Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere medie-mare

Vizitator florinel_is_76

Postări Recomandate

nu stiu despre retelele rc cre se pun in paralel :(,dar nu cred ca se pun paralel pe tor,ci pe iesire(ar merge si dz+rez) cat despre racire,spune-mi te rog ce sursa ai u,asta pe care faci testeeu zic ca e f normal sa arda dupa scurt timp fara racire activa,asa e ea facuta,sa mearga ok DOAR cu racire activacat despre aceasta racire,ca sa mearrga ok,trebuie sa pui si capacul la sursa,deci mai greu cu masuratorileoricum,e fb ca ai reusit sa scoti 230w de la ea,bafta in continuare

Link spre comentariu

Da..acelea se pun in paralele cu infasurarule de la traf.Scotea sursa lejer 230 W..defapt scotea in jur de 7 amperi la 38 de volti.Nu am incercat cu rezistente si mai mici ca sarcina dar curentul rms din primar era de 1.2 amperi.Intre timp sa crapat trafu( sa rupt o latura a e-lui de ferita) si acuma scoate doar 6 :smt013 iar curentul din primar trece de 1.4 de amperi.Deci pierderi..Sa vedeam daca voi gasi alt traf..Dupa calculele mele ar trebui sa mearga pana pe la 2.5 amperi in primar asta insemnand un curent de varf de ~ 4 amperi adica apropriat de maximul tranzistorului.Trafu asta care s-a crapat era foarte bun...destul de mare(incomparabil fata de cel original..practic dublu) deci cred ca ar fi scos lejer 300 W daca ramanea intreg.Din pacate la scurt apar supracurenti care prajesc tranzistoarele deci sunt necasare unele cu intensitate maxima mult mai mare.

Link spre comentariu

Pai sursa era no name dar trafu l-am luat din alta sursa.Acesta are 3x3.5x1(cm) dimensiuni acela avea1.5x3x0.8 deci mare diferenta.Cu cel mic am reusit sa scot 250 W deci cu cel mare as fi reusit mult mai mult daca nu se crapa.Sursele vechi sunt mai bune au traful dimensionat pentru 100 % sau chiar mai mult exces de putere deci ai putea scoate dintr-o sursa veche de 200 W cel putin 400 W.Sper sa mai gasesc surse vechi. :smt001

Link spre comentariu

sursele vechi,adica cele de firma pe care e trecuta puterea de 400w,ca alea chinezesti,ti-am zis ca si-au luat bataie grav de la una de 200wapropo de chestii tari,pe serverele cu 2x P II,sursele at ajungeau la 500w :smt007 ,am vazut acum ~2 luni de vanzare,dar stocul era deja epuizat :(pt putere mai mare,poti folosi cate un traf pt fiecare ramura(cea negativa si cea pozitiva) astfel poti scoate o putere mai mare

Link spre comentariu

eu spuneam cate o sursa completa,cu propiul integrat,finali,traf etc si una sa furnizieze + iar cealalta -,astfel obtii puterea dubla,fata de un singurapoate gasesti surse de firma,dar arse,la pret ok,si le iei traful si ce mai apuci si faci un cablaj noude ex daca prinzi 2 de 400,si le pui ca mai sus,iti ies 800w :rock: vezi pe okazii,era cineva care vindea asa ceva pe la 5-10ron,pune anunturi pe forumuri de calculatoare etc

Link spre comentariu

Salut,Ptr. cei interesati, amuzati, indignati, siderati, uimiti, balmajiti, plictisiti, dar mai ales din respect pentru cei care se intreaba sincer ce se tot dezbate aici, atasez versiunea a doua a pedefeului ala prapadit. La paginile 7...9 se afla o completare, care sper sa clarifice punctul de vedere pe care il sustin. Pot fi vazute formele de unda de la iesire obtinute prin simularea a 4 convertoare diferite.Daca exista suficient interes exprimat aici in thread, pot uploada si fisierele de simulare pentru cei care doresc sa se joace si sa constate ei insisi functionarea celor 4 tipuri de convertoare.Comentariile si intrebarile la obiect, in spiritul regulamentului si adresate civilizat sunt binevenite.Cirip

Link spre comentariu

vreau sa incerc ceva modificari la o sursa ATX si am una care pare destul de simpla, controlerul este TL3845 (8pini) si mai are un TPS3510 (8pini PC suply supervisor) . Vad ca primarul (o singura bobina) este comandat de un singur tranzistor comandat la randul lui direct de 3845 ; deaia mi se pare mie simpla . Am doua astfel de surse din care una e bulita. Are cineva schema unei astfel de variante de sursa ATX ?l.e. am si eu o intrebare despre partea teoretica . Am citit cate ceva despre smps dar nu mam lamurit care e diferenta dpdv practic al trafului, dintre flyback si forward . Mai exact, eu am inteles ca la flyback se bobineaza intrun fel secundarul fata de primar iar la forward invers fata de la flayback ; la flyback mai trebuie pus si intrefier pentru evitarea saturarii etc . Am inteles bine ? si daca da cum anume se bobineaza traful pentru cele 2 topologii diferite . Am citit pe undeva ca pentru forward cu un singur tranzistor e necesara o bobina de resetare bobinata odata cu primaru si inseriata pe ea o dioda dar in surse de pc cu un singur tranzistor nu pare a fi acea infasurare in plus in partea primara, au facut aia vreun artificiu sau cum .

Link spre comentariu

pai sursa de ziceam are binenteles torul mare pe iesire . De unde ai tras concluzia ca e flyback ? cum imi pot da seama de asta? Flayback am citit ca sunt nepractice la peste 200W avand riplul mai mare, necesita transformator mai mare, condensatoare la iesire mai mari si cu esr f scazut .

Link spre comentariu

Da..am gresit..se pare ca sursele ce le am eu sunt cu transfer direct cu un singur tranzistor si folosesc tl384x.La mine primarul are 2 bobine cu o legare comuna exact ca in model.Controlerul este alimentat direct din curentul dupa filtraj.Daca este o singura bobina in primar la a ta atunci nu poate fi decat flyback.O singura sursa flyback am modificat..la aceasta erau 2 bobine in primar fara puncte comune..a doua bobina alimenta montajul optocuplorului.Folosea un circuit specializat din seria TOP/TNY,nu folosea intrefir la traf.In schimb am gasit intrefir la o sursa half bridge la traful de comanda.Ca sa modifici sursa trebuie sa rebobinezi secundarul si sa modifici reactia si protectiile.Nu e simplu daca protectiile sunt in partea secundara deoarece trebuie recalculate si trebuie sa ai grija sa nu apara varfuri de tensiune/intensitate.Daca renunti ala ele si te bazezi pe noroc atunci termini mai repede.Dar mai bine sa fie puse..nu se stie..

Link spre comentariu

hmm, nush de ce esti asa sigur ca e flyback, pentru ca are o singura bobina, in linku 3 de la tine este forward cu o singura bobina . Parca zicea careva ca mai rar surse de pc flayback, cirip daca nu ma insel . Am 3 surse in casa toate in primar o singura bobina dar comandata cu 1 sau 2 tranzistori . Sa fie flayback toate !! curios

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări