eu in prima mea sursa care imi alimenteaza amplificatorul la care eu ascult zilnic, chiar si acum ascult la el

Posted Image

Daca becul sta aprins chiar si fara mosfeti inseamna ca mai ai probleme pe la puntea din fata sau chiar filtrajele dupa punte

Link spre comentariu

@bolek acum dupa ce am schimbat si IR-ul nu se mai aprinde becul decat pt o secunda cat se incarca condensatorii. Am verificat si puntea si restul componentelor si sunt ok. acum singura problema pare a fi partea de comanda

@maxente da acela este cablajul

@nel65 Sonda este 10/1, din pacate osciloscopul nu are decat un canal, o sa incerc sa gasesc si o alta sonda sa vad daca tot la fel se comporta.

Link spre comentariu

Am rasfoit mai in urma si am dat de asta: Poti baga ACUM mana in foc ca nu mai e vreo alta greseala prin montaj? Nu de alta dar cred ca lumea o sa isi cam piarda rabdarea, iar tu tranzistorii cei noi ... Daca, si acum, la fel ca la ultimele probe, prin placa de forta poate trece suficient curent , de la plus la minus, cat sa aprinda un bec de veioza, si asta fara tranzistoare lipite, eu ma retrag definitiv de pe acest topic. Fii amabil si masoara cele cateva piese ramase neverificate cu un ohmetru. Chiar si in circuit . Ceva e dubios pe acolo...poate vreo dioda pusa invers, poate vreo rezistenta cu alte culori pe ea, poate vreun capacitor strapuns...n-am idee...deocamdata cred ca nu mai vorbim de vreo eroare de masura, ci de vreo greseala de constructie.Puntea redresoare mai e buna? Electroliticii? Diodele antiparalel? ...-n' Panama... pana mea....

E posibil ca becul sa se fi aprins foarte putin, datorita trafului retea, ce asigura tensiunea de comanda. Iata inca un motiv in plus, ca becul sa fie conectat dupa redresare si filtrare si nu inainte.Acum e clar ca osciloscopul afiseaza aiurea. Asta e, probabil omul nu are altul disponibil, pana la urma tot e ceva decat nimic. Eu as sugera sa micsoreze frecventa generata de SG, pe la 10-20Khz, marind condul de 1nF, poate osciloscopul devine mai cooperant si intelegem ceva din oscilograme.@peace, foloseste in loc de sonda, daca nu gasesti alta, un simplu cablu coaxial, sau chiar doua fire cat mai scurte. Editat de giongiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări