Mondan Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Am schimbat integratul si la fel face (IR2153). Am masurat cu aparatul digital tensiunile in diferite puncte. De exemplu in pinul 5 arata 3.3V. Tinem cont ca e factor umplere 50%, deci tensiunea reala acolo este 7V. In pin 1 am doar 7.8V-8.0V !!! A mai patit cineva asta ? Am 22K 5W si 100uF. in sursa asta cu zerner. Scot condensatorul si tensiuea creste la 12V, becurile se sting. Ce sa fac ? sa ii dau fortat o tensiune in pin 1 ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Pe care condensator daca il scoti tensiunea in pin 1 ajunge la 12V? pe ala de 100u chiar de la acel pin? LE: Din cate vad la sursa flotanta pentru HO ai tot 100u ceea ce e prea mult ( mult prea mult ), scade-l la 2,2-4,7u maxim. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Pe ala incercuit din figura. Condesatorul intre pin1 si masa il scot. Am scris ce-mi indica acel aparat digital. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Ar fi mai ok un aparat analog de masurat, cele digitale , in general chinezariile iti indica eronat,,, Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Fa asa cum am zis, schimba condu dintre pinii 8 si 6 cu unul de maxim 4,7u, si ca sa fii sigur schimba-l si pe ala de la pinul 1 cu altul nou, tot de 100u, vezi asa daca tensiunea din pin 1 este mai ok. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 (editat) Ar fi mai ok un aparat analog de masurat, cele digitale , in general chinezariile iti indica eronat,,, Eu stiu asta, dar nu am analogic. Poate nu se mai aprind becurile(pe alimentre si pe circuitul "de forta' al tranzistorilor ) ca a intrat in protectie, nu stiu ! Daca ai si alte sfaturi, scrie-le. Condensatorul de pe alimentare (pin 1) il schimb cu altul si din pacate la fel. Am incercat cu 100nF ceramic - mult mai slab, dar tot face pana a 2200uF si la fel face. Am schimbt si tranzistorii cu 20C60, 20A, 600V. Pe sursa flotanta <pinii 8 si 6> am tot 100uF (2x47uF/50V) i-am schimbat si pe astia cu altii la fel. Cu capacitate mai mica aici n-am incercat. Revin. E facut pe cablaj de test. Posibil si asta sursa de greseli. Dar am verificat si totul a fost in regula. Am pus ok pe schema la fiecare pin verificat. Editat Octombrie 24, 2014 de Mondan Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 E obligatoriu capacitate mult mai mica la condul dintre pinii 6 si 8 fata de cel de la pinul 1, deci fa cum iti spun si ai sa vezi. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Am realizat si eu sursa aceasta de cateva ori, dar era si cu protectie, verifica sau mai bine schimba puntea din primar, eu am patit chiar ieri la o sursa aveam o punte care era partial defecta, si la tine este posibil ca acel pocnet sa fi venit de la punte... Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Despre sursa cu IR2153. Voi care ati folosit-o - este robusta sau face poc destul de usor ? De exemplu daca ii faci scurt pe iesire ? A folosit-o cineva mult timp si e multumit de ea ? Eu nu am terminat-o, nu mai am componente acum. Daca se arde ceva, e mai usor sa o faci din nou cu componete noi. Si integratul sa nu fie pe soclu. -------------------------------------- As vrea sa incerc ceva cu bipolar. Nu prea vad avantajul acestor MOSFETi. IRF840 500V, 5A, 125W 3 RON 2SC4242 400V 7A 40W 2.5RON (din sursa PC) Cum vi se par diferentele de pret la caracteristici (principale) similare intre MOSFET si bipolar? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) Nu poți să ataci corect acei bipolari cu IR2153 . E făcut ( CI ) pentru MOSFET . În plus , pierderile în conducție s-ar putea să fie ceva mai mici la bipolari dar au o contribuție redusă în bilanțul final dar cele în comutație sunt clar mai mari cu excepția frecvențelor foarte mici - sub 40kHz. Editat Octombrie 25, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 (editat) <a o semipunte sa zicem 50 de spire la primar, atunci la push pull pentru aceeasi frecventa si Ton, vor fi necesare 2 sectiuni de cate 100 de spire la primar...> Nu cred sa vine asa. Pentru ca inductanta primarului, daca o neglijam pe aia mutuala, depinde de N patrat. 50 partat=2500 70 patrat=5000 40 patrat=1600 56 patrat=3200 Deci ceva peste 56 spire ar veni. Edit; Bipolarii atacati cu TL494. Am vrut sa incerc tot semipunte- la asta ma gandeam in acel post. Semipunte sau un simplu Forward ? Acum la semipunte sa pun 2 x NPN, sau NPN+PNP ? Pierderile sunt mai mari la bipolari, asta e clar. Dar in primar curentul nu e mare. Multe surse PC sunt cu bipolari. Acum ma uit, de inspiratie pe "Gugal" cu : "tl494 half bridge converter". Caut una foarte simpla...... Daca vreti sa cautati cu mine si sa propuneti, astept .... Editat Octombrie 25, 2014 de Mondan Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Mondan, inductanta la trafurile forward este irelevanta, ceea ce conteaza este numarul de spire necesar pentru o anumita inductie de varf maxim acceptata, stii formula nu o mai repet, deci devreme ce U se dubleaza dar toate celelalte raman la fel atunci e normal ca si N sa se dubleze... La semipunte ai cca 150V Uprim si la push pull ai dublu pe atat. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 Majoritatea surselor ATX sunt semipunte . Sursa cu IR2153 este tot semipunte . Topologia unui convertor este dată de modul cum sunt conectate elementele principale - switch-uri, diode , bobine/transformatoare , condensatori nu de tipul CI de control nici de tehnologia de realizare a switch-urilor ( MOSFET - bipolar ) și nici de modul lor de atac. Și , ca să nu rămână nescris - semipuntea este la rândul ei un forward , mai precis un forward izolat. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 @marian, am facut o sursa stabilizata cu TL494 si ETD49, nu am avut transformator incapsulat asa ca am implementat schema data de tine, cea de mai jos, dar inainte de a monta piesele necesarealimentarii TL-ului, am legat direct la un transformator integratul si sursa functiona bine, dar trebuia obligatoriu sa leg masa TL-ului la masa secundarului altfel fasaie transformatorul, am montat piesele pentru alimentare direct din traf si aceaisi problema, sursa functioneaza,da tensiune pe secundar insa fasaie, am legat de proba masa ,(care de fapt vine de la minusul condensatorilor din primar ce formeaza 320vcc), la masa secundarului si nu mai fasaie, insa scade tensiunea in secundar de la 50v la 45v in 4 secunde, nu am lasat mai mult, imi era frica sa nu se intample altceva mai rau. Sau asa trebuie legat? Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 25, 2014 Partajează Postat Octombrie 25, 2014 @costyy pune schema cu sursa. S-ar putea chiar eu sa te ajut in problema zgomotului. Sau daca nu vrei sa postezi schema completa, macar partea cu TL. Eu pentru alimentarea lui TL494 am de gand sa incerc o sursa cu suprimre capacitiva: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQh8vxHb7U7oWVajQQjsw00paZFMkjGN37i1Pq1vsizgcpdv1X Nu stiu cum va merge cu asta, dar cu rezistor eu nu vreau sa folosesc, ca se incinge si disipa. --------------------------------- Acum in discutia mea. Daca as putea sa atac 2N-MOSFET cu un transformat de impulsuri. Cine ma ajuta? E foarte dificil ca amtor, dar si mai sigur. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum