UDAR Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 (editat) Felicitări pentru convertor ! Doar că ... e nestabilizat! EDIT . Greșeală ! E stabilizat . Editat Septembrie 10, 2014 de UDAR Link spre comentariu
The_Reaper Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 Am inceput si eu constructia sursei postate de costyy86,si as avea cateva intrebari legate de constructia trafului: Miez erl35 Primar 84 spire Secundar 2x 8 spire, pentru o tensiune de 2x12v( sunt bune calculele mele??) Pentru izolatia intre straturi ce material sa folosesc?? Link spre comentariu
The_Reaper Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) Am realizat si eu sursa postata de costyy86, functioneaza ok. Si cateva poze: Editat Octombrie 4, 2014 de The_Reaper Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 La puntea din secundar foloseste si cealalta dioda din fiecare capsula, vad ca le-ai ridicat cate un pin in sus, in felul asta vin care doua diode in paralel pe fiecare capsula Link spre comentariu
The_Reaper Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Este o varianta de test, am vrut sa vad daca imi iese sursa, acum as vrea sa fac una de putere de vreo 800- 1000w Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Fa sursa aia pe care am facut-o si eu, ti-am raspuns eu acolo cum am calculat trafurile la sursele mele http://www.elforum.info/topic/79238-amplificator-cu-driver-lme49810-alimentat-din-smps/?p=1056061 Link spre comentariu
The_Reaper Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 Salutare, ce parere aveti de sursa asta , ar merge la un led de 100w?? image hosting 20mb Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 (editat) Am facut si eu sursa cu IR2153, numai ca de data asta nu a mai mers. Traful e ETD39. 37 spire in primar RT=15K, CT=1nF. A mers putin si s-au ars niste tranzistori MOSFET de 10A. Nu inteleg cum ? I-am inlocit cu altii si la fel. la fel a facut. Nu am osciloscop. Primarul transformtorului era inseriat cu 2.2uF/400V. Alimetarea era inseriata cu un bec 220V 40W. Asta ma intriga cum poate sa arda MOSFETii daca am bec in serie. Acum eu am masurat cu ohmetrul S-D si conductie, 0 ohm pe scala 20K. Sunt arsi sau au rams in conductie ? Daca ajuta cu ceva va pot pune si poza. Incerc asa ! Si schema la care am lucrat. Am zis ca e cam putin 330p CT si am pus 1nF CT si 15K RT. CT e sun rezistenta aia mare. Dioda pentru sursa flotanta e pe spate. Am salvat pozele cu spcificatie pentru a ocupa memorie putina. Editat Octombrie 22, 2014 de Mondan Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 (editat) Ma gandeam ca ar fi o idee buna sa o testam mai intai la o tensiune mica. Adica sa alimentam montajul la 12V si sa puneam in scurt rezistorul care duce in pinul 1 (27K 6W) E corect rationametul asta sau nu ? Dar in felul asta am avea o tensiune la iesire prea mica sa mai dechida diodele. Eu am bobinat pentru +/-60V, la raportul asta ar trebui sa am cam 2V inainte de puntea redresoare secundar.O pereche de diode in deschidere ar trebui sa ia 0.4V. Rugamintea mea: cati ati resuit sa ardeti tranzistorii daca primarul e inseriat cu un condenstor ? Acum si bec daca ai condensatorii aia au energie sa arada tranzistorii. Editat Octombrie 22, 2014 de Mondan Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Ai zis ca ai pus CT=1n si RT15k, conform tabelului din pdf pentru IR2153, aceasta combinatie rezulta intr-o frecventa de cca 50khz, timpul mort tipic este de cca 1,2uS, ceea ce rezulta intr-un Ton de cca 9,4uS, ETD39 are miez cu sectiune de 125mm^2, tu ai zis ca ai dat 37 de spire in primar. Luand o medie a tensiunii in primar de 145V atunci rezulta ca: Daca Uprim a fost mai mare de 145V ( si in gol se prea poate sa fie asa ) atunci exista posibilitatea ca miezul sa fi ajuns la saturatie... dar chiar si fara saturatie, totusi inductia asta presupune cca 500mW/cm^3 putere disipata in miez, ( de 5 ori mai mult decat este recomandat pentru ventilatie naturala ) adica undeva peste 11W pentru ETD39 pe care l-ai folosit ( presupun material 3c90, ca nu retin sa fii specificat ). PS: Fa un experiment, fa semipuntea doar cu puntea redresoare, electroliticii mari de 200V pentru filtrare si rezistentele in paralel pe ei, testeaza prima data cu o rezistenta de 100 Ohm inseriata cu alimentarea de 230Vca la acea semipunte, alimenteaza 10-20 de secunde si apoi intrerupe alimentarea, apoi fa pur si simplu scurt pe condensatori ( cu grija sa nu te electrocutezi ), retine intensitatea arcului electric, apoi inseriaza cu alimentarea 10k, la fel alimenteaza 10-20 secunde si opreste alimentarea, fa iarasi scurt, ai sa constati cam acelasi arc electric, cam aceeasi energie, raspunsul este simplu si fenomenul a fost mentionat cu ceva timp in urma si de Giongiu, nu conteaza cu ce inseriezi alimentarea, electroliticii in sine de obicei stocheaza suficienta energie ca in caz de avarie sa pocneasca tranzistorii, nu conteaza cat de mult limitezi curentul la alimentare, la un moment dat condensatorii tot se vor incarca la tensiunea retelei, deci tot vor acumula suficienta energie... e drept, in practica lucrurile nu sunt atat de simple, dar ideea este valabila. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 ”Acum eu am masurat cu ohmetrul S-D si conductie, 0 ohm pe scala 20K. Sunt arsi sau au rams in conductie ?” Există o posibilitate ( nu pot să spun cât de mare dar mi s-a întâmplat ) să încarci poarta prin atingere cu degetul și să rămână așa ceva timp. Fă scurt înainte de măsurătoare între poartă și sursă , apoi evită să atingi vreunul din terminale. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 Cand bag in priza stau la minim 2m de montaj. (de asta unele experimente nu le pot face). MOSii au fost arsi ai am mai ars si altii. Inclusiv IR2153 ars. 1. Am luat o sursa de laptop de 19V 2. Am alimentat montajul din ea, pe intrarea 220V CA (!). (i-am pus si un bec 12V protectie) 3. <CT=1n si RT15k, [..]-o frecventa de cca 50khz> I-am pus in paralel pe CT un 100nF, deci ma astept la o frecventra de 100 x mai mica. Pe rezistorul de putere (care duce de la + la pin1) am pus in paralel 1.1K. In loc de primarul trafului i-am pus 47uF in serie cu un difuzor (fara cond ala mare de 2.2nF). Surpriza piuie la frecventa asteptata ! Pana aici merge si am si compnetra "alternativa'' ca altfel n-a trece prin condensator. 4. Revin la frecventa initiala (scot cond.100nF de pe CT) si inseriez traful. Surpriza: merge si am la iesire 1-2V continuu dupa redresare. Testul sa fie scurt. MOSFETii ajung sa friga repede. E normal, nu ataca bine traful (L primar mutual depinde U). 5. Revin la configuratia initaiala (scot 1.1K). Bag in priza de la distanta fara traf montat. Merge bine (bec stins, becul da fash cat se incarca conzii). 6. Montez traful, redresare dupa, apartul de masura sa il vad de la distanta. Merge 5 secumde, bec stins, tensine la iesire ceva in jur de 70V (n-am rezistor de consum minim) Dupa asta se aude un 'trosc' si becul ramane aprins. MOSFETii sunt in scurt D-S G-D. Daca au intrat inscurt G-D poate si IR-ul e dus. ---------------------------------------------------------------- Concluzii, -becul (220V 40W) se poate inseria si cu alimentarea, dar si dupa condensatori(+ si mediana). (un bec e mai ieftin decat un IR ars) - condensatorul in serie cu primarul, testat initial de la valori foarte mici ! (va limita curentul prin traf)? Va rog sa ma corectati aici ! Sau condensatrul asta nu ajuta cu mare lucru impotriva arderii tranzistorilor ? Pana la urma ca impedanta ii da o variatie inversa fara de bobina, deci ii face caracterul si mai rezistiv. Nu e cu nimic mai sigura decat un flyback "normal". Gresesc ? Sunt dezamagit de schema. Ma asteptam sa fie mai robusta. Adica facut "prostii' si sa nu crape. Eu am "crapat" MOSFETi de 20A cu bec inseriat cu alimenatrea. Pe alimetare am 2x470uF/200V Caut o varianta cat mai robusta. ------------------------------------- <atunci exista posibilitatea ca miezul sa fi ajuns la saturatie...> 220CA sa zicem 310VCC dupa redresare, sa fie 160V CC pe mediana. Ce putem face daca intra in saturatie ? Cel mai usor ar fi sa marin frecventa. Sau mai multe spire in primar. La acelasi nr de spire, daca traful e mai mare are inductanta mai mare. Undeva probabil am gresit. Trebuie sa revin. <presupun material 3c90, ca nu retin sa fii specificat> Primul ETD39 il am dintr-o sursa PC de 450W (cu schema complicata cu driver MOS). Alt ETD39 l-am cumparat si e trecut doar cu: "the main ingredients: iron oxide, manganese oxide and zinc oxide' Cred ca v-ati dar seama de unde l-am cumparat, daca nu va dau pe PM. -------------------------------------------- <Salutare, ce parere aveti de sursa asta , ar merge la un led de 100w??> De ce n-am experimeta si asta. Eu ma gandeam la flyback sa plecam de la o schema cunoscuta. Cum ar fi un incarcatror de laptop. Mai il reproducem si apoii modificam puterea. In cazul meu e cu CR6850T si cu un MOSFET. Mai am doar 2 IGBT, nu stiu daca merge folositi. Asta pentru circuitul "de forta" fiind facut pe tehnica "biplolar" nu au un raspns bun la frecvente inlate ca MOSFETii. Nu stiu daca mai face fata dead-timeul prestabilit. <Pana la urma ca impedanta ii da o variatie inversa fara de bobina, deci ii face caracterul si mai rezistiv.> Gresit ultrima parte. Condesatorul variza invers impedenata trafuli. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 (editat) Atentie la postul anterior. Am mai descoperit inca o gresela pe cablaj. Cum erau conectati sigur crapau MOSii. MOSFETul HI nu avea S conectat la pin6 (sursa flotanta) Daca vreti o sursa Forwared, eu as vrea sa o fac. Pentru tensiune simetria la iesire punem doar 2 diode redresare. Si doar un tranzistor in primar. Pe pagina asta mai jos e un tabel cu puterile pe care le obtineti din surse diiferite topolagii: http://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply Half-bridge (adica aia cu IR2153): 0–2,000W. E realist sa spui ca in regim de amator ai obtinut 500W Forward: 100-200W. Asta ma dezamageste. Facuta in regim amator cat scoti ? Ok, daca termin cu sursa cu IR 2153 am sa testez si sursa Forward. Aleg ca driver TL494. E ieftin si il avem mai toti. Editat Octombrie 23, 2014 de Mondan Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Alta rugaminte, IR2153 da semnal in ambele grile. Ambii tranzistori merg. Un bec 220V,40W montat in pozitia din figura (in serie cu S-D a MOSilor) ramane pe sfert aprins. Asta fara traf montat. Cu traf montat la fel face si fara trensiune la ieire. Becul a reusit sa protrejeze MOSii desi sunt slabi 2A,, 2N60B (din sursa auxiliara PC) Au timp deschidere de aprox 17nS, iar IR2153 are deadtime de 1.5uS. Cum se intampla asta? N-am nici osciloscop, mai multe nu observ. Imi cumpar acum alt IR. O fi ala de vina. nu stiu. O alta idee 'ciudata' este sa fac push-pull cu SG3525. SG-ul se alimetaza separat. Dar va trebui sa "dau" de doua ori acele 40 spire din primar. Nici sarma de bobinaj am, daca stiti de un de pe PM. Vreau putin doar, n-am sa cumpar aum Kg. Trafuri stricate ar fi o idee buna, dar eu nu am targ in oras. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 IR2153 are timp mort impus de cca 1,2uS tipic, deci este imposibil sa apara conductie simultana, poate intr-adevar IR-ul este defect sau vre-unul din mosfeti, fa tot posibilul si fa-ti rost de osciloscop, este esential. Push pull de la retea nu este o chestie tocmai economica, traful va trebui sa fie ceva mai maricut tocmai pentru a avea spatiu suficient de bobinare avand in vedere cele 2 sectiuni de primar, care la randul lor vor contine un numar relativ dublu de spire fata de semipunte, pentru ca si alimentarea este dubla, adica daca spre exemplu pe un ETD39 merg la o semipunte sa zicem 50 de spire la primar, atunci la push pull pentru aceeasi frecventa si Ton, vor fi necesare 2 sectiuni de cate 100 de spire la primar... O alta problema vor fi mosfetii care vor trebui sa fie de minim 8-900V...asa cum spuneam, nu-i ceva tocmai economic, push pull de la retea. PS: Mi-as dori sa acorzi mai multa atentie felului cum scrii, cam multe erori gramaticale. Ia-o ca pe un sfat amical. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum