heroes Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Multumesc de raspuns. Eu nu vorbeam de sursa cu IR2153, ci de sursa lui nel_65 din pdf-ul atasat de mine. Spune-mi te rog formula de calcul pentru sursele stabilizate. Cat despre conductori, daca bobinez cu 0,7mm este de ajuns un fir pentru sa zicem 300W? Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 La sursele stabilizate nici eu nu stiu bine, acum 2-3 saptamani ma chinuiam sa invat, dar citeste topicul lui @marian si ai sa vezi ce si cum. Ca sa afli e usor de calculat, doar am scris si pe pagina cealalta cand ti-am calculat ca nu este ok bobinarea care ai facut-o. Deci afli aria sarmei, cilindrului, ca practic este un cilindru, si inmultesti cu 4A, astfe afli ce densitate suporta, apoi inmultesti cu tensiunea de alimentare si afli puterea totala. Deci: 0.35*0.35*3.14= 0.384 , 0.384*4=1.536A deci la 140V*1.536A= 215W Link spre comentariu
heroes Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Multumesc de raspuns inca o data. O seara buna. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 (editat) Formula este în principiu aceeași. Scopul este să determinăm numărul de spire necesar pentru a nu depăși inducția maximă admisă B . Sigur , facem acest calcul pentru cazul cel mai nefavorabil . Pentru că B și Ae sunt date , rămâne să vedem când este maxim produsul U * tc. La sursele nestabilizate ( cu IR2153 de pildă ) tc este constant și aproape de T/2 , practic este T/2 - td unde td este dead time - 1,2µs la IR2153 sau 0,6µs la IR21531. În acest caz maximul produsului se va atinge la tensiunea maximă - pentru semipunte aceasta este jumătate din tensiunea maximă de alimentare . Folosim deci tc * Umax La sursele stabilizate bucla de reglare modifică timpul de conducție în așa fel încât tensiunea de ieșire să fie constantă , indiferent de tensiunea de intrare . Asta înseamnă că tc * U este constant. Putem lua deci orice combinație validă , se ia de regulă Umin * tcmax Editat Decembrie 4, 2014 de UDAR Link spre comentariu
heroes Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Ok. la sursa din pdf-ul atasat de mine cam care este Umin sa pot calcula numarul de spire. Presupun ca formula ramanea aceeasi doar ca se schimba Umax in Umin. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Păi aia tu o stabilești , la alimentare de la rețeaua de 230Vac se ia de obicei ( acoperitor ) Udc_min = 250V , Udc_max = 360V . La semipunte ar fi deci 125V. Atenție ! Vorbim de valoare minimă instantanee a tensiunii pe condensatorul de filtraj ( în vale ) . Exemplu Uac min = 200V , Udc_pk_min = 200*1,41 = 282V , pulsația = 30Vpk-pk deci Udc_min = 252V.. Link spre comentariu
heroes Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Deci Umin 250v iar formula de calcul aceeasi? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Păi aia tu o stabilești , la alimentare de la rețeaua de 230Vac se ia de obicei ( acoperitor ) Udc_min = 250V , Udc_max = 360V . La semipunte ar fi deci 125V. Atenție ! Vorbim de valoare minimă instantanee a tensiunii pe condensatorul de filtraj ( în vale ) . Exemplu Uac min = 200V , Udc_pk_min = 200*1,41 = 282V , pulsația = 30Vpk-pk deci Udc_min = 252V.. Link spre comentariu
heroes Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 (editat) Da. Da am inteles ca trebuie sa o impart la 2, deci 152 / 2 = 126. Ma intereseaza daca formula este aceeasi dacat ca inlocuiesc Umax cu Umin? Editat Decembrie 4, 2014 de heroes Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Da , citește te rog cu atenție ! Formula este în principiu aceeași. .... Link spre comentariu
heroes Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Multumesc si scuze pentru bataile de cap. O seara buna. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Dacă a fost cu folos, nicio problemă! Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 14, 2014 Partajează Postat Decembrie 14, 2014 (editat) @UDAR la sursa asta: Cat poate sa "mearga" duty-cycle ? de la 0 % la.... 50% sau la 90% ? Vreau sa fac un forward dupa schema asta cu driver TL494 si tranzistor bipolar. Nu stiu insa cat sa ii pun dead-time maxim ? (pin DT la 494) Nu stiu cum sa numesc tipul asta... ---------------------- Nu vad vreun mare avantal a lui Half-bridge cu IR2153 fata de tipul asta (la cateva sute de W putere). La IR poti sa ii pui usor multi tranzistori in paralel ca sa ai putere mare ca aici: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2012/05/simple_smps_5C.png Editat Decembrie 14, 2014 de Mondan Link spre comentariu
mario_xx Postat Decembrie 14, 2014 Partajează Postat Decembrie 14, 2014 Pai e maxim 50% duty cycle la forward, miezul trebuie sa se demagnetizeze in timp ce nu conduce tranzistorul, nu stiu daca poate fi bipolar 494 are 45% max duty cycle pe iesire...deci...ce vrei sa pui la 494? Un avantaj al configuratiilor push-pull e ca poti scoate de doua ori mai multa putere din acelasi miez, la aceeasi frecventa. Link spre comentariu
Mondan Postat Decembrie 15, 2014 Partajează Postat Decembrie 15, 2014 Un avantaj al configuratiilor push-pull e ca poti scoate de doua ori mai multa putere din acelasi miez, la aceeasi frecventa. Sa fi asa simplu ? Ma gandeam ca exista un histerezis al magnetizarii miezului. Mai sunt interesat de numarul de spire din primar. Sa zicem pentru ETD29/ETD39 (ceva material ieftin, asta pentru caracteristici ale miezului) Daca la half-bridge aveam 40spire aici cate trebuie sa ai ? 80 sp (se dubleaza ca se dubleaza tensiunea) sau 60 spire (inductanta prinmarului cu secundarul in gol, depinde totusi de n patrat) Intreb asta dupa ce am cautat destul pe NET. De exemplu: http://217.26.67.168/uploads/3/2/3239707/Uni.-SMPS%202.png Asta sunt flayback. De ce majoritatea de genul asta sunt flayback. Ma asteptam la forward ca la iesire ai o tensiune mai scazuta decat la intrare. Sursele de laptop (cele chinezesti in general) snt flayback sau forward? Despre asta: pe site: http://sound.westhost.com/articles/external-psu.htm iarasi nu-i mare lucru. Poate il suparam pe @marian si le sterge pe toate...... http://sound.westhost.com/articles/external-psu.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum