Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

Acestea sunt diode de joasa frecventa. N-au ce cauta in secundarul unei surse in comutatie ce lucreaza la zeci de kHz.

Bobinele au 75 spire, sarma 1-1,2 mm pe un miez de 14mm interior, 27mm exterior si 11mm inaltime, presupun dupa dimensiuni ca este un T106, posibil T106-26, galben cu alb (Danyk nu spune si culorile miezului).

Iarasi ne-am incalecat la raspunsuri, Mariane! :rade:

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Freddy o intrebare:

Daca acel danyk sau oricine altcineva iti zice sa te arunci in fantana, tu ce faci? Trebuie sa inveti sa discerni pleava de grau, adica sfaturile utile de umplutura, ai pus acolo acele diode doar pentruca danyk le-a recomandat, deci fara sa te uiti in pdf, te-ai multumit doar sa stii ca respectivul le recomanda, pai atunci probabil daca ti-ar fi recomandat 1N5408 cel mai probabil le-ai fi pus fara sa te gandesti de 2 ori. Apoi tot danyk este cel care in afara de faptul ca recomanda diode normale la redresarea unui curent de inalta frecventa, mai recomanda si niste diode care suporta maxim 5A, la redresarea unui curent maxim de...5A, adica lui danyk i se pare normal sa duci acea dioda la limitele tolerantei, ce iti spune tie despre el chestiunea asta? Apoi poate ca schema aia nici macar nu-i apartine, poate altcineva se foloseste fraudulos de numele sau pentru a impune o schema, n-ar fi prima data cand apar variante cu erori serioase la schemele lui...

Ideea este ca inainte sa luam de bune anumite chestii, este bine sa consultam si noi pdf-urile, sunt foarte usor de urmarit si ne ofera de cele mai multe ori informatii esentiale.

Link spre comentariu

E prima mea sursa in comutatie pe care o fac.Nu vreau sa alimentez ceva anume ci vroiam sa o testez .Intentia mea era sa o probez pe o sarcina rezistiva,la aproximativ 1A ,2A iar apoi  3 A (sursa are 2 tensiuni de 18 volti) sa vad cum rezista in timp de 1 ora sau 2 ,cat scade tensiunea in sarcina,ce se incinge prin ea,ce trebuie modificat...etc,eventual sa vad si pana la ce punct rezista mosfetii (chiar daca se vor arde ).Ulterior urmeaza sa ”colectez” toate datele obtinute si sa fac una pentru a alimenta un sistem audio 2.1 cu TDA 2050 pentru PC (pe care il voi face in viitor ).

Link spre comentariu

Ok am inteles, deci este un proiect educational, foarte bine. Fa rost de diode mai bune si apoik experimenteaza, o sa constati ca tensiunea in sarcina scade semnificativ fata de cea in gol, si asta datorita configuratiei, in special datorita inductantelor dintre redresare si filtrare, dar nu este motiv de ingrijorare, asa trebuie sa se intample, sa ai grija insa ca sursa nu este protejata la scurt, simplitatea evidenta a acestui integrat face dificila dezvoltarea unui sistem de protectie profi, dar pentru proiecte fara pretentii ar trebui sa fie in regula. Recent am inceput lucrul la faza de proiectare a unui alt proiect comercial, module SMPS pentru alimentarea de amplificatoare audio, conditiile erau 2, sa imi placa mie schema ( devreme ce eu o dezvolt ) si sa se inscrie intr-un pret tinta strict de netrecut, initial am mers pe integratul asta dar fie nu-mi placea rezultatul, fie nu se inscria in pret, am mers catre alta configuratie, ceva original evident, integratul asta tocmai datorita simplitatii, nu este deloc flexibil.

Link spre comentariu

Nu este cazul de asa ceva, sau cel putin nu cred, ideea este ca inductanta aia face inevitabil ca tensiunea sa scada in sarcina suficienta incat sa induca regimul CCM ( si de obicei acesta apare destul de timpuriu, tensiunea scade in sarcina cu procentajul timpului mort,adica daca umplerea este de maxim 90% atunci in sarcina tensiunea va scadea numai datorita inductantei cu 10%, la acestia se adauga si caderile de pe traseu, respectiv pierderi pe elementele de putere.

Link spre comentariu

As mai avea o intrebare legata de diodele de pe redresare.As vrea sa stiu cum sa le aleg,in functie de ce criteriu.Spre exemplu BYV79 are in datasheet ”reverse recovery time” si este de 20ns.Eu stiu ca la 50khz durata unei perioade e de aprox 20ns.

De aici rezulta faptul ca acea dioda este perfecta pentru a o folosi pe redresare?Daca acel ”reverse recovery time” ar fi fost mai mare de 20ns...sa zicem ca 200ns nu ar fi fost ok?S-ar fi facut pierderi pe redresare?

Si inca un lucru...Daca ar fi sa folosesc IRG4BC30W in loc de IRF840 cam ce putere as putea scoate din sursa ( folosind un miez mai mare si bobinaj corespunzator pt o putere mai mare )?

Editat de Freddy19
Link spre comentariu

Freddy acei timpi difera de la dioda la dioda, dar nu e cazul sa-ti bati capul cu ei decat atunci cand urmaresti eficienta maxima de la o sursa ( si asta presupune atentie maxima la absolut tot din sursa ), in principiu orice dioda la care in pdf scrie "Ultra fast" in prezentarea de la inceput, este ok si poate fi folosita. Unele configuratii impun niste valori minime atat ale curentului cat si ale tensiunii, pentru semipuntea ta as recomanda orice dioda care are o tensiune minima egala cu dublul tensiunii dintre ramuri, adica in cazul tau vrei din cate am inteles +/-18V, adica ai 36V intre ramuri, cauti o dioda de minim 72V, orice trece peste aceasta valoare este in regula. Iar la curent alegi tot pentru semipuntea ta o dioda al carui curent maxim suportat este de cel putin 2 ori mai mare decat curentul de sarcina maxim dorit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări