cristian_98 Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Buna ziua... Am o intrebare, referitoare la sursa cu IR2153. Cu niste mosfeti mai solizi si cu un ETD sa zicem....49, cam ce putere se poate scoate din aceasta schema? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Mare lucru nu se poate doar cu 2153, si asta deoarece intervine limitarea impusa de curentul destul de mic de care iesirile IR sunt capabile, e greu sa gasesti niste mosfeti la un curent suficient de mare, cu rds-on suficient de mic si capacitati de intrare cat mai mici, pentru putere mai mare se impune folosirea de drivere cu flotanta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 A fost pe forum schema Yamaha cu repetor dupa iesirile ir2153. http://90.80.233.72.static.reverse.ltdomains.com/downloadsm/39844/Yamaha%20Power%20Suply_EMX%205000.html Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 In acest caz, cu schema postata de mine, din ce am inteles se poate scoate 200w continuu. Acum va rog sa scuzati offtopik-ul. Acum construiesc 2 module de leach amp, de 200w/4R. Pot sa fac cate o sursa pentru fiecare, dauneaza cu ceva daca pun 2 surse in aceeasi carcasa? Sau trebuie neaparat o singura sursa de minim 400w? Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Nu mai pot edita postul anterior... Costy, ai reusit sa termini cablajul pentru sursa cu IR2153? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Pentru un amplificator de 200W trebuie sa asiguri o sursa de 400W. Tine cont ca este benefic o supradimensionare a sursei SMPS pentru a nu fi nevoit sa o racesti. Eu zic ca IR2153 sa descurca singur sa comande si mosi pentru 400W. Este ideal sa mergi cu doua surse distincte. Spor, Mircea. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Nu mai pot edita postul anterior... Costy, ai reusit sa termini cablajul pentru sursa cu IR2153? Da am finalizat, insa nu am apucat sa lipesc componentele sa vad cum se comporta sursa, daca e ok proiectat.. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Desi sunt de acord ca o supradimensionare a puterii sursei nu strica niciodata, totusi dublul puterii cerute pe sarcina mi se pare un pic cam mult, ce-i drept la puteri mici/medii n-ar trebui sa fie o problema prea mare mai ales ca beneficiul este evident si din mai multe puncte de vedere. Doar cu 2153 si cu niste mosfeti bine alesi cred ca se poate merge pana spre 5-600W. Link spre comentariu
giongiu Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Mare lucru nu se poate doar cu 2153, si asta deoarece intervine limitarea impusa de curentul destul de mic de care iesirile IR sunt capabile, e greu sa gasesti niste mosfeti la un curent suficient de mare, cu rds-on suficient de mic si capacitati de intrare cat mai mici, pentru putere mai mare se impune folosirea de drivere cu flotanta. Nu e nevoie de driver cu flotanta, merg si doua drivere separate, gen TC442x. In felul asta puterea maxima nu mai depinde de IR2153, ci doar de mosfeti, traf forta, etc. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Doar cu 2153 si cu niste mosfeti bine alesi cred ca se poate merge pana spre 5-600W. Eu folosesc IRFB11N50, are 500v/11A/170W RDS-on 0.52R si un Ciss de 1423pf. Sper sa pot scoate un 500W pentru scurt timp... Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 15, 2014 Partajează Postat Iunie 15, 2014 Nope! Nu este mult asigurarea dublului puterii. Sa nu uitam ca SMPS-ul are un randament care in cazul de fata este mai mic decat in cazul unei surse liniare. A spera la 500W este cam utopic.Trebuie traf baban pentru puterea asta. Spor, Mircea. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 16, 2014 Partajează Postat Iunie 16, 2014 Am uitat sa specific, traful este un ETD49 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 16, 2014 Partajează Postat Iunie 16, 2014 De acord varianta SMPS prezinta un randament mai mic decat cea simpla cu traf si punte redresoare+electrolitici, totusi nu sunt convins de relevanta, vorbim de puterea de la iesire nu cea consumata din retea. Spre exemplu un amplificator alimentat de la +/-40Vcc cu finali bipolari livreaza pe o sarcina de 4 Ohm cam 160-170W rms maxim, si are nevoie de un curent de alimentare de cam 3A rms, asta inseamna o putere necesara de la sursa de 240W fata de cea utila livrata catre sarcina de 160, deci un randament al etajului final de cam 66%, ceea ce este relativ tipic pentru clasa AB. Supradimensionarea surse asigura un regim de functionare al acesteia ceva mai relaxat, deci nu are cum sa strice ci dimpotriva, este benefic, am zis doar ca dublarea acesteia nu este neaparat necesara, si in unele cazuri poate fi dificila atunci cand se vorbeste de putere audio utila mai mare de 2-300W. In fine asta conteaza mai putin, pana la urma majoritatea amatorilor dispun de resurse limitate, de cunostinte limitate, asculta si citesc ce le spunem noi dar interpreteaza si executa asa cum inteleg ei. In alta ordine de idei, referitor la putere, nu cred ca am exagerat cand am pomenit de cei 500W de la o sursa cu 2153, sunt mosfeti cu capacitati relativ mici care pot fi comandati de IR si pot suporta fara dificultate 3-4A. Problema cu traful este independenta de IR, adica vrei putere mare pui traf mare, eu am dorit sa subliniez ce se poate obtine de la 2153. Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iunie 16, 2014 Partajează Postat Iunie 16, 2014 In acest caz, cu un ETD 49, si cu mosfetii specificati de Costy, cam ce putere ar debita sursa?Se pot alimenta din ea 2 module leach amp, de 200w fiecare, la 4 ohmi?Va rog sa scuzati eventualele neplaceri. Link spre comentariu
cristian_98 Postat Iunie 16, 2014 Partajează Postat Iunie 16, 2014 (editat) Am decis sa merg pe varianta....2 surse. O sursa pentru fiecare modul. Este suficient un traf EI 33, pe fiecare? La ce frecventa aproximativa ruleaza sursa? Intreb asta deoarece vreau sa calculez nr. de spire/volt. Va multumesc pentru ajutorul de pana acum...si scuzati eventualele neplaceri. P.S. Costy, poti posta cablajul, respectiv dispunerea componentelor? Editat Iunie 16, 2014 de cristian_98 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum