flow_dumi Postat Decembrie 29, 2014 Partajează Postat Decembrie 29, 2014 Bun, multumesc de sfaturi! Acum, legat de bobinarea transformatorului, am facut calculele dar nu sunt sigur daca sunt in regula ... 42 de spire in primar si 11 spire pentru fiecare secundar e corect? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 29, 2014 Partajează Postat Decembrie 29, 2014 La 50kHz și tensiune minimă de cc de 250V avem amplitudinea minimă la bornele trafo de 125V . Simplificând , cu DC = 100% avem N = 10µs*125V/(330mmp*0,2T) = 19 spire . Pentru că ai loc poți pune lejer 24 spire și 2x7 spire în secundar ( pentru 2x35V ) . Cum ai calculat ? Link spre comentariu
flow_dumi Postat Decembrie 29, 2014 Partajează Postat Decembrie 29, 2014 Pardon, greseala mea. 42sp cu 2x11sp erau rezultatele pentru miez ETD39 de 125mm2 cu tensiunea minima la bornele primarului de 100V. In septembrie am facut un excel ca sa-mi usurez putin calculele daca schimb valori, si de atunci au ramas valorile. Am schimbat si eu cu 320mm2 la miez si 125V in primar, si am ajuns la cam aceleasi valori: 21 spire in primar cu 2x6 spire in secundar, dar o sa va urmez sfatul si o sa pun 24 cu 2x7. Multumesc de lamuriri! Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 30, 2014 Partajează Postat Decembrie 30, 2014 Nu te grabi. Tu ai traf baban acolo.Merita ceva mai multa chipzuinta.Ar putea iesi ceva interesant. Link spre comentariu
flow_dumi Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 (editat) Nu ma voi grabi, chiar vreau sa iasa calumea Cateva intrebari constructive as avea si eu... 1.Snubber-ele de pe primarul si secundarul trafului se calculeaza in vreun fel anume? Avand in vedere ca schema originala folosea alt miez si alte tensiuni la iesire ma gandeam ca poate trebuie sa modific cumva snubber-ele... 2.Ce piese disipa mai multa caldura? Puntea de diode de pe linia de 230V sau mosfetii+diodele de putere de pe iesire? Intreb ca sa am in vedere ce piese pe ce radiatoare vin montate. Editat Decembrie 31, 2014 de flow_dumi Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 De regula disipatia predominanta este pe redresarea din secundar, unde Vf este deobicei destul de mare, daca ar fi sa tinem cont de o ordine descrescatoare atunci probabil dupa diode ar fi mosfetul/mosfetii din primar ( in functie de configuratie ), la ei poti alege ceva cu Rds-On mai mic, cu capacitati mai mici si deci pierderi mai mici, puntea redresoare de pe retea disipa de obicei destul de putin la sursele de putere mica/medie, curentul este mic prin ele. O sa caut indata si postez un link catre o postare de-a lui @Smilex care explica despre snubbere si cum se calculeaza ele: http://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/?p=565431 ...chiar vreau sa iasa calumea... Iarta-ma stiu ca e offtopic dar parca prea suna infantil... ai putea spune "vreau sa iasa cat mai bine" sau "cat mai ok"...e doar o observatie. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 1. Calculul snubber-elor e destul de complicat în special din cauză că nu cunoaștem exact valoarea elementelor parazite . De aceea cel mai corect este de tatonat - și marile firme fac asta - metoda ”trial and error” este o unealtă nelipsită. 2. Disipația pe componente depinde și de calitatea componentelor și de corectitudinea realizării. La o schemă corect dimensionată și realizată diodele de la ieșire ar disipa 4-6W dacă sunt diode Schottky și aproape dublu dacă sunt ultrarapide - asta ar fi , cred , principala disipație . Tranzistorii ar trebui să disipe împreună sub 3-4W . Puntea de pe 230Vac disipă și ea câțiva wați - depinde și de calitatea ei ( Uf în principal ) , oricum pune una mult supradimensionată - deci la 1,5Arms estimat la intrare pune o punte de 6-10A fără rețineri. Cifrele de mai sus sunt estimări - nu am stat să fac calcule - și se bazează pe 250-300W la ieșire . Atenție ! Nu știu dacă intenționai sau nu asta , îți recomand să nu pui tranzistorii și diodele de ieșire pe același radiator . Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 @flow_dumi vrei neaparat stabilizare la sursa asta ? http://i.imgur.com/pDndXRk.png Daca vrei cu tot dinadinsul sa o faci cu stabilizare va fi destul de greu de pus pe picioare, dar nu imposibil Eu intotdeauna cand fac o sursa in comutatie pentru a alimenta un amplificator audio, n-o fac cu stabilizare, o privesc ca pe o sursa clasica cu traf, punte si baterie de electrolitici, nimic mai mult Ce fel de mosfeti folosesti dupa driver IR2110 ? Daca folosesti IRFP460, cum am folosit si eu, nu mai ai nevoie de dioda D-S, are deja mosfetul in el dioda aia, chiar si IRFP450 are acea dioda Asa faceam si eu prostia sa mai pun alta dioda, @miticamy m-a convins ca nu e nevoie de alte diode si a avut dreptate, eu credeam ca diodele alea interne sunt puturoase Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 (editat) Asa faceam si eu prostia sa mai pun alta dioda, @miticamy m-a convins ca nu e nevoie de alte diode si a avut dreptate, eu credeam ca diodele alea interne sunt puturoase Diodele interne de regulă sunt puturoase - sute de ns - dar de obicei nu contează . Analiza e mai complexă , nu o fac aici . Oricum cine vrea să meargă la siguranță, dacă merge cu factor de umplere foarte mare ( deci cu timp mort mic ) , poate să le pună . PS Toate MOSFET-urile au acea diodă, e rezultă parazit din tehnologie , nu e pusă intenționat acolo. Editat Decembrie 31, 2014 de UDAR Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 (editat) In orice caz poate sa prevada pe cablaj gauri pentru dioda aia ca doar n-o sa iasa cablajul dublu ca dimensiune cu acele diode si poate folosi MUR460, eu d-asta am folosit Editat Decembrie 31, 2014 de maxente Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 La sursele stabilizate este mai importanta capacitatea scazuta a mosilor decat Rds-ul. Poti opta fara teama si pentru mosi cu un Rds mai mare dar cu un Ciss mai mic. Pentru snubber lasa loc pentru rezistente de putere mai mare poate chiar doua in paralel. Mergi pe condensatoare ceramice de voltaj mare. Nu datorita tensiunii ci fiindca se vor raci mai bine. Cu miezul tau te poti duce peste 2 kW. Puntea redresoara musai de minim 25A si racita. Ea va trebuii sa faca fata si la curentul necesar incarcarii electroliticilor. Spor, Mircea. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 Sunt si variante de mosfeti cu timpi rezonabili la acea dioda interna, depinde de aplicatie, uneori acele diode pot fi foarte performante, totusi in cazul de fata cu acele IRFP460 dioda aia chiar e puturoasa rau, si nici Ciss-ul nu e deloc stralucit... totusi e un mosfet des folosit... Nu sunt de acord ca la variantele stabilizate capacitatea e mai importanta ca dincolo, diferenta de principiu este umplerea, dar umplerea nu are treaba cu capacitatile mosfetilor, se presupune ca se dimensioneaza corect comanda in ambele cazuri, adica fie ca este vorba de sursa stabilizata fie ca nu, asiguram un curent de comanda corespunzator pentru comutarea mosfetilor, adica pe scurt capacitatile sunt importante in ambele situatii, cum la fel este cazul si cu Rds-On, si el este important in ambele cazuri. Probabil ideea Dvs Mircea se bazeaza pe umplerea mai mica la stabilizare, fapt care teoretic fgace ca disipatia sa fie mai mica pentru acelasi curent si acelasi Ton, totusi corect este ca dimensionarea sa tina cont de cea mai dezavantajoasa situatie, care are loc la umplere maxima, corespondenta alimentarii minime, situatie in care Rds-On este exact la fel de important si la stabilizata ca si la nestabilizata. In alta ordine de idei, sunt de acord cu supradimensionarea unor componente, totusi punte de 25A pentru o sursa de 2-300W e exagerat, curentul de incarcare al electroliticilor este mare intr-adevar dar este un varf de foarte scurta durata, o punte banala de 10A poate suporta lejer varfuri de peste 100A, cu un NTC bine ales punte redresoare de 10A mi se pare suficienta. Toate cele bune. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 E pacat sa se foloseasca un miez care poate mai mult de 2 kW la o sursa de 200-300W Recomandarile mele sunt pentru ceva mai fortos de 2-3 sute. Asa cum am mai spus trebuie alesi cu atentie mosii. Nu te teme de un mos cu un Rds on mai mare dar de preferat un Ciss cat mai mic. Link spre comentariu
flow_dumi Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 (editat) off: @marian Îmi cer scuze pentru exprimare, n-am realizat pe loc că nu sună bine. Legat de stabilizare, dat fiind faptul că așa era schema originală, o las cu stabilizare. Am mai făcut un convertor DC-DC stabilizat, tot cu SG3525, de care am pomenit aici. La acel convertor nu am calculat numărul de spire din primare/secundare, am pus "la ochi" 10 spire în fiecare primar cu 30 de spire în fiecare secundar, și cu o baterie ușor descarcată ține destul de bine două TDA7294 în sarcină maximă. Mulțumesc pentru lămuriri legat de snubbere. Cel puțin pentru început, voi lăsa snubber-ele așa cum sunt în schema originală, și dacă întâmpin probleme la ele le voi mai ajusta. @UDAR Radiatorul mare pe care voi pune tranzistoarele și diodele de pe ieșire este anodizat, piesele le montez cu foaie de mică pentru izolație și prinderea de radiator se face cu placă de presiune, presupun că nu voi avea probleme cu radiatorul comun... @maxente Prefer să nu ard MOSFET-urile, am ars destule IRFZ44N pentru că nu am folosit diode externe. Am niște FUF5404, văd din foaia de catalog că sunt ultrarapide, de 3A. Bănuiesc că ar fi îndeajuns. Cât despre piese, îmi lipsesc doar MOSFET-urile și diodele de pe ieșire. Cel mai probabil o să folosesc IRFP450 sau IRFP460, și diodele de pe ieșire vor fi diode ultrarapide sau Schottky în capsulă TO220, depinde ce găsesc pe stoc la magazin... Îmi puteti da un exemplu de NTC, dimensional și ca rezistență la rece? Am găsit eu ceva printr-o sursă, dar nu cred că e bun, pare puțin cam firav. Are aprox. 80 de ohmi la temp. camerei și are 9mm in diametru. Editat Ianuarie 1, 2015 de flow_dumi Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 (editat) Termistorul ăla ar trebui să fie bun la limită . 80Ω la temperatura camerei e OK pentru un curent de maxim 1,6A de regim normal , totuși 9mm mi se pare cam puțin - mă așteptam la 11-12 mm . Poți să cauți ceva în jur de 50Ω și minim 11-12mm. În principiu , ce e bun într-o sursă ATX de peste 250W reali - e bun și la tine. În rest , văd că ai luat deciziile majore . Succes ! PS De folos privind termistorul : http://www.epcos.com/blob/528070/download/4/pdf-inrushcurrentlimiting-an2.pdf Editat Ianuarie 1, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum